Birocraţia rezistă şi în faţa morţii

Untold

Comisia Europeană a elaborat un ghid privind administrarea de plasmă pacienţilor cu noul coronavirus, dar în România protocolul de administrare nu este încă stabilit. În zeci de ţări medicii administrează deja plasmă convalescentă pacienţilor infectaţi aflaţi în stare gravă iar rezultatele sunt bune.

Pacienţii infectaţi aflaţi în stare gravă ar putea fi salvați, dar, în timp ce România numără morţii, echipamentele de plasmafereză donate spitalelor de o firmă privată încă nu sunt folosite.

„Protocoalele privind colectarea de plasmă, metodologia este excesiv de birocratică, depăşeşte cu foarte mult rigorile pe care le-au stabilit atât ghidul european pentru colectarea de plasmă, cât şi ghidurile stabilite în celelalte ţări”, a declarat Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat echipamentele de plasmafereză.

Aşa se face că potenţialii donatori încă aşteaptă să doneze plasmă hiperimună. Şi sunt în România în jur de 3.000 de persoane vindecate.

„Am găsit donatori şi pentru Bucureşti, am găsit şi pentru Iaşi. La Iaşi sunt foarte mulţi medici din Suceava care au avut infecţia, care s-au vindecat şi care vor să doneze şi i-am îndrumat către Centrul de Transfuzii din Iaşi, dar încă nu i-a contactat nimeni de acolo. Nu avem nici protocolul de tratament. Sunt documente care trebuie semnate, asumate de către specialişti”, a mai spus Florin Hozoc.

România nu are încă, oficial, protocolul de administrare a plasmei, aşa că aceasta nu poate fi folosită imediat.

„Din păcate plasma nu va putea fi folosită imediat. După ce analizele vor confirma că ea este bună, va mai dura până când se vor aproba aceste protocoale terapeutice de administrare”, a încheiat Florin Hozoc.

România are în acest moment 18 aparate de plasmafereză. Trei sunt instalate deja la Iaşi, Timişoara şi Bucureşti, iar alte 15 vor ajunge în curând în tot atâtea centre din ţară.

„Metodologia spune că secţiile ATI vor cere acordul Comisiei ATI, aici nu ştiu dacă s-a cerut şi s-a dat până acum vreun acord.

Primul pas este să înceapă recoltarea, să facă testarea acelei plasme şi probabil săptămâna asta se vor definitiva şi primele secţii ATI care vor fi avizate să intre în programul acesta. Este un tratament care va trebui foarte bine monitorizat şi pe măsură ce vom avea mai multe date se va extinde probabil şi indicaţia dacă rezultatele sunt cele scontate”, a declarat Nicolae Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ministrul britanic al Sănătăţii a donat recent plasmă hiperimună pentru a fi administrată pacienţilor critici COVID-19, după ce s-a vindecat de această boală.

În Italia, SUA, Germania, Franţa şi alte 35 de ţări se administrează deja plasmă convalescentă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 celor aflaţi în stare gravă din aceeaşi cauză.

România încă aşteptă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Chiar trebuie sa cititi acest material sa aflati ca acest Arafat continua manevrele pentru „continuarea ilegalitatilor” cu orice risc in Romania! https://www.stiripesurse.ro/dupa-ce-a-fost-acuzat-ca-a-afectat-independenta-justitiei-arafat-insista-orice-insinuare-ne-pune-in-pericol_1458130.html
    De fapt, ce se crede acest Arafat? Deja se vede in functia de sef secu.ro nr.1 , coordonator si controlor a tot ce exista in Romania???! Peste ceva tim il vom auzi ca iar se plange de imagine prosta! Nu pot intelege cetatenii care „iubesc” un individ, in acest caz fiind arafat, punandu-si increderea in el???! Sincer, nu vad nimic pozitiv in an favoarea cetateanului din tot ceea ce face si practica acest biped!

  2. Asta nu este birocrație, este ticăloșie, este cum spun procurorii crimă arganizată.

  3. Enorm de multi bugetari si de pensionari „speciali”. Multa inechitate sociala in tara asta.Pana cand gloata flamanda va fi nevoita sa se apere de agresiunea constanta a acestora.

  4. România lui Werner e răbdătoare. Are în fruntea sa un neamț cinstit și de încredere 🙂

  5. Nici nu-i greu de vazut directia…Politrucii vor ajunge la Haga pentru intarzierea si proasta combatere a epidemiei,primirea diasporei fara sa fie verificata si pusa 2 saptamani in carantina,trimiterea de sclavi sezoneri pentru plantatiile europene fara sa se tine cont de distantarea sociala..si cine stie ce alte magarii care vor iesi la lumina.N-am nici cea mai mica urma de indoiala ca nea Klausica la pachet cu nea Sica Mandolina vor fi pocnite cu dosare penela in moalele capului dupa ce trece pandemia..La fel si in Sistemul Sanitor ,familiile celor decedati vor da in judecata medici si cadre medicale pentru lipsa conditiilor din spitale si proasta ingrijire a pacientilor.

  6. si implicit plasma sunt valori, in anii ’90 PM revolutionar n-a ”dat” sangele/plasma la altii, cautati presa vremii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.