Serie impresionantă de morți suspecte în Ucraina

Politicianul ucrainean Oleg Kalașnikov a fost găsit mort în după-amiaza zilei de 15 aprilie. Fostul deputat a fost împușcat. Este al optulea apropiat al fostului președinte Viktor Ianukovici care sfârșește în condiții suspecte în ultimele câteva luni.

Poliția de la Kiev spune că a fost deschisă o investigație. Informațiile sunt contradictorii – unii martori susțin că trupul lui Kalașnikov a fost găsit în apartamentul sau, în timp ce alții spun că au văzut cadavrul afară. Un comunicat al Ministerului ucrainean de Interne nu clarifică dacă acest caz este tratat ca o sinucidere sau ca o crimă.

Potrivit rezultatelor preliminare ale anchetei, politicianul a fost împuşcat, scrie unian.net. Sursa menţionează că victima a fost ameninţată în repetate rânduri. Aceasta a primit mai multe mesaje pe reţelele de socializare în care era avertizată să fugă din ţară. De asemenea, în unul dintre mesaje Kalaşnikov era atenţionat că este urmărit.

Totodată, pe reţelele de socializare au fost publicate şi mesajele prietenilor acestuia, care îl îndemnau să părăsească Ucraina. „Am încercat să-l conving să părăsească ţara, însă el, ca un adevărat ofiţer, nu a dorit să îşi părăsească susţinătorii”.

Kalașnikov a fost unul dintre deputații Partidului Regiunilor (al lui Viktor Ianukovici) implicat în mișcarea anti-Maidan din februarie 2014, înainte de căderea regimului pro-rus. Presa ucraineană speculează că el ar fi fost ucis de susținătorii actualului regim de la Kiev. ”Cu siguranță că defunctul știa bine care au fost finanțatorii mișcării anti-Maidan, care l-a costat pe președintele Viktor Ianukovici și pe membrii camarilei sale câteva milioane de grivne pe an. Ia cu el în mormânt secretele astea”, spune Anton Gherașcenko, un personaj extrem de bine plasat în Ministerul de Interne din Ucraina.

Începând de pe 29 ianuarie și până pe 14 martie s-au inregistrat nu mai puțin de șapte decese în condiții suspecte printre apropiații fostului regim. Cele mai multe au fost sinucideri, însă procurorii arată că victimele au fost foarte probabil ucise sau forțate să se sinucidă. Peltima victimă este Serghei Melniciuk, un procuror în vârstă de 32 de ani, care a căzut de la etajul nouă al unui bloc din Odessa. Cadavrul purta urmele unei bătăi soră cu moartea.

Pe 9 martie a fost găsit trupul unui fost deputat al Partidului Regiunilor foarte apropiat de oligarhul Rinat Ahmetov. Stanislav Melnik s-ar fi sinucis. A lăsat și o scrisoare de adio. Însă faptul că acesta deținea firma de securitate care asigura paza lui Ahmetov și că a fost alături de oligarh în toate acțiunile violente din anii 1990 îi face pe investigatori să cerceteze și pista unei posibile reglari de conturi pusă la cale chiar de către Ahmetov. În hățișul afacerilor lui Melnik intră și cel mai puternic oligarh ucrainean al momentului, Igor Kolomoisky. Însă acesta, deși a ajuns la un conflict deschis cu președintele Petro Poroșenko, este aproape intangibil , căci a finanțat și finanțează batalioanele de voluntari care luptă cu rebelii pro-ruși din Donbas.

Reporterii de la Newsweek consideră ca în niciunul dintre aceste cazuri nu se va face lumină. Pentru ei motivul este simplu: în fața Parchetului General din Kiev stau aliniate mașinile procurorilor – sunt numai Porsche, BMW și Land Rover. Este limpede că toți magistrații ucraineni au surse negre de venit, odată ce salariul oficial al unui procuror este de circa 400 de euro pe lună. Parchetul General este scena unui intens lobby din partea grupurilor de interse mai degrabă decât locul în care profesioniștii încearcă să elucideze crimele împotriva foștilor aliați ai președintelui Viktor Ianukovici sau ai oligarhilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.