OMS: „Pandemia este departe de a se termina”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a spus că Organizaţia Mondială a Sănătăţii „continuă să fie preocupată de tendinţele în creştere a numărului de cazuri din Africa, Europa de Est, America Latină şi unele ţări din Asia”.

„Pandemia este departe de a se termina”, a spus el într-o conferinţă de presă.

„La fel ca în toate regiunile, cazurile şi decesele sunt sub raportate în multe ţări din aceste regiuni, din cauza capacităţii de testare reduse”, a spus Tedros, citat de CNN.

„Acest virus nu va fi învins dacă nu suntem uniţi. Virusul va exploata fisurile dintre noi şi va continua să facă ravagii. Vieţile vor fi pierdute”, a adăugat Tedros.

Potrivit unui grup de cercetători, pandemia de coronavirus este probabil să fie urmată de alte focare de boală şi mai mortale şi distructive, cu excepţia cazului în care se iau măsuri pentru a rezolva problema de la rădăcină: umanitatea se va opri din a mai distruge mediul natural.

„Există o singură specie responsabilă de pandemia de Covid-19 – noi”, susţine un grup de cercetători.

„Pandemiile recente sunt o consecinţă directă a activităţii umane, în special sistemele noastre financiare şi economice globale care încurajează creşterea economică cu orice preţ. Avem o mică fereastră de oportunităţi, pentru a depăşi provocările actualei crize, pentru a evita sămânţa seminţelor celor viitoare”, se arată în studiul publicat de aceştia, potrivit The Guardian.

Profesorii Josef Settele, Sandra Díaz şi Eduardo Brondizio au realizat cea mai cuprinzătoare verificare a sănătăţii planetare. Studiul lor a fost publicat în 2019 de platforma interguvernamentală Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), iar concluzia a fost că societatea umană era pusă în pericol de declinul accelerat al sistemelor naturale de susţinere a vieţii Pământului.

Într-un articol publicat luni, cu dr. Peter Daszak, care pregăteşte următoarea evaluare IPBES, scrie că „defrişarea rampantă, extinderea necontrolată a agriculturii, agricultura intensivă, dezvoltarea minieră şi a infrastructurii, precum şi exploatarea speciilor sălbatice au creat o „furtună perfectă” pentru răspândirea bolilor”.

Aceste activităţi provoacă pandemii prin aducerea mai multor persoane în contact şi în conflict cu animalele, de la care provin 70% din bolile umane emergente, au spus ei.

În combinaţie cu urbanizarea şi creşterea călătoriilor cu avionul, acest lucru a permis unui virus inofensiv din liliecii asiatici să aducă „suferinţe umane nespuse şi să oprească economiile şi societăţile din întreaga lume. Aceasta este mâna umană în apariţia pandemiei. Cu toate acestea, Covid-19 poate fi doar începutul”.

„Pandemiile viitoare sunt susceptibile să se întâmple mai des, să se răspândească mai rapid, să aibă un impact economic mai mare şi să ucidă mai multe persoane dacă nu suntem extrem de atenţi la impacturile posibile ale alegerilor pe care le facem astăzi”, au spus cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au declarat că pachetele de recuperare economică alocate de către guverne trebuie utilizate pentru consolidarea şi aplicarea protecţiei mediului şi că este nevoie de o abordare globală.

În noul articol, experţii în biodiversitate spuneau: „Putem ieşi din criza actuală mai puternici şi mai rezistenţi ca niciodată, alegând acţiuni care protejează natura, astfel încât natura să ne ajute şi să ne protejeze”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Cum am suspectat de la inceput, si acum e confirmat de observatiile medicilor din diferite colturi de lume, „Previous studies have shown that air pollution particles do harbour microbes and that pollution is likely to have carried the viruses causing bird flu, measles and foot-and-mouth disease over considerable distances. (…)

    Other research has indicated correlations between increased Covid-19 deaths and higher levels of air pollution before the pandemic. Long-term exposure to dirty air is known to damage lung health, which could make people more vulnerable to Covid-19.”
    https://www.theguardian.com/environment/2020/apr/24/coronavirus-detected-particles-air-pollution

