Siria: Legiunea străină a lui Putin

Un raport publicat de Royal United Service Institute estimează că peste jumătate din trupele pro-ruse din estul Ucrainei au fost formate din voluntari, restul fiind militari profesioniști. Acești voluntari ar fi fost carnea de tun a conflictului din Donbas – au fost recrutați de organizații care activează în umbră, au fost transportați pe frontul ucrainean pentru ca apoi mulți să se întoarcă în sicrie în Rusia, unde au fost îngropați în secret. Moscova a susținut pe toată durata conflictului că toți rușii care luptă în Ucraiana sunt voluntari.

Odată ce Moscova, folosindu-se si de criza din Orientul Mijlociu, a reușit să obțină o soluție politică favorabilă în Ucraina, armata hibridă creată aici pare pregătită pentru implicarea pe frontul din Siria. Cel puțin așa susține un articol publicat de politico.eu, care arată că militarii ruși sunt reticenți când vine vorba să lupte pe frontul din Orientul Mijlociu.

Politico.eu arată că în Rusia, dar și în teritoriile ocupate din Donbas, campania de recrutare pentru frontul din Siria a atins viteza maxima. Site-uri precum Dobrovolec.ru (Voluntar.ru), numit ”portalul salvatorilor voluntari” îi cheamă la arme pe cei care doresc să lupte în Siria. Pe vKontakte (rețeaua de socializare cea mai populară în Rusia) ”Siria” figurează printre cele mai frecvente căutări legate de recrutare. Cele mai frecvente întrebări ale utilizatorilor sunt: cum se ajunge in Siria, care este solda și care sunt criteriile de selectie?

Recrutorii nu ezită să vorbească și în presa despre activitatea lor, dar își aleg cu grijă cuvintele. Fac aceasta pentru că intervenția în Siria a fost asumată la nivel oficial in Rusia și a fost legitimată de guvernul Assad. Într-un interviu pentru Lenta.ru, recrutorii arată că respectă legile împotriva mercenariatului și că ei recrutează ”voluntari”. Susțin că este foarte importantă experiența pe câmpul de luptă și că își doresc în special bărbați trecuți bine de 20 de ani. Nu vor tineri care se pot speria de ororile războiului din Siria.

În Donbas, campania de recrutare se desfășoară fără constrângerile legale din Rusia. Posterele sunt foaret explicite, scrie politico.eu, care arată că aceste informatii au fost oferite de serviciile secrete ucrainene și că nu au putuit fi confirmate din alte surse. Unul dintre postere explică de ce este mai bine pentru un mercenar să lupte în Siria și nu în Ucraina. În primul rând, plata ar fi de 2000.000 de ruble în Siria, față de doar 15.000 de ruble în Ucraina (iar aceasta doar atunci când sunt suficiente fonduri). Apoi, în Siria mercenarul ar participa la o operațiune militară legitimă, față de o operațiune ilegală în Ucraina. În Siria mercenarii ar avea parte de respect dupa conflict, pe când in Ucraina actuala legislație adoptată la Kiev îi consideră pe voluntarii pro-ruși teroriști care trebuie pedepsiți. În cele din urmă, inamicii din Siria sunt islamiști, în timp ce în Ucraina mercenarii sunt față în față cu frații lor ortodocși.

Pe lângă mercenarii ruși, legiunii străine a lui Putin i se mai adaugă cubanezi. Este o informație oferita de Fox News, portavocea republicanilor conservatori din SUA, care dorește să induca un reflex in imaginarul americanilor dând actualului conflict din Orientul Mijlociu tentele unui scenariu din Războiul Rece – specialiștii militari cubanezi s-au implicat în mai multe războaie din Africa in timpul Razboiului Rece.

Articolul din politico.eu susține că fluxul mercenarilor către Siria ce se prefigurează este o veste neașteptat de bună pentru Kiev, care se temea că aceste forte ar putea deveni o adevărată armată disciplinată, capabilă să înfrângă armata ucraineană chiar și fără sprijinul Rusiei. La fel ar sta lucrurile și în cazul Moscovei, unde existența mercenarilor, fie ei ruși, ucraineni, ceceni sau cubanezi, poate scuti Kremlinul de problemele politice interne ce ar apărea în momentul în care tinerii militari ruși ar începe să cadă victime confruntărilor cu islamiștii, pe un front mult prea departe de țară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.