Sistemul de alertă pentru tăieri ilegale intră în teste

Sistemul de monitorizare a exploatărilor de lemne a intrat în teste, iar după terminarea testelor proiectul prin care se va implementa sistemul în toată țara va fi pus în consultare publică, anunță Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Echipele de operaționalizare a Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) au început testările pentru modulele noului sistem de monitorizare a pădurilor.

În testarea noului SUMAL, vor fi implicate ocoale silvice și depozite de material lemnos din țară, precum Gărzile Forestiere din România, în etape, până când sistemul va fi extins la nivel național.

În faza finală a testării, programată pentru luna iunie, vor fi implicate autoritățile de control care vor avea acces la SUMAL: Gărzile Forestiere, Poliția Română și Agenția Națională de Administrare Fiscală.

„Acum câteva luni, când am preluat mandatul de ministru, noul SUMAL 2.0 era doar un plan bun pentru stoparea tăierilor ilegale, dar care a fost întârziat sistematic și nejustificat de fosta guvernare. Iată că, începând de ieri, planul este deja în acțiune. Am început să-i testăm toate funcțiile, esențiale pentru a scăpa odată pentru totdeauna de tăierile ilegale din pădurile României. Pentru că digitalizarea supravegherii pădurilor din România ne dă posibilitatea să vedem, în timp real, orice mișcare din pădure”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, SUMAL aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale dar și, foarte important, simplifică enorm munca lucrătorilor silvici din teren. Astfel, odată cu implementarea SUMAL 2.0, se vor elimina o sumedenie de registre, rapoarte și hărți cerute de lege, multe dintre ele redundante.

„Estimăm că noile soluții vor reduce birocrația și timpul consumat ineficient cu cel puțin 50% față de situația de astăzi. Cu noul SUMAL 2.0 putem urmări, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL 2.0 se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume. Cu aceste funcții, dar și cu altele, pădurea românească va fi sub lupă în timp real, iar autoritățile de control vor putea interveni la fiecare alarmă forestieră. Iar acei agenți economici și acei silvicultori care vor o industrie debirocratizată și mai eficace se vor putea bucura de eliminarea unui număr însemnat de documente redundante”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

La finalul lunii mai, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va pune în consultare publică proiectul Hotărârii de Guvern care va sta la baza implementării sistemului peste tot în țară, imediat după finalizarea testelor.

„Suntem pe ultima sută de metri, înainte ca sistemul să devină operațional la nivel de țară. Cred că SUMAL, alături de portalul Inspectorul Pădurii, pe care l-am deblocat recent, și care va primi o nouă interfață începând odată noul SUMAL 2.0, dar și alături de decizia extremă pe care am luat-o privind retragerea certificatelor de exploatare pentru cei care sunt prinși că nu respectă legea, precum și de modificările aduse Codului Silvic privind înăsprirea sancțiunilor, sunt măsurile de care România are nevoie pentru a scăpa de abuzurile asupra pădurilor românești”, a mai spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Dacă merge ca a domnului ministru Câțu e clar. Nu vorbesc că peste tot unde sunt asemenea sisteme chiar când se întâmpla infracținea sistemul era în revizie!!! “Codrul – frate cu românul – / De secure se tot pleacă / Şi izvoarele îi seacă – Sărac în ţară săracă! “ (Doina M. Eminescu)

  2. Singura solutie este LEGE IN PARLAMENT :interzicerea export de cherestea
    chiar si de podina ,dusumea, stacheti ,scandura fasonata,barne, paleti,
    …SINGURUL EXPORT de MOBILIER la pretul mediu european. Atunci se linistesc toate.O sa apara fabrici romanesti cu patroni romani de mobila. Padurile vor fi salvate. Decat copacii uscati pentru foc la localnici.Numai ca mafia politica e mare si puternica ..dar uite ca
    SECETA IN ROMANIA SE TRAGE DE LA TAIEREA PADURILOR.
    VINE FOAMEA CA ATI TAIAT PADUREA.

  3. Din pacate, interzicerea exportului de cherestea nu se va intampla!
    Sunt contracte pe care le-au incheiat de cine stie cand si pt cate decenii, pe care, daca le-ar bloca acum, am ajunge in litigii interminabile la fel cum a fost Rosia Montana. Fara casting decisiv in cele din urma. Ridicol, exploatarile aurifere si de altele concesionate s-au inmultit in toata tara si nimeni nu mai zice o vorbulita.
    Masa lemnoasa acum intra la „industriile verzi”, producatoare, pe langa cherestea, de combustibili „curati”, ha-ha!
    Ca de aia ziceam vizionati acest ultim documentar al lui Michael Moore despre ada-zisii ecologisti, cum salveaza ei planeta. Si eram si eu cu ei pana nu demult. M-am lecuit! Ipocrizie fara sfarsit ori leac…
    https://m.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE

  4. VINE FOAMETEA……100% corect!
    E inutila orice supravegere pentru taieri ilegale de 10% cand 90% sunt taieri legale care trimit tot lemnul brut la export, ca sa ia spaga intermediarul care-l „comercializeaza” ca s sa distruga toate padurile!!!
    Praf in ochi cu „electronica sistemului….”!!!

  5. Sistemul SUMAL este pentru marile fluxuri ale lemnului . Ce se întâmplă cu 3 milioane de gospodării care folosesc lemn de foc sau de construcții , cu 1 milion de proprietari care își curăță pășunile și livezile , cu primăriile care toaletează parcurile și spațiile verzi ? Trebuie și ei monitorizați și raportați .Dacă trebuie să le raportăm pe toate . Cui trebuie.

  6. Daca intra la „mila” publica, e clar! Peste…la sfantul asteapta se va.., daca nu cumva deja s-a taiat si carat masiv in strainatate, sau, control si coordonare stricte pe model „asa vrieu eu” si continua defrisarile diar cei care sunt admisi ca fiind ocoliti de anchete si pedepse! De ce nu dau lege clara privind interdictia exportului de lemn ca in tarile civilizate? Asta e aderarea la „vanzare si distrugere.ro la(ue/shengen/nato)”?!

  7. Toate sistemele sunt create pentru a putea functiona exceptiile. Legal. Si cum in Romania exceptiile sunt regula…

  8. Eu cred ca mafia lemnului e prea puternica avand oameni din silvic,politie,partide,parlament,guvern,finante,etc.
    Sunt foarte multi bani si nu pot renunta asa usor.
    Mafia lemnului,a padurilor s-a dezvoltat si a traversat toate guvernarile ! Banul,coruptia nu are culoare politica!

  9. Da un dispozitiv de alertă pentru poluarea din București aveți?
    Sau vă e prea frică de ți…, vreau să zic rromii din Sintești? 🙂

  10. În final, controalele se vor face de către aceeași indivizi sub ochii cărora s-a petrecut și se petrece
    jaful, nimic nou sub soare. Și totuși, ar fi o șansă: actualul comisar de mediu, Virginijus Sinkevicius,
    să fi avut bunici uciși în al doilea război mondial de către un zugrav austriac nebun.

  11. Cand nu mai e nimic de taiat/furat a aparut si aceasta aplicatie! In loc sa le verificati averea tuturor din ministerul mediului, padurilor taiate si furate si apelor poluate, acum v-ati trezit somnul cel de moarte si vreti sa urmariti hotii cu satelitu la fel ca cei de la APIA! Huuo mafiotilor liberali!

  12. domnu RC, de ce nu-mi publicaţi postarea, am jignit vreun şăf?

  13. Erată: aceiași indivizi în loc de aceeași(șaize) indivizi. Graba.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.