Pensiile speciale: Schimbările asumate în Coaliție

Premierul Nicolae Ciucă anunţă amendamentele asumate de coaliţie la proiectul de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, arătând că modificarea acestuia este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de banii din PNRR.

„Pensia fiecărui cetăţean trebuie să reflecte importanţa muncii sale de o viaţă şi contribuţia la sistemul public. Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coaliţia de guvernare şi le asumă, corectăm aceste inechităţi şi introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a scris Ciucă, luni, pe Facebook.

El arată că se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepţiile.

„Pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani. Acelaşi principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eşalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariaţi – diplomaţi, funcţionari parlamentari, angajaţii Curţii de Conturi”, arată premierul.

Nicolae Ciucă indică şi faptul că se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice.

El afirmă că veniturile din pensie trebuie să fie proporţionale contribuţiei la sistemul public şi nicio pensie de serviciu nu va depăşi venitul obţinut în perioada de activitate.

„Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va creşte eşalonat la 300 de luni”, adaugă premierul.

Nicolae Ciucă arată că prin aceste amendamente se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

„Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivităţii, esenţial în legea pensiilor publice”, menţionează Ciucă.

Premierul indică faptul că printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraţilor odată cu creşterea indemnizaţiilor brute lunare ale judecătorilor şi procurorilor aflaţi în activitate. În plus, el arată că se va iniţia la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistraţi, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o iniţiativă privind recalcularea pensiilor magistraţilor, aflate în plată, pentru a elimina inechităţile generate de diferenţele de venituri.

„Aceste amendamente vin în urma discuţiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor şi Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să şi-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate şi echitate sistemului public de salarii şi pensii”, conchide Nicolae Ciucă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la rândul său că a depus la Camera Deputaţilor amendamente la legea pensiilor speciale, iar ţinta acestor soluţii este ca principiul contributivităţii să primeze în întreg sistemul de pensii publice.

„Am depus astăzi, la Camera Deputaţilor, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor speciale. Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri şi inechităţi care au durat prea multă vreme. Mi-am asumat public acest rol şi sunt decis să merg până la capăt! Ţinta tuturor celor care am lucrat la aceste soluţii este ca principiul contributivităţii să primeze în întreg sistemul de pensii publice”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că de acum înainte nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, „în care să-şi aranjeze din pix pensii uriaşe”, mai mari decât venitul din activitatea profesională.

„Totodată, ne asigurăm că îndeplinim şi condiţiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranşă de peste 3 miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriaşă de aceşti bani pentru investiţii în sisteme publice esenţiale, precum Educaţia şi Sănătatea”, a menţionat Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

19 Comentarii

  1. Sali se dea la pensionsrii cu pemsii de 1100 lei pensii de servicii

  2. Consumul de alcool pana la varsta de 12 ani dauneaza grav creierului. Dovada: Ciuca! E mai retardat ca Joianis si face de ras Oltenia.

  3. Pensiile de serviciu sunt discriminatorii, nu sunt calculate dupa acelasi algoritm cu majoritatea tacuta a pensiilor. Dar nici un sef de agentie platit regeste si niciun avocat candidat la o functie mare in stat n-a reclamat hotarat asta. Asta spune cine sunt ei, actuali si viitori pensionari speciali !!!

  4. Nu cred ca il crede cineva pe Ciuca Militaru ,borfasii vor incerca o manarie romaneasca,nu pot fi indepartati de la cascaval profitorii lovilutiei din 1989
    PS pronostic X

  5. Cacanarilor speciali , cu pensia cat haia a magarului . Te pensionezi la 20 de ani de munca (grea ?!!) iei in calcul ultimele 5 minute de lucru in care iti bagi toate sporurile si toate primele , ajungi sa ai pensia de minim 3-4 ori salariul , si apoi te reangajezi la stat pentru un salariu cuvenit unei munci de birou , din cauza ca esti o vaca tânără si nu poti sta acasa .
    E trist dar sfidator !

  6. Povesti nemuritoare!
    O sa impoziteze simbolic ciordeala de la gura saracanilor contributivi.
    Nu la toti profitorii.
    Doar alora peste 10.000 lei.
    Le ia de o bere.

  7. Asa cum stiti cu totii toate jaloanele din PNRR trebuiesc respectate . Tavalugul a pornit .Ciuca este artizanul si semnatarul deciziilor . Toti ceilalti asa zisi politicini tremura de frica si nu isi vor asuma nimic .Fara Ciuca Romania era deja pierduta si era in haos .Vedeti bine cite incercari se fac . Nu le reusesc .Sprijinul de la Moscova dispare .Cozile de topor se zbat degeaba nu au solutii .

  8. Povești de adormit copii ? De 10 ani se acoperă (mediatic) orice ciordeală a multi . naționalelor și a altor furturi cu subiectul pensiilor ,,speciale”? Pensiile judecătorilor (a celor care au lucrat 25 de ani efectiv în SALA de JUDECATĂ( și nu a celor care au fost 20 de ani avocați, juriști , grefieri cu studii superioare etc( și apoi 5 ani ca judecători), asimilați magistraților ( de ex. angajații Ministerului de Justiție ( sunt sute , aproape 1 000(care nu au intrat vreodată în sala de judecată))) nu ne costă mai mult de 2 000 000 de EURO pe lună sau 24 000 000 de EURO pe an ! Asta în timp ce dăm pe armament învechit și inutil (ne bagă nato în război? ) 30 000 000 000 de EURO, adică valoarea pensiilor judecătorilor adevărați (și nu vopsiți cum am explicat anterior ) pe vreo 1 250 de ani? Vrăjeală ieftină că ne ajută cumva ca 2 000 000 de euro (lăsând evident niște oameni cu pensie 0 ) să salveze ceva din găurile bugetului, unde evaziunea fiscală ANUALĂ e cotată la 50 000 000 000 de EURO ? Hai la spălat pe creier neamuleeeeeee!