    Alt articol recent constata un lucru aparent paradoxal ca, in ciuda carantinei globale si a suspendarii majore a traficului, poluarea cu microparticule metalice (nu cea cu CO2 comp.) a fost si mai intensa in aceasta perioada. Hmmm…
    https://www.theguardian.com/discussion/p/dy3tf

  2. In continuarea celor spuse legat de poluare, reiterez un singur amanunt care nu se mentioneaza inca din motive care se pot ghici.
    Intre metodele de inginerie climatica, „insamantarea norilor” cu nanoparticule metalice joaca un rol dincolo de manipularea climei. Este legatura cu 5G, o tehnologie menita sa sporesca viteza de transmitere si masa de informatie per unitate de timp, nu doar la nivel planetar, dar si a comunicatiilor spatiale via sateliti, lasere etc.
    N-am la indemana articolul, dar cat de curand se va lansa o misiune spatiala selenara cu echipaj uman. Ca intodeauna, admit ca deocamdata fac mai mult deductii/speculatii, unele partial confirmate totusi. Vom vedea…
    Cert este ca omenirea este pe o cale fara intoarcere, in sensul ca nu va renunta niciodata la utopiile sale in numele carora va sacrifica orice insa cu pretentii de eroism si ingenuitate stiintifica.
    Transhumanismul este o chestiune cat se poate de serioasa, no doar un moft la moda, trecator. Este viziunea unei elite despre o misiune mesianica, de salvare a speciei umane, progres si bani grei. Un subiect vast, cu filosofie proprie, cu o istorie de acum lunga, cu modele de organizare si control social, cu departamente universitare, programe si proiecte de cercetare, fundatii, aliante banoase public-privat, si o masa de fani in industriile de varf — biotehnologie, IT, cercetare militara si spatiala si industria filmului care fragezeste imaginatia futurista a tinerelor generatiio.
    Cum am mentionat altadata, avem si noi cativa cu care sa ne mangaiem orgoliul de la distanta, cum este bunaoara profesorul australian de origine romana, Julian Savulescu, cu o catedra speciala la Oxford.
    Foarte persuasiv. Eugeniasi multe alte chestii, not a problem!
    https://ideas.ted.com/the-ethics-of-genetically-enhanced-monkey-slaves/

    Noi aici se pare insa ca ramanem cu covizii prezenti si viitori pentru o perioada de timp greu de estimat…

  3. Puțintică răbdare musiu,..Doar e numai câteva luni, de când e pe tarabă virusul,. Să vezi cam la anul,. când vor fi infestați miliarde, iar victmele de ordinul multor milioane.. Atunci să faci bilanț,.Chinezul și-a dat seama că virusul stă mai multe zle in aer, sau pe talpa pantofului,. iar ciumatu român cu sânge de dac are mâncărimi să iasă să ajungă in patul de spital,. O fi mai comod decât pe futelnița din bordei,..chiar cu tubul in gât,.Cum ministrul român de interne are sfetnici cum e Vaselină, Șarpele nebun, sau Piticul porno, evident dă termene de ieșire colectivă la infestare..Boii se pregătesc deja la mare și la munte,. iși rezervă locuri,.. poate mai degrabă la spital și la cimitir,.Incă deși dețin mulți bani, nu au inteligența să priceapă urmările faptelor lor teribiliste.

  4. Logic vorbind, izolarea focarului zero al pandemiei este singura cale de urmat. Celelalte tari nu sunt sursa a pandemiei ci doar victime. Fara a fi alimentata de la sursa ei primara, pandemia ar fi incetat de mult timp. La fel ca si oaia Dolly, sau catarii (incrucisari dintre cai si magari), virusii creati in laborator nu au vitalitate daca nu sunt produsi mereu pe cale artificiala. Va rog sa va documentati asupra semintelor de cereale modificate genetic. Nici ele nu au vitatalitate, cultivatorii trebuie sa cumpere mereu anual alte seminte de la producatrii de seminte modificate genetic, pentru ca semintele rezultate din recoltele anterioare modificate genetic nu se reproduc la fel ca semintele naturale, nu sunt utilizabile ca material semincer.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.