Şi totuşi: de ce se încăpăţânează Iohannis să nu dea drumul la testări?

Nu pot să cred că preşedintele nostru nu înţelege că testările pe scară largă, urmate de izolarea celor pozitivi, încetinesc drastic răspândirea SARS-CoV 2.

Mă oblig la bună-credinţă totală în analiza de mai jos şi voi constata că există ceva OK în neîncetinirea răspândirii virusului. Italia face testări pe scară largă şi are 2,5 la sută din populaţie imunizată deja. Noi nu facem şi avem 5 la sută din populaţie deja imunizată. Când vom avea 70 la sută, contagiunea nu va mai avea loc. Aşadar, am putea ajunge mai repede decât Italia la oprirea contagiunii. Asta se cheamă imunizare de turmă nedeclarată în chip oficial. Sub acoperire, cum ar veni.

Iohannis a ales această strategie sub acoperire pentru că ea a convenit planurilor sale electorale. Nu facem multe testări, drept urmare nu o să găsim multe cazuri de infectare şi vom putea ţine alegerile locale. Zis şi făcut.

Acum, întrebarea este dacă aceste alegeri (plus întoarcerea populaţiei din concedii, plus redeschiderea şcolilor) nu au aprins un fitil nou al contagiunii, unul care pune în pericol planul electoral iohannist pentru parlamentare. Dacă vom fi obligaţi să amânăm cu trei luni (potrivit legii) parlamentarele, planul de a avea Parlamentul Meu s-a dus pe apa sâmbetei, căci asta înseamnă că vom fi în situaţia de a da vina pe iohannişti pentru apariţia motivelor de amânare: mortalitate sinistră, sistem medical blocat, disperare în rândul bolnavilor de COVID-19.

Jucăm zaruri: poate ieşi aşa, poate ieşi altminteri. Iohannis nu arată că ar avea de gând să dea drumul la testări pe scară largă. Preşedintele riscă să rateze miezul a ceea ce a plănuit în plan politic? Pare că îşi asumă acest risc. Amânarea alegerilor nu depinde de noi, ci de el. Nu va fi de acord cu amânarea. Vom mai aprinde un fitil al contagiunii pe 6 decembrie. După care vom avea a treia cocoaşă a dihaniei. Probabil cea mai mare. Abia atunci vom vedea holurile spitalelor pline cu paturi şi cu bolnavi. Cum a fost în alte ţări sub prima cocoaşă.

Dar dacă acest peisaj sinistru are să apară înainte de 6 decembrie? Atunci, zarurile vor fi căzut cu GHINION şi preşedintele nu va putea ignora evidenţa. Nici să dea vina pe PSD nu ar mai avea vreun rost. Nu şi-o va asuma Iohannis, desigur, dar va scoate din mapă o hârtie care va arăta că noi am ajuns la un grad de imunizare de turmă de 10 la sută, în vreme ce Italia abia a ajuns la 5 la sută. Populaţia nu va înţelege valoarea acestui fapt statistic şi va pedepsi PNL la alegerile din martie. Sau nu… Căci PNL ar putea creşte pensiile, dar nu cu 40, ci cu 50 la sută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Fiindca minciuna va iesi rapid la iveala, milioane de infectatzi…putzini morti…

    Probleme majore vezi tu copile…

  2. Ioan Buduca, nu mai propaga minciunile PSD si ale A3.
    Romania a testat la mil de locuitori aproape cat Suedia. Mai mult ca Polonia.
    Si destul de aproape de Elvetia, Olanda.
    Nu mai mintiti!!!! Doar nu sunteti A3?????

  3. Ce am inteles din articol: daca testam mai mult, ne imunizam mai repede. Noaptea mintii.

  4. Charlie, asta nu esti tu! Asta e darius jagardinaru , sa-i bagi sarma in nas !

  5. În absenţa unui vaccin răspândirea virusului nu poate fi împiedicată. Se poate doar limita pentru a nu depăşi capacitatea de asistenţă medicală (medici nu maşini). Îmbolnăvirile succesive permit să se mai facă ceva. La răspândirea exponenţială, ajungem în timp record ca Cehia sau Franţa. Lock-down pentru că altfel aglomeraţia se mută la morgă.

