Sincopă în proiectul Tarnița-Lăpuștești

Procedura de atribuire pentru „Servicii de elaborare Studiu de Fezabilitate și Documentație tehnico-economică și asistență și consultanță tehnică din partea Contractantului pe durata derulării procedurii de siguranță a lucrărilor (proiectare și execuție la cheie), aferente obiectivului de investiții Centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești” a fost revocată, conform informațiilor furnizate de Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Explicația oficială prezentată pe platforma electronică este următoarea: „Această procedură a fost anulată automat, deoarece niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară și/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz.”

Valoarea contractului era estimată la 17,5 milioane de lei.

Societatea pentru Administrarea Participațiilor în Energie (SAPE), entitatea care a solicitat oferte neangajante pentru elaborarea studiului de fezabilitate, a indicat în septembrie că „valorile estimate medii propuse ca buget pentru elaborarea studiului de fezabilitate variază într-un interval cuprins între 3,2 milioane de euro și 3,5 milioane de euro, fără a include TVA-ul. Această variație se datorează diferențelor în abordări, profunzimea analizelor și caracteristicile specifice ale fiecărei oferte.”

Ce spune SAPE

În luna octombrie 2023, SAPE S.A. a lansat procedura de achiziție a Serviciilor de elaborare a Studiului de Fezabilitate şi Documentație tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești. La solicitarea potențialilor ofertanți, în vederea pregătirii documentației conform legislației în vigoare, termenul a fost prelungit cu o perioadă de 23 zile până la data de 27.12.2023, ora 15:00. La acestă procedură s-au înscris 15 ofertanți, inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume.

În data de 27.12.2023, portalul de achiziții publice a afișat mesajul „Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”. Astfel, procedura a fost anulată. A contat și perioada de depunere, luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitată de implicare a companiilor.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei:

„Orice proiect major întâmpină și provocări. Am constatat un interes semnificativ din partea marilor companii de profil, însă – din păcate – acesta nu s-a materializat prin oferte conforme, la acest moment. Au fost primite, totodată, peste 70 de solicitări de clarificări, care au vizat atât posibila prelungire a termenului de depunere, cât și clauzele contractuale. O parte au fost deja acceptate. Am dispus reluarea de urgență a procedurii de achiziție a documentației tehnico-economice, luând în calcul toate clarificările primite în prima etapă. Suntem încrezători ca reluarea procedurii se va face la începutul săptămânii viitoare, cu o documentație de atribuire îmbunătățită, care va ține cont de solicitările mediului privat. Asta va crește șansele derulării cu succes a procedurii, care va avea un termen inițial de 30 de zile. Proiectul Tarnița-Lăpuşteşti trebuie să meargă înainte și va merge înainte, în cel mai rapid ritm posibil. Este cea mai importantă investiție pentru echilibrarea sistemului energetic național, iar oportunitatea realizării lui este confirmată de experți reputabili din sectorul energetic. Încurajăm toți posibilii competitori să se implice în procedura de ofertare și să depună oferte complete și conforme, în termenele prevăzute de lege”.

Recomanda
Cosmin Pam Matei 5217 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Mafiotii din guvern inventeaza bani de spagi cu proiecte si studii de fezabilitate mascate.La ISPH in Bucuresti se gaseste proiectul integral pentru executia acestui obiectiv,cap coada din vremea lui ceausescu. Mafiotii ce fac, il iau pe moca de la ISPH si-l da la spagar care fcae copy paste si milioane de euroi din munca altora.Asa fac cu poduri,drumuri ,toate munca lui IPTANA.Cine sa-i controleze,cine s-i bage la bulau,nimeni ptr ca peste tot sunt tot ei. Centrala cu acumulare prin pompaj Tarnita/Lapus,proiect ISPH, folosea turbine DERIAZ import ANGLIA. Cam toate amenajarile hidroenergetice ale tarii se datoreaza muncii profesorului Dorin Pavel.

  2. Pomparea este mai ieftina cu cat energia generata se vinde mai scump otevistilor. Prostia este din AUR !

  3. Despre proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, cu lac de acumulare prin pompaj, se discută de foarte multă vreme. In principiu proiectul pentru hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti din Judetul Cluj constă in construirea la altitudine a unui lac de acumulare prin pomparea apei din râul Somesul Mic in vecinătatea hidrocentralei actuale de la Tarniţa. Astfel, in timpul noptii când cererea de electricitate este scăzută iar pretul acesteia este redus din cauza că centralele termoelectrice si nuclearo-electrice produc energie continuu, acest nou tip de hidrocentrală va utiliza electricitate ieftină pentru pomparea apei in lacul respectiv, urmând ca in timpul zilei să folosească această apă acumulată pentru generare de electricitate pe sistemul hidro. Este un mod de acumulare a surplusului de energie electrica produs noaptea prin transformarea ei in hidroenergie, care apoi sa fie retransformată in energie electrică pentru satisfacerea cerintelor crescute de electricitate din timpul zilei.

  4. Contractele la studii de fezabilitate au robit Romania. Mare afacere cu aceste contracte, unele se repeta de mai multe ori( vorbesc de studii)!

  5. burduja asta vrea sa fie primar in Bucuresti?S- a dovedit un pafarist si lozincard la Energie,ce-i mai trebuie chelului,tichia o are

  6. nici macar nu se fabrica si nici nu mai are cine sa dea cu var pt ca slugile au trimis in exod sase milioane…

  7. burduja,un neserios, conduce un minister neseriosӍe putea sa iasa decat un fiasco

  8. Acest minister este capusat de persoane care au interese ca Romania sa nu-si creasca capacitatile de producere a energiei electrice. Un bun manager ar fi demis echipa care s-a ocupat de intocmirea unei documentatii incomplete (in dorul lelii) ca sa nu poata fi aplicata. La fel se intampla si cu hidrocentralele Rastolnita, defileul Jiului sau Siret (Pascani) unele fiin realizate de zeci de ani in proportie de 90%.

  9. Proiectul Tarnita- Lapustesti dateaza dinainte de 1990. A ceva inceput de santier a existat dar a fost lasat in paragina. Ca si sistemele de irigatii, canalul Bucuresti- Dunare. Alte hidrocentrale mai mici de pe Olt. Studii de fezabilitate au mai fost facute si cu bani dati degeaba. Proiectul este foarte mare si complex si ar dura ani multi. Cu banii aruncati aiurea de toate guvernele se putea finaliza. Dar au vrut Parlament cu 2 camere, 485 parlamentari, pensii speciale si profesionale fara contributie sistem bugetar enorm.

  10. Daca mai traia Ceausescu asta deja era retehnologizata dupa o lunga folosinta.Vorba lui Nicu Ceausescu:”Nu aveti voi bani sa dati cu var pe tot ceea ce a construit tata”. Vanzatorii astia de tara trebuie condamnati pt genocid si subminarea economiei nationale. Obiective economice muncite de pensionarii romani de azi ce traiesc in mizerie sunt vandute si exploatate de straini ce nu au nimic a face cu Roamania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.