Sindicatele din Educație cer o întâlnire cu Iohannis

Sindicatele din Educație îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să se întâlnească, marţi, cu Birourile lor Executive.Sindicaliştii vor ca preşedintele să îşi exercite rolul de mediator.

Solicitarea lor a fost înregistrată la Administraţia Prezidenţială.

„Vă adresăm rugămintea de a vă întâlni cu Birourile Executive ale celor trei federaţii reprezentative din învăţământ, în data de 30 mai 2023, ora 15:30. Facem – din nou – apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat şi societate, pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ. Excelenţă, pentru a avea o ROMÂNIE EDUCATĂ este nevoie de investiţii masive în educaţie şi de o resursă umană motivată”, se arată în document.

Majorarea veniturilor cu 25% în sistemul de învăţământ şi un act normativ prin care să se garanteze că salariul debutantului, care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie, va fi folosit ca reper în grila noii legi unitare de salarizare sunt cele două condiţii în urma cărora membrii sindicatelor din educaţie se vor pronunţa în privinţa încetării grevei generale.

Întrebat dacă există riscul să fie amânate examenul de bacalaureat şi Evaluarea Naţională, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor a răspuns: „Întrebaţi-i pe cei din Guvern”.

„Eu vă dau răspunsul acesta: întrebaţi-i pe cei din Guvern, pentru că această grevă nu ar fi avut loc dacă din decembrie ar fi demarat nişte negocieri serioase, atâta vreme cât ei încă se joacă la taraba Guvernului, că fiţi mai flexibili, mai dăm noi, mai lăsaţi voi. Îmi pare rău, dar nu ne batem joc de salariaţii din educaţie, cu o astfel de procedură”, a subliniat liderul sindical.

În opinia sa, greva continuă atâta timp cât vor hotărî membrii sindicatelor din educaţie, care au semnat declanşarea acţiunii de protest.

„Sunt singurii în măsură să renunţe la această formă de protest. Şi asta numai în condiţiile în care soluţia care vine din partea Executivului este o soluţie corectă. Atenţie, nu este vorba numai de membrii de sindicat, este vorba şi de nemembrii de sindicat. (…). Vă spun foarte clar: s-a cerut iniţial o indexare cu rata inflaţiei şi chiar reprezentanţii Ministerului Muncii şi purtătorul de cuvânt al Guvernului au recunoscut că pe varianta cu 2.500 lei, sub forma aceea voucher şi o primă de 1.000 lei nu se acoperă decât parţial rata inflaţiei. Aşa că haideţi să vedem că e diferenţă enormă între ceea ce s-a solicitat şi ceea ce a oferit Guvernul. Iar pe de altă parte, atenţie, deci am plecat de la 60%, este acea creştere către care tindem cu toţii şi care ar trebui să se realizeze cât mai repede cu putinţă, am ajuns la 25% o creştere a veniturilor care să acopere rata inflaţiei. Cu părere de rău, ce trebuie să mai lăsăm? Nu vreau să las absolut nimic. Încă o dată: este vorba de profesori, este vorba de personal didactic auxiliar, este vorba de personal nedidactic. Nu putem să ne batem joc de ei. De 30 de ani, m-am săturat să aud aceeaşi poveste: nu avem bani!. E problema lor, ei administrează economia, ei stabilesc nişte priorităţi. Este clar că acest Guvern nu şi-a stabilit niciodată ca prioritate sistemul de învăţământ”, a adăugat Marius Nistor. .

Acesta a mai atras atenţia că modificările făcute de Guvern în proiectul Legii dialogului social se adaugă altor presiuni pe care au încercat să le exercite prin intermediul părinţilor şi al elevilor.

„Ceea ce au făcut în momentul de faţă distinşii domn din Guvernul României se adaugă altor presiuni pe care au încercat să le exercite prin intermediul părinţilor şi al elevilor. Dacă nu le-au mers primele iniţiative au încercat prin modificarea Legii dialogului social, venind cu o ordonanţă promovată şi aşa, pe furiş, ca să nu se prindă nimeni, afectând vechimea colegilor care ar fi urmat să intre în grevă începând din 25. Este o nouă formă de presiune (…)”, a apreciat preşedintele FSE Spiru Haret.

Sindicatele din educaţie au transmis, cu o zi în urmă, că greva generală din sistem va continua, pentru că Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului.

„Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, potrivit unui comunicat transmis duminică de cele trei federaţii din Educaţie.

La ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că Guvernul ţine cont de revendicările sindicaliştilor şi se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat.

„Guvernul se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat, deoarece cu toţii – guvernanţi, sindicate, oameni din sistemul didactic în general, părinţi şi elevi – cu toţii ne dorim ca sistemul educaţional să fie repornit, copiii să-şi încheie anul şcolar şi mai sunt doar câteva zile în acest sens, iar aceia dintre ei care trebuie să meargă să-şi dea evaluările sau să susţină examenele, să se pregătească, în cazul celor de-a XII-a, de admitere la facultate, să poată să facă acest lucru. Contăm şi pe buna credinţă şi pe capacitatea de a înţelege importanţa acestui moment pentru toţi cei care funcţionează în sistemul educaţional. Disponibilitatea Guvernului nu doar la dialog, ci şi de a veni cu măsuri concrete, este reală”, a spus purtătorul de cuvânt, răspunzând la întrebarea dacă Guvernul României se aşteaptă ca, prin adoptarea măsurilor de majorări de venituri pentru personalul din educaţie, greva să înceteze.

Potrivit acestuia, principalul scop al dialogului dintre Guvern şi sindicate este derularea procesului educaţional.

Greva generală din Educaţie a fost declanşată în urmă cu o săptămână, în data de 22 mai 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. N-are timp pentru țară.Doar la aeroport îl pot prinde între avioane .Acu e obosit și nu deschide ușa…?

  2. Dacă Wiermer accepta întâlnirea, sigur vine costumat în mini și cu parul prins în coc. Despre pantofii cu toc nici nu se pune problema sa lipsească. O cocota antinationala e obligatoriu sa se prezinte costumata în roz, ca sa inteleaga miscarea lgbtiqista ca e alături de ea. Mai mult ca singur vine însoțit de noile Legi ale Educatie. Grea naștere a avut tovarasul. Dacă femeile nasc la 9 luni, el a născut la 9 ani. E și aceasta o performanta. As fi curios sa vad nașii de botez. Sigur un rad de nași vor fi de la SRI, altul dela CIA, altul de la BM,dar restul, restul de nași de unde or fi?

  3. nu face parte din gandirea sa medierea doar conflictul este in stare sa va spuna sa continuati pana vine frigul sa imbrace geaca rosie sau sa-l puna pe L Orban sa strige:”cine nu sare ia o…”

  4. Sindicatelor nu la Iohannis ci la SRI mergeți , că ei au primit ordinul de la SUA să fiți curea de transmisie, cât mai trebuie să faceți grevă de blocat PSD-Ciolacu să ajungă prim ministru. Domnul Iohannis este tot o bielă manivelă a UE-SRI dar acum e gripată biela de venirea verii, a concediului în Florida, terenuri de golf, vegetat.

  5. N-o sa vedeti asa ceva! Klaus nu poate sustine o discutie in contradictoriu. Nu-l duce capul si mai e si fudul. O sa trimita niste ” consilieri ” si pe Deca. Incercati degeaba.

  6. In Romania educata profesorii n-o sa obtina nici cat portarul de la Miliția locală.

    Sa ceara demisia presedintelui Romania care numai educata nu a ajuns dupa doua mandate in cap de Romania Educata. La șparanghel ce atata educatie mai obraznicilor nu mai disturbatzi turneele mondiale prezidentiale.

  7. Misto profesori! Ii invata pe elevi, pe viu, cum sa urle lozinci, cum sa bata toba, sa sufle in trompeta, cum sa danseze din buric pe strazi. Astia chiar sunt profesori capitalisti. Bravos! Mai de kko de atata nu au cum sa se faca.

  8. Astia habar nu au de constitutia Romaniei si se mai numesc si profesori .Iohannis nu are competente in domeniu iar invitatia la dialog le-a fost deja adresata profesorilor manipulati de sindicate .Nu vor primi nimic in plus fata de ceea ce deja guvernul le-a oferit din bani europeni . Noua lege a salarizarii va reglementa totul .

  9. @esop Dumneavaasta chiar nu obositi cu torentul de comentarii slugarnice pro-KWJ ? Pentru Dumnezeu, mai schimbati din cand in cand tonul penru a pastra o bruma de credibilitate.

  10. & Cum să înțelegeți când Boc insistă să bată toba, ca Manolo, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.