Soarta lui Geoană, decisă azi

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, intră duminică în analiza Comisiei de arbitraj a PSD, care ar putea decide suspendarea sa pentru 12 luni sau chiar excluderea din partid. Geoană e acuzat că nu a respectat decizia conducerii PSD de înlocuire a sa de la şefia Senatului.

Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) a PSD a fost sesizată marţi de către preşedintele PSD, Victor Ponta, în legătură cu posibile încălcări ale Statutului de către Mircea Geoană, după ce BPN decisese înlocuirea acestuia din fruntea Senatului, iar acesta a respins hotărârea.

Comisia este formată din nouă membri aleşi direct de Congres, la lucrări participând şi câte un reprezentant al fiecărei filiale judeţene. Preşedintele comisiei este senatorul Dan Şova.

Geoană a declarat, vineri, că participă la şedinţa Comisiei dacă Şova, pe care l-a acuzat că s-a antepronunţat în cazul său, va fi recuzat. Şova a răspuns că solicitarea lui Mircea Geoană privind recuzarea nu are acoperire în Statutul PSD. De asemenea, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, că Dan Şova nu poate fi recuzat de la conducerea Comisiei de Integritate a PSD, aşa cum a cerut Geoană, întrucât este o funcţie pe care o ocupă în urma unui congres.

Statutul PSD prevede cinci sancţiuni posibile pentru membrii care aduc grave prejudicii de imagine formaţiunii: de la un simplu avertisment, suspendare pe timp limitat din funcţia de conducere în partid pe care o deţin, până la retragerea sprijinului politic pentru funcţiile alese şi pentru funcţiile numite în administraţia publică sau locală, suspendarea pe o perioadă între 6-12 luni din calitatea de membru al PSD sau excludere.

În cazul în care Comisia de arbitraj decide excluderea din partid a lui Geoană, potrivit Statutului, următorul pas este convocarea Comitetului Executiv Naţional, for care poate hotărî, în situaţii excepţionale, excluderea oricărui membru, cu două treimi din voturile membrilor săi. În această situaţie, Geoană pierde automat funcţia de preşedinte al Senatului. Geoană poate fi exclus şi prin decizia filialei din care face parte, care însă a anunţat că îl susţine pe fostul preşedinte PSD.

Dacă va fi doar suspendat din partid pentru 12 luni, Geoană poate rămâne în fruntea Senatului, însă nu ar mai putea candida din partea PSD la următoarele alegeri parlamentare, ce vor avea loc probabil în noiembrie 2012. Astfel, el ar fi forţat să demisioneze din partid şi să candideze din partea altei formaţiuni, sau ca independent. O altă sancţiune pe care ar putea-o primi Geoană este retragerea sprijinului politic pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

Singura cale de atac pe care o are la dispoziţie Geoană este contestarea hotărârii Comisiei de arbitraj la Congresul partidului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.