Solidaritatea cercetătorilor: Echipament de ultimă generație la Suceava

Echipa Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară din cadrul Universitătii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a implementat o linie semi-automată de testare pentru coronavirus (COVID-19), sub coordonarea şefului de lucrări biolog Andrei Lobiuc şi a prof. univ. dr. Mihai Dimian, cu consultarea colegilor de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti şi a specialiştilor din industria de profil.

Această linie de testare este formată dintr-un aparat Real Time PCR, un extractor automat de acizi nucleici, hotă microbiologică cu certificare de siguranţă clasa II, vortex, centrifugă cu răcire, laptop, pipete automate monocanal şi multicanal. Echipamentele folosite în acest demers sunt de ultimă generaţie, extractorul automat, cu o capacitate de 24 de probe, permiţând reducerea timpului de lucru şi creşterea siguranţei microbiologice. Aparatul Real Time PCR este de tip multiplex, ceea ce înseamnă că, în combinaţie cu kit-urile de detecţie folosite, permite triplarea numărului de probe efectuate în acelaşi timp, cele trei gene ale COVID-19 fiind amplificate şi cuantificate simultan. Estimările efectuate arată că este posibilă efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienţi.

Echipamentele au fost achiziţionate pe parcursul anului 2019, prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană derulat de USV, coordonat de prof.univ.dr. Mihai Covaşă şi prof.univ.dr. Mihai Dimian.

Sistemul implementat a fost transferat către Spitalul Județean de Urgență Suceava, funcţionarea laboratorului de diagnostic COVID-10 de la Suceava fiind avizată prin Ordinul 523/27 martie 2020, semnat de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi publicat în Monitorul Oficial al României pe 30 martie 2020. În cursul zilei de miercuri, 1 aprilie, au fost efectuate 84 de teste, urmând ca numărul acestora să crească până la 200 de teste pe zi odată cu implicarea unei a doua echipe de testare instruită în aceste zile. Reactivii şi consumabilele folosite pentru funcţionarea liniei de testare care există în prezent ajung pentru 3.000 de teste iar alte 2000 de teste se află în proceduri de achiziție.

Tot pe 30 martie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a deschis liniile de sprijin emoțional și consiliere psihologică gratuită, dedicate cadrelor medicale din cadrul Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava afectate de pandemia COVID-19. Grupul de consiliere cuprinde 15 cadre universitare de specialitate, psihologi și medici psihiatrici asociați centrului USV – Reziliență COVID-19 și a fost constituit, în mod voluntar, sub coordonarea prof.univ.dr. Mihai Dimian, pe baza Hotărârii nr. 7 din data de 27.03.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava. Datele de contact telefonic au fost transmise conducerii Spitalului pentru procedura de informare internă, iar datele de contact on-line se regăsesc pe pagina http://covid19.usv.ro/consiliere

Operatorii centrului  spun că sunt la dispoziția cadrelor medicale în intervalul orar 10:00-18:00, pentru a redirecționa apelurile primite și a programa ședințele de consiliere psihologică, online sau prin telefon, cu durata de până la 30 de minute. În perioada imediat următoare, va continua activitatea de recrutare, selecție și instruire a consilierilor de specialitate care doresc să se alăture voluntar grupului nostru pentru a putea extinde activitatea Centrului USV – Reziliență COVID-19 și către cadre medicale din alte spitale ale județului Suceava, precum și către studenții universității sucevene afectați de pandemia COVID-19.

De asemenea, pe 1 aprilie, o echipă formată din prorectorul Universității „Ștefan cel Mare”, Mihai Dimian, și colegii Radu Vatavu și Ovidiu Schipor, a conceput, dezvoltat și transmis către Direcția de Sănătate Publică Suceava mai multe aplicații IT, care vor ajuta la gestionarea situației COVID-19. Este vorba despre o aplicatie pentru telefoane Android DSPSMS, care să asigure transmiterea automată a mesajelor cu rezultate la teste, și de o aplicație pentru sistemul de operare Windows, utilă în gestiunea bazei de date. „Sperăm ca aceste acțiuni de digitalizare să eficientizeze activitatea DSP-urilor și să diminueze numărul de erori umane”, a spus prorectorul Dimian.

Totodată, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a pus la dispozitia cadrelor medicale, care detin o testare cu rezultat negativ la COVID19, camere din căminul nr. 2. In aceste momente critice, atitudinea civică a fiecaruia dintre noi ne va ajuta sa lăsăm în urma amenințările generate de noul coronavirus și să contribuim cu soluții utile pentru a sprijini oamenii afectați și a lupta eficient împotriva acestui adversar invizibil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. Cooperare interdisciplinara, solidaritate si implicare profesionala, termeni din alta epoca. O drama care afecteaza Romania reface firul nevazut al creativitatii si cooperarii, romanii uita de lectia UE al economiei de piata fuga dupa profit acea indepartare de calea sfanta. Lumina sa ocroteasca poporul nostru in armonie cu Universul!

  2. PCR-ul este cheia tuturor succesurilor in combaterea virusului la Suceava. Cu PCR inainte vom invige dusmanul necrutator!…..[Leo]

  3. Un medic din Franța face excelenta cu măștile de scafandru adaptate ca ventilatoare. Parca aveam și noi un scafandru în politica, unul mare care plutea singur. Nu ne da măștile?

  4. Felicitari Universitatii Sucevene pentru acest gest nobil si pentru performantele reusite in cercetare si educatie !!!!
    Insa trebuie mentionat faptul ca aceste performante au fost reusite fara sprijinul regimului lui Iohanis si al celor din partidul lui ce conduc judetul de ani buni , de precizat ca acestia le-au pus diverse piedici celor de la Universitate din motive politice meschine ……..

  5. Sa le dea Dumnezeu sanatate ca sa poata sa ajunga sa regrete faptele politice, setea de putere si afirmare prin intermediul carora unii calca in picioare demnitatea si viata semenilor lor.

  6. @sublim

    asa trebuie sa fie si in vremuri normale! sa speram ca ne vom regasi… avem nevoie de noi si mai putin de ue pentru a ne face viata asa cum ne place. numai sa hotarim ce ne place si sa purcedem la treaba!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.