Sebastian Bornemisa și debutul în volum al lui Lucian Blaga

Despre Sebastian Bornemisa avem, astăzi, foarte puține informații fiind un personaj – pe nedrept -foarte puțin menționat în lucrările ce au ca subiect istoria presei din Transilvania.

Pe plan politic, a fost unul din membrii marcanți ai Partidului Național Român (PNR), apoi al Partidului Poporului (PP). Între 191-1929, a fost deputat din partea PNR, iar între 1925-1927, din partea PP. În Guvernul Octavian Goga, în perioada 28 decembrie 1937 – 9 februarie 1938, a îndeplinit funcția de ministru-subsecretar de stat. A fost primar al Clujului. Victimă a regimului comunist, el a decedat la Sighet în anul 1953 și a devenit o personalitate trecută la index.

Liviu Rebreanu debutează, în volum, la Orăștie

Este cunoscut astăzi faptul că Liviu Rebreanu debutează, în volum, la Orăștie. În 19 iunie, Sebastian Bornemisa îl anunța pe Liviu Rebreanu că volumul de debut a fost tipărit, solicitând adresa şi modalitatea în care să-i fie expediate cele 200 exemplare ce-i reveneau ca drepturi de autor. Aflăm, prin intermediul unei alte scrisori, că tirajul a fost tipărit pe trei tipuri de hârtie: hârtie fină, olandeză şi hârtie normală.

Sebastian Bornemisa a fost cel care l-a debutat în volum pe Lucian Blaga

Din cartea „SEBASTIAN BORNEMISA (1890-1953)” – (în curs de apariție) – a domnului prof. Valentin Orga, aflăm că: «După 1919, planurile de viitor ale lui Sebastian Bornemisa sunt foarte clare, dorește să se întoarcă la vechile îndeletniciri: presa, editor și tipograf. Face un prim pas ferm în acest sens, înființându-și editură (probabil cu perspectiva completării cu tipografie), „Biroul de imprimate «Cosânzeana»”. Sub acest titlu, a publicat,  în prima parte a anului 1919, două volume ale lui Lucian Blaga: „Poemele luminii” – poezii (100 p.) și „Pietre pentru templul meu” – aforisme (79 p.). Pe cel dintâi îl tipărește la Orăștie, în Tipografia „Libertatea”, pe cel de-al doilea la Sibiu, în Tipografia Iosif Drotleff.

Putem spune că în acest an se produce debutul editorial al lui Blaga, atât ca poet cât și ca filosof.

La mijlocul lunii martie, apare oferta lui Bornemisa de a „tipări relativ mulțumitor, dacă se ține seama de condițiile postbelice și provinciale de atunci cele două volumașe”. Răzbate emoția din amintirile poetului, legat de acele momente, când își vede primele realizări: „Coalele ieșeau din teascuri, că nu pridideam cu corecturile. Pe la sfârșitul lunii, cărțile se iveau în lumina vitrinelor“.  În fapt, așa cum rezultă din corespondență, perioada de muncă tipografică s-a derulat între 11 martie și 20 aprilie 1919.

Astfel că în 20 aprilie, apare volumul de poezii, la câteva zile distanță cel de aforisme. Cu tot efortul și emoțiile la care a fost supus, bucuria publicării l-a făcut pe Lucian Blaga să afirme că a fost „timpul cel mai frumos al vieții lui”.», pasaj din cartea amintită.

Rămânând cercetătorilor să se aplece asupra acestor fonduri din arhive și să le publice conform tuturor normelor științifice, rezolvând, aproape exhaustiv, obligația salvării prin publicare a tuturor documentelor privind activitatea lui Sebastian Bornemisa, putând îmbogăți perspectiva și preciza împrejurările – țin totuși să subliniez caracterul imperios și urgent al salvării, prin punerea în publicare acestor pagini.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Dan Orghici 131 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.