Site-ul Bursei de Valori Bucureşti a căzut

Website-ul Bursei de Valori Bucureşti a devenit inaccesibil în jurul orei 14.50 din cauza traficului intens făcut de investitorii îngrijoraţi de scăderile dramatice din deschiderea şedinţei de tranzacţionare de azi. Aproape de ora 13.40, indicii BET Plus (cele mai lichide 34 de titluri din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine) şi BET (cele mai lichide zece acţiuni) ai BVB se aflau în scădere cu 5,01%, respectiv 5,04%. Această cădere a dus ambii indicatori pe minus cu peste 2% faţă de finele anului trecut. „Nu există un temei pentru scăderi pe piaţa noastră, legat de Codul Fiscal sau de altele. Pieţele externe sunt de vină. Scăderea s-a propagat şi către bursa noastră, dar nu are aceeaşi amploare. Bursa de la Bucureşti nu poate sta impasibilă. La noi vând investitorii mici şi mijlocii, nu cei mari“, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, citat de Mediafax.

La ora 10.30, acţiunile Romgaz scad cu 3,7%, cele ale Fondului Proprietatea pierd în deschidere 3,8% din valoare. Acţiunile bancare raportează pierderi mai mari decât titlurile companiilor de energie şi utilităţi: acţiunile Banca Trasilvania scad cu 4,3% iar cele ale BRD se depreciază cu 5,2% în deschiderea şedinţei de luni.

„Evoluţia cotaţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti de astăzi este explicată, în mare măsură, de corecţiile pieţelor externe, inclusiv piaţa americană. Chiar dacă piaţa autohtonă a rezistat foarte bine valului de scăderi din săptămânile anterioare, astăzi este prima zi în care şi Bursa de la Bucureşti corectează în mod semnificativ, mai consistent decât a făcut-o în şedintele anterioare”, a declarat pentru Agerpres Nicu Grigoraş, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest. Acesta a subliniat că, în prezent, este vorba despre efectul emoţional al investitorilor, care au reacţionat la ştirile privind încetinirea creşterii economice a Chinei. „Cel mai probabil vor exista perioade în care bursele îşi vor reveni. În prezent, efectul este emoţional al investitorilor, care au reacţionat la toate ştirile legate de China – şi au reacţionat într-un mod destul de agresiv. Este foarte important pentru evoluţia pe termen mediu a burselor ce ştiri vom mai avea despre China, eventualele măsuri pe care ar putea să le ia Guvernul chinez pentru a contracara această decelerare a creşterii economice, dacă vor fi luate măsuri sau nu… Tendinţa este una de scădere şi cred că ea poate să continue”, a mai spus Grigoraş.

Pieţele asiatice au scăzut brusc, luni, ajungând la niveluri record atinse ultima dată în 2012, antrenate de o nouă prăbuşire a Bursei din Shanghai. Piaţa financiară chineză, care a pierdut peste 11% din valoarea sa săptămâna trecută, a început ultima săptămână a lunii august la un nou minim istoric. Cu câteva ore înainte de închiderea, a pierdut încă 8,7%, ştergând practic toate câştigurile de la începutul anului. Shenzhen Stock Exchange, a doua bursă ca mărime din China, a scăzut la rândul său cu 7,61%. Agenţia oficială Xinhua nu ezită să vorbească despre o „Lune Neagră”, scrie Le Monde.

Măcelul din Shanghai s-a repercutat şi asupra altor indici bursieri din China continentală. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a pierdut 4,96%, în timp ce indicele Nikkei-225 al Bursei din Tokyo s-a prăbuşit la minimul ultimelor 5 luni, după ce a închis cu o pierdere de -4.61%, cea de-a cincea zi de declin.

Bursele din China se prăbuşesc şi trag după ele pieţele lumii, scrie portalul de ştiri Business Insider. “La New York, la scurt timp după ce pieţele futures s-au deschis în noaptea de duminică spre luni, Dow Jones a pierdut 531 de puncte sau 3,12%, S&P 500 a pierdut 65 de puncte sau 3,18% și Nasdaq a pierdut 171 de puncte sau 3,52%. Aceste mişcări vin după turbulenţele de săptămâna trecută, atunci când Dow a pierdut mai mult de 1.000 de puncte și a intrat oficial într-o „corecţie” după ce a văzut o pierdere de peste 10%. În general, piaţa de valori a avut săptămâna sa cea mai grea din ultimii 4 ani”, conform Business Insider.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4835 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.