Sindicaliștii Sanitas au plecat supărați de la Guvern

Guvernul a refuzat propunerea de mărire a salariilor din Sănătate cu 20% de la 1 ianuarie 2024 şi, cel mai probabil, vor fi declanşate acţiuni de protest în perioada următoare, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope.

Acesta a participat miercuri, la Palatul Victoria, alături de alţi lideri ai sindicatelor din domeniul sănătăţii, la consultări cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Discuţiile au decurs nefructuos pentru noi, nu am obţinut nimic astăzi, Guvernul ne-a cerut răgaz pentru primul trimestru al anului viitor. Discuţiile noastre din vară au fost altele, astăzi nu am primit nimic ferm, cert şi concret din partea Guvernului României. Am avut întâlnire cu premierul României, vicepremierul, domnul ministru al Sănătăţii şi o echipă tehnică, am pus pe masă toate problemele din Sănătate. O parte dintre ele le cunoaşteţi, toată lumea ştie despre DSP-uri în ce situaţie se află. Ştiţi mai puţin probabil că sunt probleme şi cu gărzile medicilor, medicii refuză să facă gărzi, sunt spitale care se chinuie să acopere liniile de gardă pentru că acestea sunt prost plătite. Bănuiesc că ştiţi că asistenţii medicali sunt aproape de salariul minim pe economie pe care l-a stabilit Guvernul pentru anul 2024, personalul TESA este nemulţumit. Toate lucrurile acestea am încercat să le discutăm astăzi cu Guvernul, nu am primit o ofertă financiară clară, fermă şi concretă din partea Guvernului, astăzi”, a declarat Iulian Pope.

Potrivit acestuia, solicitarea sindicaliştilor a vizat o creştere a salariilor din Sănătate „într-un alt ritm, mai dinamic”.

„Am solicitat o creştere în alt ritm pentru Sănătate decât e prevăzut în ordonanţa trenuleţ. O creştere cu 20% de la 1 ianuarie 2024 cred că ar fi fost o gură de aer pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar. Nu s-a găsit nicio soluţie de creştere salarială, rămânem pe prevederea din ordonanţa trenuleţ, 5% ca pentru toţi bugetarii. Nu am putut să obţinem astăzi de la Guvern altceva. Vom continua discuţiile în perioada următoare, sper ca Guvernul, la un moment dat, să înţeleagă şi să acorde lucrătorilor din sistemul sanitar, ceea ce, în opinia noastră, merită”, a declarat Pope.

Totuşi, a spus el, în cadrul întâlnirii s-a reuşit deblocarea parţială a subiectului privind ocuparea posturilor.

„Am reuşit în schimb să deblocăm puţin discuţia pe ceea ce înseamnă blocarea posturilor în sistemul sanitar, sperăm ca de anul viitor să nu mai fie nevoie de memorandum şi fiecare post eliberat să poată fi ocupat prin concurs aşa cum e firesc, să scurtăm, dacă vreţi, birocraţia, şi să găsim o soluţie pentru tinerii medici specialişti care au terminat, au promovat examenul, şi de la 1 ianuarie 2024 vor putea să profeseze. Sper ca în sistem să se deblocheze suficiente posturi, astfel încît aceştia să rămână în sistemul sanitar românesc să nu meargă în străinătate”, a afirmat Pope.

El a precizat că, faţă de cele arătate, cel mai probabil, sindicaliştii Sanitas vor declanşa acţiuni de protest.

„Noi avem astăzi în desfăşurare un Consiliu Naţional, unde avem toţi liderii judeţeni, ne aşteaptă cu veşti. Probabil vom lua o decizie care să ne ducă în acţiuni de protest, deşi toată lumea ar vrea să petreacă sărbătorile. Vorbesc despre tot ce înseamnă membri ai Federaţiei Sanitas, avem membri din DSP-uri, din spitale, personal TESA, infirmieri, medici din spitale, biologi, kinetotetrapeuţi, toate categoriile profesionale”, a declarat Pope.

Acesta a subliniat că de fiecare dată când sindicaliştii Sanitas au organizat acţiuni de protest au căutat ca pacienţii să nu aibă de suferit, întrebat dacă nu se va ajunge la blocaje în sistemul de sănătate.

