Sindicaliștii din energie au ieşit în stradă

Este rândul sindicaliștilor din sectorul energetic să iasă în stradă, după ce ieri sindicaliştii din industria de autovehicule şi subansamble au organizat un protest.

De altfel, pe 24 mai au fost anunţate mai multe acţiuni de protest, seria fiind deschisă pe 25 mai de sindicatele din industria de apărare.

Marţi, 31 mai, au protestat sindicatele din agricultură, iar pe 2 iunie, cei din industria constructoare de automobile şi subansamble auto şi din transporturi, afiliate la BNS.

Acţiunea sindicaliştilor din energie a început la ora 11.00 şi se desfăşoară în fața Palatului Cotroceni.

Protestatarii sunt nemulțumiți de situația sistemul energetic, cauzată, spun sindicaliştii, de deciziile autorităților.

Potrivit președintelui Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, aceste probleme au fost semnalate de nenumărare ori autorităților prin adrese, solicitări de întâlniri, convorbiri cu premierul și cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, dar fără niciun rezultat.

„Pentru zona de încălzire a populației am pregătit împreună cu organizațiile patronale un plan de bătaie pentru îmbunătățirea calității serviciilor pe termoficare, am trimis o solicitare domnului vicepremier Dâncu, însă fără răspuns”, a completat Costin.

Liderul sindical a subliniat că România nu are nici astăzi o strategie energetică națională

„Sunt multe lucruri critice: faptul că nici astăzi nu avem aprobată o strategie energetică națională a favorizat dezvoltarea unor piețe de proiecte pentru regenerabile. Astăzi suntem cu mult în avans față de alte state membre la producția de energie regenerabilă, ceea ce, corelat cu scăderea dramatică a pieței, va duce la scoaterea din piață a unor producători, ceea ce înseamnă șomaj. În ultimii 10 ani a scăzut prețul la producător, însă prețul la consumator a crescut, înseamnă că cineva ia niște bani nemunciți”, a atras atenția Costin.

Managerii companiilor de stat, care primesc bonusuri în funcție de profitul companiei, au stopat investițiile și retehnologizările

„S-au stopat investiții în retehnologizări, ceea ce a afectat alte locuri de muncă, iar toți sunt în goana după profit. Pentru că cei care au fost puși manageri nu au fost condiționați și de a face investiții și retehnologizări și oamenii au vânat strict profituri mari din care să-și ia bonusuri și stimulente. Așa au rămas multe companii în urmă cu investițiile și cu retehnologizarea”, a adăugat liderul BNS.

În legislația românească nu a fost definit consumatorul vulnerabil

„Am făcut demersuri încă din 2007-2008, atât la Guvernul României, cât și la Comisia Europeană, pentru definirea consumatorului vulnerabil, conform directivei, care este consumatorul casnic și IMM-urile cu cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro care ar fi trebuit să beneficieze de un preț suportabil pentru energia electrică. Lucrul acesta nu s-a făcut pentru ca piața de energie să rămână la mâna speculatorilor care au continuat să ia cea mai ieftină energie, în general cea hidro, și s-o revândă în marea ei majoritate la export, dar și pe piața internă, cu marje de profit uriașe”, a mai spus liderul de sindicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.