Sechestru pe bunuri ale lui Bănicioiu

DNA a anunțat, vineri, începerea urmăririi penale pentru trafic de influență și luare de mită în formă continuată, pe numele fostului ministru, în prezent deputat, Nicolae Bănicioiu, după ce i-a fost ridicată imunitatea. Procurorii au dispus și sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile, poprire pe conturi avându-l ca titular pe Nicolae Bănicioiu.

Nicolae Bănicioiu a rămas, de marți, fără imunitate parlamentară, după ce 202 deputați au votat „pentru”, iar 12 „împotrivă”.

Comunicatul DNA, integral 

Ca urmare a îndeplinirii cerințelor legale și constituționale referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoane care au deținut o funcție ministerială la data faptelor, respectiv obținerea avizului favorabil din partea Camerei Deputaților, procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de BĂNICIOIU NICOLAE, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada în care a deținut funcția de ministru al tineretului și sporturilor, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ulterior ar fi primit de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, în schimbul influenței pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții pentru a-i determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:
– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,
– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

La săvârșirea presupuselor fapte, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în cauză. Aceasta ar fi fost numită ca asociat în cele două firme, cu o cotă de participare la beneficii, în condițiile în care titularul în fapt al părților sociale era Bănicioiu Nicolae.
Persoana respectivă ar fi semnat dispozițiile de plată a dividendelor presupus emise de cele două firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), deși suma de bani s-ar fi primit cash de Bănicioiu Nicolae de la unul dintre cei doi oameni de afaceri.
Ulterior, în calitate de ministru interimar al sănătății, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, Bănicioiu Nicolae ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul aceleiași persoane, suspect în cauză, prin metode similare disimulate în presupuse dividende cuvenite altora, suma totală de 2.612.389 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de ministru al sănătății. Concret, banii ar fi fost primiți în schimbul numirii/menținerii în funcții de manager a unor persoane, la anumite spitale cu care oamenii de afaceri aveau relații contractuale, precum și pentru alocarea preferențială de fonduri spitalelor cu care oamenii de afaceri aveau contracte.
În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul infracțiunilor de corupție, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile, poprire pe conturi avându-l ca titular pe Bănicioiu Nicolae.
La data de 29 noiembrie 2020, suspectului Bănicioiu Nicolae i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. … marelui lider PNL, Bogdan Olteanu, cara s-a capatuit cu un milion de euro, nu i s-a pus sechestru pe „palatul” de la Snagov sau pe alte averi ! A ramas cu euroii.
    … idem Johannis : a pierdut una din casele furate, dar chiria incasata i-a ramas la saltea !
    … lui Banicioiu, sechestru !
    Ziceti ca justitia e oarba ?
    Astept comentariile postacilor pnl-isti

  2. Comentariu: Pai sa vedem, ne mai gandim, ce mai tura-vura…

  3. Ati citit declaratia de avere? Toate bijuteriile, toate conturile si toate clădirile la un loc nu prea se apropie de suma incriminată ca mită în formă continuată.

  4. Iar o să fie o victorie a unui inculpat împotriva DNA. Dar după ce te compromite ca om ce gust mai are victoria?!

  5. 6 case Crapa-ti-ar capra vecinului din cap. Nu vii cu o scuza sa aperi un infractor. Poate fi cercetat si pentru genocid in cazul Colectiv. Si el si Ponta. Doi nemernici care se bateau pe burta ca nu e nevoie sa fie transferati, ca avem noi tot ce trebuie. Ce, ai uitat? Si in cazul prabusirii avionului din Apuseni Ponta spunea ca totul e in ordine, in timp ce acei oameni isi dadeau duhul. Halal aparator al banicioiului mai esti. PSD este un partid criminal,inca de la revolutie, mineriade si 10 august. Colectiv si Apuseni. Si multe altele.

  6. Ceva constructiv se întâmplă în țara noastră de când stafia PDL reîncarnată PNL cu balaurul Justiție cu capetele: Protocoale, DNA, Ascultări STS, Hotărâri judecătorești intocmite SRI, Complete judecâtorești aranjate, Arstări cu cătușe vazute la TV și Popriri de conturi este la putere?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.