General iranian, ucis la ordinul lui Trump (update)

E agitație mare la nivel mondial după ce Qassem Soleimani, șeful Forței de elită Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian lansat la ordinul lui Donald Trump. Atacul a  fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul.

UPDATE

Ministrul de Externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a condamnat asasinarea liderului Forțelor Quds, afirmând că această acțiune reprezintă „o escaladare nesăbuită și extrem de periculoasă”, relatează site-ul agenției Reuters, citat de Mediafax,

„SUA poartă răspunderea pentru toate consecințele aventurismului său neprincipial”, a afirmat șeful diplomației iraniene într-o postare pe Twitter.

 

„Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, a comunicat Pentagonul.

Soleimani, care a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă și în străinătate. De asemenea, a contribuit în mod semnificativ la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu.

„Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Pe de altă parte, Congresul american nu ar fi fost înștiințat de atacul soldat cu decesul lui Soleimani.

Soleimani, care a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă și în străinătate.

El a contribuit la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite și dușmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită și Israel, s-au străduit să-l țină sub control.

El a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

Forța Quds este o unitate în Iran lui Gărzile Revoluționare (IRGC) îndreptate pentru a desfășura activități de război și de informații neconvenționale și este responsabilă pentru operațiunile internaţionale. Forța Quds sprijină actorii non-statali în multe țări, inclusiv Hezbollah în Lliban, Hamas și Jihadul Islamic Palestinian în Fâșia Gaza și Cisiordania, rebelii Hutti din Yemen și milițiilor şiite din Irak, Siria și Afganistan.

Analiștii nu cunosc dimensiunea exactă a Quds, dar estimează ca ar avea 10.000-20.000 de membri. Forța Quds raportează direct liderului suprem al Iranului , ayatollahul Ali Khamenei.

Autoritățile iraniene au decretat deja trei zile de doliu național după decesul generalului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

 1.   COMUNICAT

    ASOCIAȚIA CIVICĂ SOLIDARITATEA HUNEDOREANĂ (ACSH)…anunță că, după data de 6 ianuarie 2020, …va organiza un miting de protest, la București, împotriva GUVERNULUI ROMÂNIEI, condus, vremelnic, de minoritarul MAGHIAR, Orban Ludovic, și a PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI, minoritarul SAS, IohanniSS Klaus Werner, privind:

  – desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ);
  – Măsurile ANTI-SOCIALE, grave, luate împotriva pensionarilor și a muncitorilor români;
  – Măsurile ANTI-ECONOMICE, grave, luate împotriva mediului de afaceri românesc, NE-SECURIST, și în favoarea companiilor multi-naționale străine, ANTI-ROMÂNESTI;
  – Măsurile POLITICE, NE-CONSTITUȚIONALE, de a conduce NEDEMOCRAT, prin interpuși ai străinătații.

  Pentru toate acestea, și multe alte crime administrative, ACSH VA ACȚIONA ÎN INSTANȚĂ GUVERNUL ROMÂNIEI, condus, formal, de ORBAN Ludovic, veșnic străin de interesele românilor și, efectiv, de IohanniSS K.W., ambii pentru DEZMEMBRAREA ROMÂNIEI!
             

           ROMÂNI,

  ridicați-vă împotriva alogenilor din Alianța „O.M.O.R.” (Organizațiile Minoritarilor anti-Ortodoxie din România) care au confiscat țara și ne distrug:

  UDMR/Maghiari+FDGR/Sași+PCM/PMT/Secui=Unio Trium Nationum=Distrugerea RomânieiPNL+USR+PLUS+PMP+ProRomânia= Partide clericale=VATICAN=Catolicizarea României

  Cu dragoste strămoșească, veșnic în slujba ROMÂNIEI,

                                               Ing. Mititelu Marin, Președinte ACSH

  http://www.justitiarul.ro/romanii-se-ridica-impotriva-strainilor-care-conduc-tara-si-o-duc-spre-pierzanie/

 2. da,DAtrebuie justificate cumva sutele de miliarde /CHELTUIELI MILITARE//// ARMATA COMANDĂ Trump aprobă *că n/are ce face că ,,îi încărcat carul,,…, armata execută, subcontractanții își iau ,,hartanul,, iar AMERICANII *contribuabilii( plini de mândrie coiboiască ) plătesc ! VIVAT DEMOCRAȚIA Hamericană!

 3. Mai nou, noul ministru de interne (Veleitaru) a lucrat pentru secu si el neaga total asa cum a negat petrov. Cum mama ma-sii ii gasete Johannis pe astia cu roata motrice la secu inainte de 89? Se spune ca liberalii au fost cei mai mari securisti inainte de 89. Numai Mona Musca a recunoscut, restul sunt praf si pulbere. Succesuri pentru cel mai mare luptataot anticomunist de pe partia din Paltinis!

 4. Cum spunea un „filozof” dintr-un serviciu secret intr-un serial recent pe Lookplus „A lupta impotriva terorismului prin teroare e ca si cum vrei sa golesti oceanul cu un pahar”
  Strategia UE de combatere a terorismului este mult mai eficienta,SUA are de unde invata …

 5. nu cred ca presedintele Trump a ordonat acest omor
  la lichidarea justificata a spurcaciunii al-baghdadi,Trump si-a facut un titlu de glorie din acea actiune
  Aici e altceva ,posibil ca atacul sa fie opera acelui Deep State cu ramuri inclusiv la Pentagon,pentru a-i forta mina lui Trump impotriva Iranului.
  Oricum generalul Qassem Soleimani a fost un brav luptator impotriva wahabismului si a jihadului sunnyt,fiind chiar ranit in Syria in lupta impotriva scursurilor isis.
  Condoleante poporului iranian.
  cit despre humericani de data asta au gresit grav si consecintele pot fi catastrofale.

 6. Varza exploziva e azi omenirea… oare cine va plati cu viata noua escaladare a tensiunilor in zona?!!
  Oameni nevinovati, evident!
  Uitati-va la Siria, MOR Oameni, COPIILASI NEVINOVATI, din cauza nebuniei unor lideri politici… asa a ajuns omenirea la anul 2020…trist.
  Inteligenta umana, un pericol deja?!

 7. Adica , sutem parteneri cu un criminal international!
  Dumnezeu s-a saturat de USA!
  Tradatorii nostrii vor plange amarnic!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.