Sediul DNA va fi auditat de o firmă penală?

Viitorul sediu al DNA va fi auditat de o firmă anchetată chiar de procurorii anticorupţie. O companie împotriva căreia DNA a început, în luna februarie a acestui an, urmărirea penală pentru complicitate în dosarul fostului primar al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, a primit un contract pentru auditarea clădirilor şi autoturismelor aflate în parohia RA-APPS. Societatea urmărită penal va expertiza, printre alte obiective, inclusiv clădirea actualului Hotel Triumf, situat pe Şoseaua Kiseleff, loc care va deveni viitorul sediu al DNA, informează o publicaţie centrală.

Potrivit anchetatorilor, împotriva societăţii SC Tractebel Engineering SA, care derulează, în prezent, contractul guvernamental de auditare energetică a clădirilor statului, a fost pusă în mişcare acţiunea penală încă din data de 18 februarie 2016 pentru complicitate la infracţiunile reţinute în sarcina edilului din Sfântu Gheorghe. Astfel, din referatul procurorilor aflăm că, în 26 octombrie 2009, printr-o hotărâre, Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea unei finanţări rambursabile externe în valoare de 12.000.000 euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie și Dezvoltare – BERD, stabilind ca rambursarea creditului să se efectueze în 10 ani, cu o perioadă de graţie de trei ani și o perioadă de şapte ani rambursare principală de la unitatea creditoare. Prin aceeaşi hotărâre, Consiliul Local a stabilit că suma contractată va fi utilizată în scop de investiţii, pentru modernizarea oraşului, respectiv modernizarea unor străzi, trotuare, reabilitarea iluminatului public, amenajarea unor piste de biciclişti, amenajare parcări.

Caiet de sarcini cu dedicaţie

Printre acuzaţiile aduse de procurori companiei agreate de către regia guvernamentală este şi aceea că a întocmit, la cererea primarului din Sfântu Gheorghe, un caiet de sarcini cu dedicaţie pentru o reţea de trei agenţi economici care trebuiau să câştige un contract cu primăria. Toate vilele de protocol vor fi auditate până anul viitor Conform caietului de sarcini, SC Tractebel Engineering SA va trebui să expertizeze capacitatea energetică atât a viitorului sediu al DNA, dar şi alte clădiri importante aflate în patrimoniul statului. La Bucureşti, spre exemplu, vor fi expertizate Casa Locato, clădirea din Bulevardul Primăverii nr. 50 (fosta reşedinţă a cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu), Palatul Elisabeta, Clubul Floreasca, sediul Sucursalei de Transport a RA-APPS Bucureştii Noi, clădirile de birouri, clădirea de termoficare, gala, magazia şi serele regiei, un bloc de locuinţe de protocol din Complexul Pipera, un alt bloc de locuinţe din Strada Alexandru Şerbănescu, trei blocuri din Strada Valeriu Branişte, Complexul Cămin Băneasa şi Abatorul Băneasa. În total, numai în Capitală, proprietăţile regiei ce urmează să fie auditate anul acesta au o suprafaţă de 36.096,16 metri pătraţi.

Totodată, firma cu dosar la DNA va mai audita şi proprietăţile de protocol de la Scroviştea, dar şi cele de la Neptun, Mangalia, Constanţa sau Eforie Nord. Totdată, şi imobilele de protocol (vile) de la Snagov, Braşov sau de la Sinaia urmează să fie supuse aceleiaşi operaţiuni, la care se adaugă alte proprietăţi din Cluj, Suceava şi Bacău, aflate în administrarea RA-APPS. Întreaga suprafaţă a imobilelor regiei depăşeşte 152.936 de metri pătraţi, o parte din acestea urmând a fi auditate energetic inclusiv în cursul anului 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.