Şiiţii şi laicii irakieni îşi dispută victoria la legislative

La o zi după închiderea urnelor, favoriţii alegerilor din Irak sunt actualul premier Nuri al-Maliki, liderul Alianţei Statul de Drept, şi Iyad Allawi, preşedintele Blocului Irakian. Primele rezultate parţiale oficiale sunt aşteptate joi.Al-Maliki conduce Alianţa Statul de Drept, de orientare şiită, şi a obţinut majoritatea voturilor în nouă provincii şiite din sudul ţării. Allawi, liderul Blocului Irakian, de orientare laică, a obţinut majoritatea în zonele sunnite şi s-a plasat pe locul al doilea în trei provincii şiite. Pe locul al treilea se află Alianţa Naţională Irakiană, condusă de şiitul Ahmed Chalabi, unul dintre artizanii invaziei americane din 2003.

În ciuda atacurilor insurgenţilor asupra secţiilor de vot şi a încercărilor de intimidare ale al-Qaeda, prezenţa la vot s-a ridicat la aproape 60%, peste cea înregistrată la alegerile regionale de anul trecut. Procentul ridicat conferă un plus de legitimitate scrutinului şi poate reduce probabilitatea izbucnirii unor violenţe între grupările şiite şi sunnite, comentează cotidianul britanic “The Times”.

Iyad Allawi, fost premier al Irakului, a denunţat deja mai multe nereguli în cursul scrutinului, iar Alianţa Naţională Irakiană a reclamat că au fost tipărite 25 de milioane de buletine de vot, în timp ce numărul total al alegătorilor este de doar 19 milioane. Aceste plângeri pot pregăti terenul pentru contestarea rezultatului final, ceea ce va amâna formarea unui guvern, un proces care în 2005 a durat cinci luni, avertizează Al Jazeera.

Ziariştii irakieni mai atrag atenţia că, după alegerile din acest an, prevederile tranzitorii din constituţia irakiană nu se vor mai aplica, iar instituţii care până acum au asigurat echilibrul etnic şi religios îşi vor modifica structura. Astfel, consiliul prezidenţial irakian, format dintr-un preşedinte şi doi vicepreşedinţi (kurd, şiit şi sunnit), nu va mai lua decizii prin consens, iar preşedintele de etnie kurdă Jalal Talabani va dobândi puteri mai mari.

Declanşarea unor noi conflicte postelectorale ar putea amâna programata retragere a celor aproape 100.000 de militari americani din Irak, până la sfârşitul anului viitor. Numai o “catastrofă” ar putea modifica această agendă, a declarat imediat după alegeri comandantul trupelor SUA, generalul Ray Odierno. “Deocamdată nici o catastrofă nu se profilează la orizont”, a completat Odierno, adăugând că americanii vor şti dacă au fost victorioşi în Irak “nu mai devreme de trei, cinci sau chiar zece ani”. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.