Seceta a pârjolit peste 70.000 de hectare cultivate

Peste 70.000 de hectare de culturi din 14 județe din țară sunt afectate de seceta pedologică, a anunțat joi Ministerul Agriculturii.

Potrivit unui comunicat al ministerului, secetă pedologică a afectat 70.562 hectare cultivate în județele Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui și Ilfov.

Reprezentanții Ministerului AGriculturii spun că este vorba de date transmise de prefecturi și care privesc culturile unde recoltatul s-a încheiat.

Procesul de constatare este în plină desfășurare și la culturile prășitoare (porumb și floarea soarelui), comisiile sunt în teren pentru a evalua și înregistra pagubele produse, urmând că acestea să fie comunicate periodic.

Ministerul Agriculturii anunță că la nivelul fiecărui județ este instituită procedura care stabilește modalitățile de constatare și înregistrare a pagubelor.

„În baza procedurilor instituite, comisiile de constatare a suprafețelor calamitate și a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentat al APIA și un reprezentant al Direcției Agricole județene, evaluează la fața locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii/producătorii agricoli din zonele afectate autorităților locale”, se arată în comunicat.

Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc – secetă pedologică- este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prășitoare (porumb și floarea soarelui).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Nu mai tine minciuna cu covidu’ si au scos baietii una noua: seceta. Din batrani stim o vorba care spune: „ploua-n mai, e mălai”. Pai si n-a plouat in mai!? Ba, a plouat si in iunie. A! Ca mai sunt locuri unde intr-adevar sunt calamitate… asta se intampla an de an.
    E foarte limpede ca s-a transmis ordinul de la licurici ca trebuie bagata foametea, ca asa s-a planificat… la Davos.

  2. Toate tarile care aprovizimneaza Urcania cu arme si lupta astfel impotriva rusilor vor fi lovite de seceta, incebdii de vegetatie si alte calamitati naturale prin Vointa Lui, Supremul Universului.

  3. Nu se gaseste nici un ONG al romanilor care sa-i dea in judecata pentru sabotaj national pe ministrii USR si PNL care au taiat banii pentru irigatii in acesti ultimi ani? Dezastrul actual li se datoreaza. Dar nici Ciolacu cu securistii sai din PSD nu pot fi exclusi. Sunt vinovati si ei, au stiut dar nu au luat nici o masura nici ca
    guvernanti si nici cand erau in opoztie. Dupa minciunile celor din USR chiar CE a taiat banii pentru ca irigatiile romanesti ar fi fost pe model ceausist !!!

  4. care seceta? seceta fabricata de rachetele antigrindina si experimentele meteo intru saracire si genocid planificat?

  5. Nu e secetă ! Plouă cu arme moderne in gubernia ukrană. Englezoii au mai pregătit un lot promis de „Ciufulici”.

  6. Țineți minte…2035…15 milioane de români!!..asta a stabilit guvernul mondial…

  7. Ard marginile Iesului bre..Vin vorbe ca sunt peste 50 de hectare facute scrum pana acum,o femeie a murit arsa si vantul invaluie cu furie putand duce focul taman in oras.Probabil vom afla mai multe peste cateva ore in functie de ce se intampla colea.

  8. Iar ‘precinstitul’ ministru al agriculturii face numai ce spune legea, ‘daea’ este convocat la DNA.

  9. Esti optimist insa tin sa te corectez.In 2035 din cei 15 milioane programati buna parte vor fi migrantii pentru care a semnat fara sa intrebe poporul capul de tabla de la Cotroceni.Romanii oricum sunt o specie pe cale e disparitie.

  10. „DACĂ SE CONSTRUIAIAU ȘI SE FINALIZAU / MULTELE BARAJE MAI MICI/ SAU MAI MARI ÎNCEPUTE/CÂTEVA SUTE/,CONSTRUITE ÎN PROCENT DE PESTE 80%/ DRACU SĂ VĂ …UTĂ/ ,PROIECTATE DE NECESITATE,/ ASTĂZI ROMÂNIA /IRIGA CÂMPIA ,/ SE SCĂLDA ÎN LACURI POTOLIND VIPIA ./ DA DE CE MĂI/ SĂ AI APĂ-N VĂI ,? /CĂ DOAR GHEOGHE TANDĂ ,/NOUĂ NE COMANDĂ ,/MUȘTE,URSULACI,/ȘOPÂRLE ȘI DRACI/ ,MEDIU NATURAL /ÎN SUS ȘI-N AVAL ,/ PE ROMÂNI SĂRACII/ SĂ-I USUCE DRACII,/ SĂ FIE GÂNDACII,// ROMÂNII DE SETE MOARĂ ,/GRIJA-I LA CE ZBOARĂ!1// „TRĂIASCĂ ONG-urile apărătoare de pești și peștoace, de șopârle verzi sau cafenii Ș-APOI PROST SĂ FII!!!

  11. Asta cu seceta miroase de la o posta.70000 ha din milioane de teren cultivat in RO,e a cata parte din total teren agricol cultivat,tovarăși ? Se doreste o nouă scumpire a produselor agricole si a derivatelor,ăsta-i adevaratul motiv !

  12. Ba ai dreacu ucrainienii astia cu tot cu razboi si seceta vor sa alimenteze toata planeta iar noi cu presedinte neamtz si cu secretar de stat palestinian importam rosii si pepeni din Spania

  13. Noi vrem irigații cu canale mari și aspersoare, că pe vremea lu’ Ceașcă . Mai mult de jumătate din apă se pierde în atmosferă + munca cu mutatul coloanelor . Irigațiile prin picurare sunt practic inexistente la noi, ele sunt determinate de comercianții de echipamente (de unică folosință), nu de fermieri. Din cauza asta fermierii prefera aspersoarele. Aduceți niște evrei sa organizeze irigațiile din România, dacă vreți agricultură mare !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.