
În contextul sezonului estival, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) derulează o campanie de informare și conștientizare privind cancerele de piele (melanom și non-melanom), adresată turiștilor și lucrătorilor sezonieri din industria HoReCa, direct pe litoralul Mării Negre, potrivit unui comunicat transmis presei.
România se confruntă cu o creștere constantă a numărului de cazuri de cancer de piele, conform celor mai recente date furnizate de Globocan și Institutul Național de Sănătate Publică. În anul 2024, s-au înregistrat peste 1.800 de cazuri noi de melanom malign, iar alte câteva mii de cazuri de cancere cutanate non-melanom (precum carcinomul bazocelular și spinocelular), acestea din urmă fiind mai frecvente, dar cu risc mai mic de mortalitate dacă sunt depistate din timp.
Expunerea la soare fără protecție – principalul factor de risc
Printre factorii de risc majori se numără:
– expunerea prelungită și repetată la radiații UV, în special în intervalul orar 11:00-17:00,
– pielea deschisă la culoare,
– istoricul de arsuri solare, în special în copilărie,
– utilizarea solarului,
– antecedentele familiale de melanom sau alte tipuri de cancer cutanat.
”În special în lunile de vară, prevenția este esențială. Aplicarea unei creme cu factor de protecție solară de minimum 30, de 3-4 ori pe zi în timpul expunerii, purtarea pălăriilor și hainelor cu mânecă lungă, evitarea expunerii directe în orele de vârf și autoexaminarea frecventă a pielii sunt gesturi simple care pot salva vieți”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.
Semne de alarmă și când să mergem la medic
Un rol crucial în depistarea timpurie îl are vigilența față de modificările de culoare și formă, de pe piele. Orice modificare suspectă – cum ar fi:
– apariția unei alunițe noi cu aspect neregulat,
– modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunițe existente,
– leziuni care nu se vindecă,
– pete care sângerează sau devin dureroase –
reprezintă motive suficiente pentru a consulta un medic dermatolog. Diagnosticarea precoce asigură un prognostic mult mai bun și un tratament eficient, mai puțin invaziv. arată Federația.
Campania derulată de FABC pe litoral include distribuirea de materiale informative, discuții directe cu grupurile țintă, sfaturi practice privind fotoprotecția, toate cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra pericolelor reale ale expunerii neprotejate la soare.
A dat „grija” in „ei” pentru voi, ma! Cum am trait fara „grija” voastra pana acum ??? Ne ucideti cu „dragostea”, ma! Ati facut-o si-n 2020 si-n 2021, in 2022 si incepeti sa excelati in hashtag FRICA de orice. Pana si de soare, ca e „spalareamintilorclimatice”!
SI PeStrada, Spațiul TAU, POTI A FI Cancerizat de UV-uri.
INTRA și Prin TOALE …
Si eu recomand turistilor sa mearga in vacante in Bulgaria si Grecia unde este alt soare incomparabil mai bun decat soarele din Romania,stie toata lumea ca scrie si in ziar