Sentința justițiabililor pentru justiție. Cea mai mare prăbușire a încrederii la nivel european

Încrederea românilor în justiție s-a prăbușit într-un singur an cu 13 procente. Această scădere este cea mai mare și mai rapidă pierdere de încredere suferită de vreo instituție Europeană.

Datele Eurobarometrului Comisiei Europene pentru primăvara anului acesta, citate de Mediafax, arată că 35 % dintre români au în prezent încredere în justiţie şi sistemul judiciar, în timp ce anul trecut numărul acestora atingea aproape 50% din populație.
Totodată din datele sondajului european rezultă și că 60% dintre cei chestionaţi au declarat că au tendinţa să nu creadă în justiţia din România . Procentul dezamagiților este astfel este în creştere cu 12% faţă de 2015.

Motivele prăbușirii văzute din interiorul sistemului

Încrederea românilor în justiţie a scăzut ca rezultat al campaniei făcute de unele autorităţi care au vrut identificarea sistemului judiciar cu activitatea DNA, dar şi al numirilor netransparente la parchete şi al „justiţiei televizate”, a declarat pentru Mediafax Dana Cristina Gârbovan, preşedintele UNJR.
Totodată judecătorul afirmă că se impune o analiză critică a acestei situații susţinând că “nici până azi nu ştim cum şi când justiţia a devenit «câmp tactic» pentru SRI”, și acuză interferenţa nesănătoasă a serviciilor de informaţii în justiţie.
„Scăderea dramatică, cu 13 %, a încrederii românilor în justiţie este rezultatul campaniei făcute de o parte a presei şi de unele autorităţi ale statului de a identifica justiţia cu activitatea DNA, ignorând în acelaşi timp problemele reale ale justiţiei. Consecinţa a fost aceea că orice neîncredere în activitatea DNA s-a reflectat în sondaj ca o neîncredere în justiţie. (…) Cea mai neinspirată alegere acum ar fi ca CSM şi Ministerul Justiţiei să îşi decline orice răspundere pentru acest picaj şi să arunce responsabilitatea în altă parte. E nevoie de o analiză critică a tuturor instituţiilor judiciare pentru a identifica neregulile şi a face o resetare a sistemului, pentru a reconstrui încrederea pe care justiţia a pierdut-o în faţa românilor”, a spus Dana Gârbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Ea acuzat crearea unei mari discrepanţe între aşa-zisa „justiţie televizată” şi cea reală, din sălile de judecată, unde peste trei milioane de cazuri sunt judecate anual, iar cetăţenii se lovesc de problemele din sistemul judiciar, despre care însă nu se vorbeşte.
„Prin aceste susţinute campanii de influenţare a percepţiei publice, adevăratele probleme din sistemul de justiţie au rămas ascunse şi nerezolvate, în timp ce simple acte procedurale din faza de cercetare penală au fost prezentate ca mari succese ale justiţiei în lupta împotriva corupţiei.Peste realitatea din instanţe se adaugă incapacitatea instituţiilor de a răspunde credibil unor probleme serioase, precum interferenţa nesănătoasă a serviciilor de informaţii în justiţie. Nici până azi, de exemplu, nu ştim cum şi când justiţia a devenit «câmp tactic» pentru SRI. De asemenea, exemplul Hexi Pharma este emblematic pentru modul în care instituţiile nu oferă răspunsuri concrete în cazuri ce afectează direct cetăţenii”, a mai spus Dana Cristina Gârbovan.
„Ar mai fi apoi afirmaţia ministrului Justiţiei Raluca Prună, care a declarat că «drepturile omului sunt un lux», afirmaţie care a rezonat negativ cu orice român care a înţeles ce înseamnă stat de drept. Tot ministrul Raluca Prună a trecut peste recomandările MCV, făcând numiri la DNA şi alte parchete fără a urma o procedură transparentă, ceea ce a adâncit neîncrederea şi a sporit suspiciunile”, a adăugat preşedintele UNJR.

Statul român în ochii cetățenilor

În scădere este de asemenea și numărul românilor care au declarat că au încredere în Armată. Eurobarometrul afirmă armata a pierdut încrederea a patru procente dintre cetățeni, dar cu toate acestea se află la o cotă de 72%.
O mică creștere a înregistrat, la nivel naţional, încrederea în poliţie, aceata se situează conform măsurătorii europene la aproximativ 50%, în creştere cu 1% faţă de valorile înregistrate în toamna anului trecut.
Tot cu un procent a crescut în primăvara lui 2016 și încrederea în Guvern. Acum, 24% dintre cei chestionaţi au declarat că au încredere în această instituţie. Aceiași creștere s-a realizat în mod paradoxal și ăn ceea ce privește partidele politice. Cu toate acestea încrederea în partide ajunge doar la 13%. Parlamentul a pierut însă încrederea a trei pocentre dintre români și are în 2016, doar 14%.
Sondajul pentru Eurobarometrul primăvara 2016 a fost realizat în perioada 21-31 mai 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.