Sistem revoluţionar pentru depistarea cutremurelor

Cercetătorii Universității Politehnice București testează, împreună cu o companie israeliană, un sistem care poate detecta nivelul, intensitatea și locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore înainte, acesta urmând să fie folosit pentru zona Vrancea.

Rectorul Universității Politehnice din București, Mihnea Costoiu, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că cercetătorii sunt în faza de concept, după încercări făcute pe diferite spații în Turcia, respectiv Grecia, cu rată de succes foarte mare, pe zona de cercetare științifică.

„Vor fi două zone verificate și anume România și California, două părți ale lumii, să spun așa. În România această calibrare va fi pe perioada primei părți a anului 2020, urmând ca după această perioadă să putem furniza autorităților, instituțiilor publice, desemnate de către autoritățile responsabile, informațiile cu privire la cutremure, astfel încât să putem demonstra în România în mod direct, în mod practic, datele sau nivelul cercetărilor pe care îl avem. În acest moment, colegii cercetători avansează un timp de detecție de circa 8 ore, după calculele pe care Politehnica le-a făcut suntem foarte convinși că putem avea informații extrem de credibile la minimum 4 ore. Minimum 4 ore, repet, nu este maxim, poate să fie și un timp mai îndelungat, sunt multe condiționări, depinde de nivelul cutremurului și așa mai departe, sunt multe variabile”, a spus rectorul Universității Politehnice București.

Potrivit acestuia, poate fi detectat nivelul intensitatea și locul unde se va produce un cutremur, informațiile fiind de natură științifică.

„Cu 4 ore putem detecta nivelul, intensitatea cutremurului și aproximativ locul producerii. Evident că ne vom concentra pe zona Vrancea pentru că este zona seismică cunoscută și vom putea da aceste informații pe parcursul anului viitor autorităților abilitate. Informațiile sunt la nivel științific, este motivul pentru care Politehnica este parte a proiectului, urmând ca după acest nivel sau în același timp cu aceste informații să putem încerca să elaborăm cu autoritățile statului, să sprijinim autoritățile statului ca să fiu foarte exact, în elaborarea unui plan de răspuns în caz de cutremur, care să fie prognozat.

Pentru că astăzi avem un plan de răspuns așa cum este el elaborat, nu comentez calitattea lui, de către autoritățile statului în condițiile în care apariția cutremurului nu este cunoscută și doar după producerea cutremurului știm ce să facem, nu avem un plan de răspuns în această nouă paradigmă și anume, cutremurul este cunoscut, ce facem de la momentul în care aflăm că se va produce cutremurul, până în momentul în care cutremurul se va produce efectiv”, a mai spus Mihnea Costoiu.

Sistemul va fi funcțional de la jumătatea anului 2020, iar reprezentanții Politehnicii lucrează la el începând din luna ianuarie, la tot ce înseamnă sistem, instalare etc.

„Nu este un concept lansat de Politehnică, ci la care Politehnica s-a asociat. Este un demers al unor companii, cercetători israelieni, care au venit în România ca urmare a faptului că o parte dintre ei sunt și cercetători români și ca urmare a faptului că Politehnica este unul dintre validatorii cei mai importanți ai datelor, pentru că asta am făcut în această perioadă, au avut cercetători de la noi care să valideze datele. În acest parteneriat vom lansa proiectul, nu este un proiect al Politehnicii, vreau să fiu onest”, a mai afirmat rectorul Universității Politehnice.

Sistemul IONOTERRA Earthquake Prediction a fost lansat, în premieră, în cursul zilei de vineri, în prezența șefului DSU și Secretar de Stat în MAI dr. Raed Arafat, directorului general ANM, Elena Mateescu, rectorului Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, șefului Departament Daune, PAID România, Irinel Dinu, director Direcția Situații de Urgență, Cătălin Zoican, în prezența directorului Administrația de Risc Seismic, Lucian Voicu, a unor reprezentanți ai Poliției Române și ai IGSU. Din partea IONOTERRA au participat Mihail Lala – Leading Investor, prof. Nathan Blaunshtein, inventatorul sistemului, Doron Angelovitch – CEO.

IONOTERRA este o companie israeliană, înființată ca urmare a peste 30 de ani de cercetare, pentru a dezvolta o soluție de furnizare alerte cutremure cu cel puțin 4 ore în avans.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Japonezii au cel mai vechi institut de Studierea Cutremurelor ( Societatea de Seismologie din Japonia) din lume ,cca 140 de ani vechime!Singura fraza absolut corecta,emisa de japonezi,la capatul a 140 de ani de studii este ca „un cutremur nu poate fi prevazut”Restul e gargara..probabil interesul israelian e altul..asa cum cele mai exacte harti geologice ale URSS le-a desoperit Armata Rosie in Germania in 1945!Rusii nu aveau asa ceva la data respectiva..
    Nu mai vreau sa intru in amanunte pentru boi si vaci..

  2. #molustei de mai sus: „Copernic a fost omul care, prin lucrarea sa, ne-a arătat cât de fragile pot fi ideile ştiinţifice adânc înrădăcinate“. Dacă susțineai în evul mediu ca pamantul nu este plat sau ca nu soarele se învârte în jurul lui, riscai sa fii închis, spânzurat sau ars pe rug. În ciuda a mii de ani de civilizație și studii.
    Apoi au venit cu amănunte „boi și vaci” și au demonstrat ce se știe și azi. Iar dacă japonezii dupa 140 de ani de cercetare ar fi rămas doar la aceasta concluzie, ca „nu poate fi prevazut”, renuntau la cercetare. Lacătul pe ușa. O minte limitata ca a ta nu poate pricepe.

  3. Japonezii au infiintat un sistem de predictie a cutremurelor de natura vulcanica. Au intesat conul vulcanului Fuji cu geofoane si analizoare de gaze, legate la un server. Cu ajutorul softului creat special pot determina cu suficienta precizie momentulsi magnitudinea seismului, Cutremurele de natura tectonica NU se pot prevede!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.