Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

La o zi după Botezul Domnului, credincioşii prăznuiesc soborul Prorocului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, prin care încheiem şi ciclul sărbătorilor de iarnă.

Soborul are loc în general după o mare sărbătoare, iar Sfântul Ioan se cuvine să fie cinstit căci a slujit la taina Botezului dumnezeiesc, el fiind cel care a pus mâna creştetul Mântuitorului. Dumnezeul Fiul, Dumnezeul Tatăl şi Duhul Sfânt S-au arătat lumii la Botezul Mântuitorului, iar Sfântul Ioan a fost ales de Dumnezeu să slujească acest fapt unic în istoria omenirii.

Două persoane sfinte sunt mai mari în cer după Preasfânta Treime: Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, apoi marele Ioan Botezătorul. Chiar Iisus afirmă despre Botezătorul Domnului „că, dintre toți cei născuți din femeie, nu este nici unul mai mare decât Ioan“. Ioan Botezătorul însuşi spune despre sine că este înaintemergător al lui Iisus atunci când este întrebat cine este: “Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: gătiți calea Domnului“.

Critic aspru al celor împătimiţi şi plini de păcate, Ioan Botezătorul nu cruţa pe nimeni fie el bogat sau sărac, din poporul de rând ori conducător evreu, iar cuvintele lui tăiau în carne vie, căci aveau o forţă extraordinară.

Era piele şi os, figura aspră, dar vocea sa puternică răscolea sufletele celor care îl căutau. Şi nu erau puţini, puhoaie alergau după Sfântul Ioan Botezătoru, ostași, vameși, căpetenii, conducători ai poporului evreu, deşi mustra cu asprime viciile şi vorbea desluşit despre osânda ce îi aştepta pe cei care nu se îndreptau.

Atât de impresionantă era personalitatea sa încât oamenii se întrebau dacă nu cumva este Mesia. Viaţa sa era ca din cer, reuşind să biruiască toate slăbiciunile omeneşti. Era puternic în duh şi nespus de smerit şi se spune că venea “în duhul și puterea lui Ilie“. Datorită marii sale sfinţenii, Sfântul Ioan este, de altfel, pictat ca un înger în iconografie, având aripi la spate.

Sfântul Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament, care a anunţat venirea lui Iisus, fiind totodată cinstit de Biserică şi ca mucenic pentru moartea lui martirică (cu un an înainte de patimile Domnului).

Ioan a fost fiu de arhiereu, fiind născut din femeie stearpă. Tatăl său, Zaharia, era preot al Legii Vechi, din neamul lui Abia, iar mama sa era din neamul lui Aaron, fiind rude cu Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana.

Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia, în timp ce slujea la templu, că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe şi că se va chema Ioan. Dar Zaharia nu a crezut şi a rămas mut până ce soţia sa l-a născut pe Ioan.

Trăind în vremea domniei lui Tiberiu Cezar, când Pilat din Pont era dregător în Iudeea, Ioan este ultimul dintre prorocii Vechiului Testament, care face legătura cu Noul Testament.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Ioan!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.