Cel mai performant centru integrat de medicină nucleară din Europa

Servicii pe bani în spitalele de stat

Spitalele de stat pot oferi servicii medicale contra cost, pentru a-și mări veniturile. Dar se întâmplă ca nici bolnavii și nici măcar personalul medical să nu știe acest lucru. Or, atunci când vine vorba de managerii spitalelor, uneori aceștia nici măcar nu-și dau interesul.

Banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate se termină de obicei în primele zile ale fiecărei luni, pentru orice investigație. Nu sunt mulți cei care își permit să plătească un RMN sau alte investigații costisitoare. Dar și aceia care o pot face apelează de cele mai multe ori la clinicile private, unde prețurile pot fi mult mai mari decât la stat.

Investigații mai ieftine decât la privat

Săptămâna aceasta, la Spitalul Militar a fost inaugurat cel mai modern centru integrat de medicină nucleară în depistarea afecțiunilor oncologice, cardiovasculare și neurologice din toată Europa. „Cu ajutorul acestei aparaturi, vedem anumite procese patologice pe care n-am putea să le vedem altfel, doar pe baza imagisticii anatomice. Vom pune mai ușor diagnosticul și vom face tratamente personalizate“, spune medicul Raluca Mititelu, doctor la Spitalul Militar. Investiția depășește 4 milioane euro, iar banii provin din fondurile spitalului și ale Ministerului Apărării. Pacienţii spitalului vor avea parte de investigaţii gratuite, însă uşile sunt deschise pentru toţi bolnavii. „Se pot face investigații și la cerere, vom face astfel încât cele PET/CT să fie exact la prețul decontat de către Casa Națională de Sănătate, adică mult mai ieftin decât la privat“, spune conf. univ. dr. Ioniță Radu, managerul Spitalului Militar Central.

În cazul în care banii decontaţi de CNAS se vor termina sau pacienții nu sunt asigurați, se vor face programări, iar examinările vor fi plătite. Evident, în această categorie nu intră pacienții spitalului. Aceștia nu vor avea de plătit nimic. Spitalul poate face consultaţii cu 50 lei, radiografii cu 60 lei, examinări CT sau RMN cu până la 1.800 lei.

Banii se pot investi tot în spital

Și Spitalul Universitar acordă servicii medicale la cerere. „În principiu, există servicii medicale ambulatorii de tip consultații și investigații în ambulatoriul spitalului, dar și servicii de spitalizare la cerere, în afara contractului cu Casa“, explică medicul Dorin Ionescu, directorul medical al Spitalului Universitar. Doctorii le pot face analize pacienţilor care nu mai vor să stea pe listele de aşteptare până când vine următoarea tranșă de bani de la stat, aşa că le plătesc. Banii pot fi investiţi apoi în aparatură medicală, în renovare sau pentru creşterea salariilor medicilor.

Rețetă de succes la Baia Mare

La Baia Mare, în spitalul județean în care manager a fost actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, această procedură se aplică cu succes de mai multă vreme. „Sunt surprinsă că nu se cunoaște legislația. Acest lucru este stipulat în normele contractului-cadru. Noi la Baia Mare le-am aplicat din 2013. Mă gândisem la un moment dat să fac și o circulară, stipulând exact articolul și paragraful care permit să faci acest gen de servicii“, a declarat Sorina Pintea pentru Pro TV.

În prezent, spitalele de stat nu știu sau nu le pasă cum își pot valorifica resursele. De multe ori, bolnavilor li se recomandă de medicii de familie ori de cei specialiști să meargă la clinici private să-și facă analizele. În unele cazuri, laboratoarele de analize au fost externalizate şi spitalele plătesc pentru orice investigaţie făcută pacienţilor asiguraţi la stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.