Şeful ANSVSA despre deblocarea exporturilor de ovine şi bovine vii către Turcia

Autorităţile române vor începe, marţi, noi negocieri cu partenerii turci pentru deblocarea exportului de ovine şi bovine vii, dar şi pentru reluarea tranzitului prin Turcia, restricţiile impuse României la finele anului 2011 aducând producătorilor români pierderi de zeci de milioane de euro.

„Încercăm din nou deblocarea exporturilor de ovine şi bovine vii către Turcia, dar vrem să avem şi discuţii tehnice pe tranzitul de carcase de ovine şi bovine către ţările din Orientul Mijlociu. Aici s-a obţinut un acord de principiu, însă rămâne de discutat partea tehnică, pentru că vor fi anumite situaţii când va trebui să notificăm acest tranzit şi autorităţile turce vor trebui să spună exact condiţiile pe care vor să le respectăm”, a declarat, luni, pentru Agerpres, preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Ciobanii români se plâng că nu pot exporta oi şi carne de oaie în Turcia din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – EST).

Şeful ANSVSA a precizat că România a notificat la Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) toate cazurile de scrapie înregistrate în ţară, însă trebuie anunţate şi judeţele în care boala nu a fost depistată şi de unde s-ar putea efectua exporturi.

„Singura problemă este că noi avem câteva focare de scrapie în România pe care le-am notificat la Oficiul Internaţional de Epizootii, dar trebuie să demonstrăm şi că din acele zone nu se va face nici export către Turcia şi nici tranzit către ţările din Orientul Mijlociu. De asemenea, noi trebuie să notificăm OIE şi judeţele în care nu a fost depistată boala, respectiv care sunt indemne pentru EST, şi mai mult, trebuie să obţinem statut de ţară cu risc controlat la scrapie”, a adăugat Mănăstireanu.

Întrebat dacă este optimist în privinţa rezultatelor negocierilor cu Turcia, preşedintele ANSVSA a replicat: „acum pot spune că sunt încrezător, abia după ce o să avem finalizate discuţiile cu autorităţile turce o să văd dacă pot să fiu şi optimist”.

„Sperăm ca prin efortul conjugat al ministrului Agriculturii şi al ANSVSA să reuşim definitiv deblocarea tranzitului, pentru că producătorii români au pierdut câteva zeci de milioane de euro din cauza acestor restricţii”, a spus Vladimir Mănăstireanu.

Deşi nu se aşteaptă la un eşec în privinţa negocierilor, şeful ANSVSA a subliniat că România are tot sprijinul Comisiei Europene (CE) pentru deblocarea acestei situaţii întrucât încalcă reglementările privind comerţul liber între Comisia Europeană şi ţările terţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.