Slobozia, la un pas de catastrofă în această dimineață

Municipiul Slobozia a fost la un pas de catastrofă în această dimineață la ora 7 pentru că transportatorul național de gaze naturale – Transgaz – a oprit gazul către combinatul de îngrășăminte chimice Chemgas, controlat indirect de către Ioan Niculae.

Informația a fost furnizată în exclusivitate pentru Cotidianul chiar de către omul de afaceri. ”E vorba de siguranță aici. Slobozia a trecut în această dimineață la un pas de un mare pericol. Prevalându-se de codul de rețea de acum câțiva ani, aranjat împreună cu ANRE, Transgaz a oprit gazul către combinat. Eu aveam contract de nominalizare până la 7 dimineața dar nu poți opri instantaneu această operațiune. Dai un termen, pentru că pui în pericol tot combinatul și toată zona. În plus, eu am plătit în avans 14.500 MW, așa cum cer ei, și am consumat doar 13.000 MW, iar restul ei îl bagă în sistem. După ce că mă pun în pericol, mă mai și fură. Noroc cu specialiștii noștrii de la combinat care au făcut tot posibilul să evite catastrofa. Am redus din timp activitatea de producție. Pentru așa ceva îți trebuie cam 12-16 ore timp să derulezi operațiunea de încetare. La ora 9-9.30 a revenit totul la normal. Repet, oamenii noștri au reușit să evite o mare catastrofă la Slobozia”, a spus Niculae. El chiar a folosit termenul de șantaj când s-a referit la mișcarea făcută de Transgaz.

Cotidianul a luat legătura și cu oficialii Transgaz. Până la ora scrierii acestui text nu am primit nicio reacție. Transgaz este deținută de către statul român.

Compania Chemgas Holding Corporation din Sloboozia a fost înființată în 2009 și a fost o vreme unul dintre cei mai importanți producători de îngrășăminte chimice din România. Oficial, societatea este deținută de un offshore din Belize însă compania face parte din grupul InterAgro al lui Ioan Nicuale. Din 2017, firma este în insolvență. Chemgas Slobozia are o capacitate zilnică de 1.500 de tone de uree, 1.100 de tone de amoniac și 900 de tone de azotat de amoniu. Aici, consumul zilnic de gaze este de circa 1,4 milioane de mc. Toate cantitățile provin, de asemenea, din import.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4308 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Semidoctii-securisti nu se dezic in subminarea Romaniei!
    Mare dreptate aveau cei din Timisoara in decembrie 1989:Fara securisti!

  2. sa scapam de sudisti, fie falimentandu-i fie…numai PNL-ul cu ”c” rosie poate gandi astfel doar de ani de zile isi exprima ura fara a fi intrebati de ce sunt xenofobi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.