„De fiecare dată când am organizat acţiuni de protest, am încercat ca pacienţii noştri, care nu au nicio vină, să nu sufere. Aşa vom face şi de data asta, vom face, cel mai probabil, un referendum în rândul membrilor de sindicat şi vom afla cu ocazia asta care este disponibilitatea lor. Aşa cum o simt eu, înainte de semnături şi de înscrisuri cred că au disponibilitate pentru cea mai serioasă formă de protest care a existat în sistemul sanitar în ultimii 20 de ani. Mă întorc acum la Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas unde o colegii mei, cel mai probabil, 99,9 %, vor lua această hotărâre”, a susţinut Pope.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Huuo spagarilor care dați și luați mită pentru ocuparea posturilor din sănătate. Numai angajați incompetenți ajunsi pe baga de spaga grasa in sistem. Huuo criminalilor cu sănătatea lui peste prăjit. Sunteți un sac fără fund!

  2. Domnule sindicalist , sunt de acord ca asistentii medicali au un salariu de ” rahat” ca sa nu spun altfel. Medicii au salarii destul de consistente ca si o patre din TESA . Si hai sa nu mai reiteram ca medicii ( nu toti ,dar majoritatea) din spitale mai baga in buzunare citeva salarii din ” atentiile ” percepute pacientilor.Plus chemarea acestora la cabinetele particulare , lasindu-i in policlinica sa stea pina le ies ochii din orbite ( pacientilor).Hotariti-va odata : ori cabinet particular , ori munca la spitalele de la stat sau private.Unele asistente ,dupa orele de program isi mai iau un job la clinici private pentru a supravietui . Si sa nu uitam ca respectivele doamne sun sotiile , fiicele , mamele si surorile noastre.Le umileste guvernul si minsterul sanatatii ( intentionat cu litere mici), ele muncind pe rupte si in 3(trei) schimburi. Plus ca mai au si copii si soti , care nu stiu cit de ” multumiti” sunt vazindu-le fugar prin casa .Da domnule sindicalist ASISTENTII SI ASISTENTELE MEDICALE SUNT O CATEGORIE DEFAVORIZATA! Pentru ei ar trebui sa cereti acel 20% majorare salariala ,nu pentru medicisi restul.

  3. Incompetenților, vedeți că pacienții își urmează medicul bun chiar daca trebuie sa plătească la privat. Medicii de la stat sunt și spagari și incompetenți. Noroc cu cabinetele private unde lucrează medici de valoare! La stat degeaba numai incompetenți angajați pe șpagă pe bani multi și care nu sunt plătiți de CNAS pe baza de număr de consultații și număr de operatii reușite. Criterii de competenta zero! Ai,n-ai pacienți, încasezi 20.000 de Ron net pe luna! Huuo jigodiilor hoațe și incompetente! Nici dracul nu mai vine la medicii de la stat!

  4. Serios,dar cate salarii baga in buzunar din „atentii”,atentii provenite de la pacienti? Si asistentele dar mai ales infirmierele nu se uita la tine fara minim 50 lei in buzunar? Infirmierele sunt mai hamesite,daca nu le bagi zilnic 50 lei in buzunar nu-si fac treaba,asistentele se multumesc cu 50 lei/saptamana. Spurcatilor!

  5. Te contrazic Yahweh,din experienta personala,traita alaturi de bolnav din familie,iti spun ca intr-o luna de spitalizare am cheltuit 3000 de euro numai pe asistente,infirmiere si brancardieri(ba ar fi fost in stare sa-mi bage mana in geanta agresiv,sa mai scot bani),altfel ar fi fost bruscat,lasat nespalat si fara minima ingrijire.Asta se intampla in urma cu 9 ani. Nu stiu cum o fi la capitala,insa,in provincie sunt sub orice critica,dezumanizati total.Culmea nu medicii erau spagarii cei mari.

  6. @ Fara nume, eu am vorbit si vorbesc din experienta proprie.Am stat destul prin spitale. Cel mai mult pe la Brasov.Am si adus laudatio unui medic si echipei sale la chirurgie 3 , spitalul de urgenta Brasov. Nu stiu unde si la ce spital ati fost , nu conteaza , dar pentru cum s-au purtat cu mine si nu numai medicii si personalul medical ( asistente , infirmiere , brancardieri) un JOS PALARIA in fata lor . Rog sa retineti numele medicului respectiv si daca veti avea ocazia ,nu bolnav Doamne fereste , va veti convinge. Doctorul HOGEA junior ,este , el si minunata lui echipa , carora le multumesc pe aceasta cale din nou !

  7. Multumesc pentru recomandare,Yahweh! Spitalul la care am fost este unul judetean,recunoscut ca fiind „fabrica mortii”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.