    Cea mai raţională atitudine e de a testa masiv. Nu aiurea şi nu de-amboulea, pe câmp sau pe stadioane, ci acolo unde apar focare (clustere). Pe toţi cei care au fost expuşi şi asta e greu… Aici opţiunile sunt diferite:

    Elveţia testează sporadic, doar la simptome manifeste. La 22.10 aveau 5.592 de cazuri pozitive (populaţie de 8,6 milioane locuitori). Adică de trei ori mai multe decât noi. Într-o lună va creşte progresiv şi mortalitatea. Vecinii le-au închis graniţele.

    Suedia nu s-a mai obosit să testeze, iar laissez-faire a însemnat o mortalitate de cinci ori mai mare decât la vecini lor, tot naţiuni scandinave, disciplinate.

    Germania testează masiv – la 28 octombrie aveau cca 15.000 de cazuri la o populaţie de 82 de milioane. Proporţional mai puţin decât la noi. Au cel mai reduc număr de decese. Apelează şi la armată pentru tracking şi anchete epidemiologice. Un App ajută populaţia prin avertizare la contacte riscante. Şi reuşesc doar în cel mult 30% din cazuri să întrerupă lanţurile de transmitere.

    Soluţia nu poate fi decât o combinare de măsuri medicale şi administrative, întemeiate pe încrederea şi disciplina populaţiei. Elementele soluţiei ne cam lipsesc. Rămâne să vedem ce ne va aduce soarta. Alegeri în decembrie însemnă şansa de a trece pe un loc fruntaş la contaminări, că la decese suntem oricum. Interesează pe cineva?

    Apropos: Art 22 alin. 1 şi Art 34 din Constituţie probabil mai sunt încă valabile. Erau oricum în vigoare când şeful statului a jurat să le respecte

  6. Trantorul solemn zice ce-i dicteaza consilierii lui fii de securisti. Ar creste spectaculos numarul de contaminati si n-ar mai avea argumente logice pentru a se opune prelungirii justificate a alegerilor.

  7. E simplu:
    Spera sa se infecteze si sa moara cat mai multi pensionari si, in felul acesta, lui si PNL-ului, sa le ramana mai multi bani de jefuit.

  8. Cati oameni au trebuit sa moara ca sa demisioneze Ponta ptr un accident intr-un club privat? 46 in final. Cati oameni trebuie sa moara ptr ca Liderul sa demisioneze ptr haosul din sistemul medical gestionat de „Partidul meu”, eventual sa se amane alegerile ptr a evita o alta imbulzeala nationala? Nu are Romania atitia locuitori. Interesele clanului pe primul plan, restul pierderi colaterale.

    @Walter Cojman, este evident interesul financiar ptr ca sa iasa cati mai multi pensionari si bolnavi cronici din sistem. De asta se si spune ca vaccinarea in RO se va face printre altii varstnicilor de peste 65 de ani in timp ce UE prin planul comun recomanda de la 60 de ani, unele voci recomandand de la 55 de ani (daca te uiti la rata deceselor pe grupe de varsta).

  9. ISTERIA PLANDEMIEI SI TESTARI CU JAPCA. MA INTREB DESPRE CE TESTARI VORBITI? PAWPAW? DE CE NU VORBITI DESPRE BEBELUSUL TESTAT POZITIV PAWPAW IN ROMANIA SI PE CARE URMA SA-L RIDICE DSP-UL CU FORTA? NOROC CA PARINTII NORMALI LA CAP AU FUGIT CU EL IN AUSTRIA UNDE DUPA REPETATE TESTARI MOLECULARE (NU PAWPAW) NEGATIVE S-A DOVEDIT CA ERAU SANATOSI! ALTFEL BEBELUSUL LOR AR FI FOST MORT ACUM ! ARTICOLUL DVS. ESTE O MINCIUNA OREDINARA MANIPULATOARE PENTRU MENGELE CERCIEEEEL SI SECURISTUL OMS RAFILA. PEEESEEEDEEE A DEVENIT UN PARTID DE SECURISTI MENGELE INTRU INCHIDEREA ROMANIEI SI ARESTAREA ROMANILOR! RUSINE ! VA SANTAJEAZA SI /SAU VA PLATESTE SECURIMEA SOROS PE TOTI ! SUNTETI TOTI PE SAARMAAA BHAAAI !! HAI SIKTIR!

  10. Pai, interesul bolsevicului cotrocean, mai important decat alegerile, este sa moara cat mai multi. Ati uitat cum A FOST NEVOIE SA MOARA OAMENI ca sa-si puna guvern personal? Asta e pohta ce-o pohteste el. Atata poate caracterul lui. D-aia a paricipat si la trafic de copii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.