Sistemul de lux SRL

Construcția politică a lui Traian Băsescu este tragic de asemănătoare celei din 1965 a lui N. Ceaușescu. Ambele au culminat în timp cu triumful Securității. Nu numai determinarea de a câștiga și al doilea mandat de președinte, ci profilul socio-moral. Acționând ca un slujitor al fostei Securități, așa cum au fost toți slujbașii docili ai eșaloanelor de la un anume nivel, nevoia de a domina serviciile și a le poziționa pe principii antidemocratice a fost irezistibilă. Libertatea pe care a girat-o Ceaușescu în anii de după ce s-a instalat în fruntea fostului partid unic a devenit suportul terorii și deformărilor mentale la care a fost supusă societatea. Indiferent de performanțele economice, în fapt inexistente în plan moral, regimul lui N. Ceaușescu nu poate fi cauționat decât cu prețul eludării crimelor extinse asupra unui întreg popor prin metode pe care le-a preluat „democrația“ actuală.

Traian Băsescu, jucătorul la toate capetele posibile, a denunțat regimul Iliescu-Năstase, acțiunea fiind una necesară și cu succes asigurat. Însă nici Ion Iliescu, nici Adrian Năstase nu și-au permis și nici nu și-au propus, în așa de temut măsură, să facă din serviciile secrete propria lor forță politică. Cu Traian Băsescu, în câteva luni de la preluarea ceremoniilor de la Cotroceni țara a fost întoarsă în anii stalinismului accelerat. Serviciile au fost astfel angajate în tot felul de situații bizare, așa cum cohorte de publiciști și literați au făcut un pas de neacceptat într-o democrație, afiliindu-se. Traian Băsescu și-a improvizat o curte arogantă, a condamnat regimul „ criminal“ comunist în spiritul în care N . Ceaușescu a condamnat crimele anilor ’50, perioadă în care dictatorul fusese el însuși implicat în cazuri de o gravitate extremă. Condamnând comunismul, Traian Băsescu nu avea alt scop decât al unei campanii de imagine personală. Instituțiile abilitate cu lupta împotriva corupției nu au făcut decât un joc politic, subminând dezastruos pe termen nelimitat justiția.

Când a fost sărbătorită aniversarea a 100 de ani de la înființarea Societății Scriitorilor Români, care l-a avut drept principal invitat pe Traian Băsescu, foarte mulți scriitori au fost împiedicați brutal să participe, neregăsindu-se pe liste, zona aflându-se efectiv sub controlul trupelor speciale. La scurt timp, înșiși unii dintre scriitorii mai interogativi s-au trezit în fața unor colegi cu platoșe asemănătoare unor persoane cu sarcini speciale, acest fapt nefiind doar o părere. Acest început de domnie, divers și amenințător, conexat mandatului, s-a dovedit identic celui al unui dictator de serie. Ceea ce este de-a dreptul reprobabil, reducând șansele reformării sistemului, constă în lipsa unei distanțări a societății de totalitarismul din ultimii 27 de ani, regimul lui Traian Băsescu fiind creatorul deturnării serviciilor secrete și a scopului acestora într-o societate democratică. Răul pe care l-a făcut este imens, resursele și metodele fostei Securități au fost transferate unor imense rețele care au preluat tot ce mișcă în România.

Politicieni, legi, magistrați au intrat într-o epocă a sistemului SRL, sub deviza reformării statului. Invocând Bruxelles-ul, Traian Băsescu plasa în prima linie o avocată care nu concepea trecerea unei zile fără a cheltui cinci mii de euro. Lupta lui Traian Băsescu, pretins democratică, iluzorie, trăgea România exact în punctul în care acum face eforturi să o aducă Liviu Dragnea. Așa încât, economia liberă a ajuns una dintre cele mai nesustenabile afirmații ale comentariului vieții publice. Justiția este formată dintr-o clientelă incontrolabilă, exterioară legii, interpreți și tergiversanți în aplicarea legii. Interesul public sau al cetățeanului, centrul adevărului juridic al dreptului democratic, s-a transformat prin politicile lui Traian Băsescu în ținte ale disprețului manifestat la scară generală. Mai mult decât toți ceilalți președinți, Traian Băsescu a distrus România prin simplul fapt al profilului său de om de comandă. Avem astăzi o țară înghețată în proiectul fostei Securități care caută să profite de pe urma tuturor contextelor care se autogenerează în direcția trecutului.

Mult așteptata implozie a sistemului a fost încă o perspectivă greșită. Asistăm deja la o perfecționare a sistemului SRL pusă în scenă de cei care și-au creat o solidaritate subterană nimicitoare.

Despre Ioan Vieru Articolele 126
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*