Sfântul Ioan Gură de aur, cel mai mare predicator creștin

Sfântul Ioan Gură de Aur, sărbătorit pe 13 noiembrie, rămâne cel mai cunoscut dintre Părinţii greci şi una din cele mai fascinante figuri ale antichităţii creştine.  Este considerat sfânt atât în Biserica Răsăriteană, cât și în Biserica Apuseană, care îl venerează cu titlul de doctor al Bisericii.

Cu cât timpul trece, cu atât statura lui creşte. Nici un Părinte bisericesc nu a lăsat o moştenire literară atât de vastă. În toate Liturghiile îl chemăm şi ni-l dorim ocrotitor.

De la nici un alt părinte bisericesc nu s-au păstrat atâtea opere, comentarii, predici și scrisori ca de la Ioan Gură de Aur. Între predici se găsesc și o serie de comentarii la Vechiul Testament și la Noul Testament sau predici tematice. Toate cele 238 de scrisori păstrate au fost scrise în exil.

Taina Sf. Euharistii

Sf. Ioan este cel care fixează, în canoane precise, taina și înțelegerea a ceea ce se săvârșește în cadrul Sf. Liturghii, când Hristos se jertfește în mod real.

Pe altar „stă Hristos cel înjunghiat”, „ceea ce se află în potir este același cu cel ce a curs din coapsa lui Hristos. Ce este pâinea? Trupul lui Hristos”. „Gândește, omule, ce trup jertfelnic iei în mâna ta! De ce masă te apropii! Adu-ți aminte că tu, deși ești praf și cenușă, primești Sângele și Trupul lui Hristos”.

Referitor la împărtășirea cu Trupul și sângele Mântuitorului, el spune: „Ceea ce Domnul nu a suportat pe cruce (sfărâmarea picioarelor Sale), el suferă acum prin jertfa din iubire față de voi. El permite ca El însuși să fie fărâmițat, pentru ca toți să fie îndestulați din plin”.

Marți, 14 noiembrie, este Lăsatul secului pentru perioada de post înaintea Nașterii Domnului.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

1 Comentariu

  1. Da ,da.Cu o gandire criminala.Ia cititi voi nitel cuvantarile acestui facut sfant.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.