Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul de Mira Lichiei

Pe 6 decembrie îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni şi ocrotitor al copiilor.

Îi plăcea să-i ajute pe cei săraci fără ca ei să ştie, iar dacă era descoperit, sfântul îi ruga să nu spună cuiva, ci să mulţumească lui Dumnezeu, căci era smerit şi se ferea se îngâmfare.

Şi dacă la început numai unul Dumnezeu îi ştia viaţa, căruia îi slujea în taină, după ce a ajuns arhiereu, faptele sale cele bune au fost arătate şi nu pentru mărire deşartă, ci spre a fi model credincioşilor.

Şi astfel cele scrise în Evanghelie s-au împlinit: Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca văzând faptele voastre cele bune, să preamărească pe Tatăl vostru, care este în ceruri.

Sfântul Ierarh Nicolae a rămas în memoria credincioşilor în special datorită iubirii sale faţă de copii. De altfel, întreaga avere moştenită după moartea părinţilor săi o va împărţi celor nevoiaşi, în timp ce el a ales să poarte haine simple şi să se hrănească asemenea pustnicilor şi numai o dată pe zi.

Celui mai cunoscut şi mai iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe, Sfântului Ierarh Nicolae îi sunt atribuite mai multe minuni, fiind dăruit de Dumnezeu cu acest har. A readus la viaţă trei copii care fuseseră omorâţi, a înviat un corăbier căzut de pe catarg, a vindecat boli incurabile, a oprit prin rugăciune şi post furtuna pe mare, a salvat cetatea Mira de foamete, a scăpat de la desfrânare trei fete sărace (aceasta fiind, de altfel, cea mai cunoscută şi zugrăvită faptă de milostenie în bisericile ortodoxe), a salvat de la naufragiu, prin rugăciune, marinari, a tămăduit orbi, şchiopi şi muţi, i-a îmbogăţit pe cei care pătimeau din pricina sărăciei, iar celor flâmânzi le-a dat hrană.

Inteligent, blând şi de o mare nobleţe sufletească, Sfântul este cinstit asemenea unui apostol datorită culturii sale teologice. Nu rămăsese loc unde să nu se fi auzit minunile slăvitului arhiereu Nicolae, fiind cinstit atât în Răsărit, cât şi în Apus.

Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia), din părinţi bogaţi şi foarte credincioşi, şi a trecut la cele veşnice pe 6 decembrie 343.

Numeroasele poveşti şi legende care au circulat de-a lungul secolelor au acredidat ideea că Moş Nicolae aduce daruri în această noapte. Astfel, copiii ştiu că ziua Sfântului Nicolae este ziua darurilor şi că, deşi nu se arată niciodată, Moş Nicolae vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie ca să le aducă dulciuri şi jucării ori cîte o nuieluşă dacă nu au fost prea cuminţi.

Povestea cadourilor aduse de Moş Nicolae aduce bucurie în sufletele copiilor care îşi pregătesc din timp ghetuţele şi aşteaptă cu nerăbdare venirea moşului.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele sfântului Ierarh Nicolae!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 509 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.