  9. Da, tovarase!
    Ciordelile voastre trebuie pastrate. Le meritati!
    Am un dosar in instanta de 15 ani, la a 4a rejudecare, profesionistilor!
    De contributivitate va pute.
    Oricum aveti lefuri mari si in consecinta pensiile contributive nu sunt mici.

  10. PENSII SPECIALE LUAM ORICUM-la fel ca și spălatul pe creier( tot ORICUM ) ! Dacă ai un dosar de 15 ani , globalistule, ai pentru că la o ședință cu 80-100 de dosare nu poți obține termene de judecată de azi pe mâine? Asta se dorește: puțini judecători, fără normarea muncii, doar să ia șuturi și pietre aruncate ( de la cei care se uită prea mult la diji și la hantene) ? Dacă e atât de bine de ce nu te duci , trotinetistule, să dai examen la INM să te faci judecător? Sau dacă nu ești în stare , comentatorule, trimite-ți fii și fiicele ( nu la război cum vrea iubitul tău conducător planetar cerșinski ) la INM , poate așa vei afla adevărul și ce înseamnă să fii JUDECĂTOR ! Vezi, spălarea pe creier nu ajută, nu ești în măsură să dai primul cu piatra , mai degrabă ajută să-ți educi răutatea, știi vulpea când nu ajunge (și nici puii ei ) la struguri spune că sunt prea acri?

  11. pensiile speciale sunt numite abuziv pensii, pentru ca nu au la baza contributivitatea! ele ar trebui sa se numeasca ajutaore de stat pentru smecheri. prima masura luata de maine ar trebui sa fie retinerea a 25% sanatate pana la implinirea varstei de 60 de ani a specialului asa cum plateste orice angajat care E OBLIGAT de stat sa munceasca pana la acea varsta, deci e obligat sa plateasca acel procent din salariul sau!!

  12. PENSII SPECIALE LUAM ORICUM-la fel ca și spălatul pe creier( tot ORICUM ) ! Dacă ai un dosar de 15 ani , globalistule, ai pentru că la o ședință cu 80-100 de dosare nu poți obține termene de judecată de azi pe mâine? Asta se dorește: puțini judecători, fără normarea muncii, doar să ia șuturi și pietre aruncate ( de la cei care se uită prea mult la diji și la cotețantene) ? Dacă e atât de bine de ce nu te duci , trotinetistule, să dai examen la INM să te faci judecător? Sau dacă nu ești în stare , comentatorule, să-ți trimiți fii și fiicele ( nu la război cum vrea iubitul tău conducător planetar cerșinski ) la INM , poate așa vei afla adevărul și ce înseamnă să fii JUDECĂTOR ! Vezi, spălarea pe creier nu ajută, nu ești în măsură să dai primul cu piatra , mai degrabă ajută să-ți educi răutatea, știi vulpea când nu ajunge (și nici puii ei ) la struguri spune că sunt prea acri?

  13. Astia se tin scai pe spinarea poporului mai ceva ca RÂIA si ca LEPRA !!!Chiar nu putem scapa de ei ?!Da-ne Doamne o solutie !

  14. Pensiile sa fie gestionate de fiecare cetățean in parte prin investiții în fonduri de investiții…ar fi bine să poată investi în companii românești listate pe bursă de la București…
    Așa este peste tot in tarile capitaliste…
    Și cu asta basta…
    Daca chiar crezi capitalism asta să și faceti

  15. Mai intreb si eu : daca profitorilor angajati la stat le este atit de greu de ce nu-si dau demisia , de ce la iesirea la ” pensie ” se reangajeaza tot la stat ?

  16. Da, tovarase!
    Majoritatea sunteti varza!
    Atatea rejudecari (4) arata tot atâtea neputinte in domeniu. Devine un esantion reprezentativ.
    Va ascundeti după sorosh, shoshoakka, trotinete, armament, dar in afara de agresivitate nu se vede nimic, tovarase!
    Desigur, va asigur de respectul cuvenit.
    Apropo, INMul a fost facut sivde multi militieni. Cumva…

  17. Mătrușă de-a mea, după 37 de ani de muncă, la un sistem de apă-canal din țară, cu mers zilnic pe jos kilometri pentru încasări etc, are 1380 de lei pensie. Pensia minimă în România este de 1125 de lei. Cum ii spui unui om ca statul are grija de el cand dupa 37 de ani de munca tu ii dai 255 de lei. Ce principii, ce calcule guverneaza in Romania? Serios, oamenii astia au tiglele pe casa? Femeie de serviciu daca era, dupa 37 de ani de activitate trebuia sa aiba minim 2000 de lei. Banii astia nu ajung nici pe jumatate de luna sa traiesti, iar ei iti dau 1380 de lei, iar cand vine vorba de pensii speciale nu stiu cum sa o mai mermeleasca. Serios, cam ce credeti ca merita acesti guvernanti? Realist vorbind?

  18. Nasul lui Pinocchio are o lungime rezonabilă în raport cu cel al guwernului știut fiind faptul că impozitarea pensiilor magistraților va cădea la controlul de constituționalitate.

  19. Domnu MaCiuca,vreti sa credem ca taica Lazar nu va mai primi pensia aia oribila de 44 de mii de lei lunar,sau madam partenera de nadejde Livia Stanciu cei 33 de mii de lei,sau soferul lui Bode pensionat tanar saptamana trecuta cu 12 mii de lei,vor primi pensii recalculate asa cum ar trebui ? Pai nu se poate domnule,pt.ca vor sari imediat de cur in suuus,sau vor chema salvarea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.