„Solidaritate” şi pentru şefime

Noi declarații joi despre șomajul tehnic la bugetari.

„Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie”, a spus premierul.

În consecinţă, angajaţii de la stat vor fi împărţiţi în două şi vor lucra pe rând.

„În instituţiile publice angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate – pe fiecare birou, serviciu, direcţie – astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor, ministere, agenţii, autorităţi, primării, consilii judeţene. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile din lună, zece zile de lucru, deci practic zece zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate”, a declarat Ludovic Orban.

Perioada în care bugetarii stau acasă poate fi considerată şi o perioadă de izolare pentru limitarea răspândirii coronavirusului, a spus Orban.

Potrivit premierului, această procedură va asigura funcţionalitatea instituţiilor.

Ludovic Orban i-a cerut ministrului Muncii, Violeta Alexandru, să găsească o formulă prin care şi demnitarii să fir incluşi în ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic pentru bugetari.

„Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii”, a spus Orban.

Măsura şomajului tehnic de 15 zile pentru angajaţii din sectorul bugetar se va aplica doar pe perioada stării de urgenţă, aceştia urmând să primească 75% din salariul mediu brut, fără alte sporuri.

„Măsura se va aplica pe perioada stării de urgenţă. (…) În cele 10 zile lucrătoare – 15 zile total – în care angajaţii din sectorul public nu vor lucra vor beneficia de forma echivalentă de plata care se acordă şi pentru sectorul privat, respectiv o formă de şomaj tehnic, adică 75% din salariul brut”, a declarat premierul la TVR 1. „Evident, era un plafon de maximum 75% din salariul mediu brut”, a completat el, întrebat dacă este vorba de un plafon, aşa cum este în sectorul privat.

Întrebat ce economie va rezulta în urma unei astfel de măsuri, Ludovic Orban a spus: „Cu siguranţă că există şi o economie, dar nu doar economia este determinantă în adoptarea unei astfel de măsuri. Se poate face o economie aproximativ între un miliard două sute şi un miliard cinci sute de milioane”.

El a reafirmat că măsura este una a solidarităţii şi a menţionat că aceasta ţine „şi de natura resurselor”.

„Cred că trebuie să fim solidari. Cred că trebuie să împărţim greutăţile situaţiei datorate acestei epidemii. Cred că, aşa cum cei din sectorul privat sunt afectaţi, cred că şi sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care sunt în funcţii de conducere, care deţin funcţii de demnitate publică, până la angajaţi. La baza acestei măsuri se află atât considerente care ţin de solidaritate, cât şi considerente evident de natură epidemiologică. (…) Se reduce riscul de diseminare a virusului. De asemenea, există şi considerente de natura resurselor, pentru că este evident că veniturile statului scad, în această perioadă, în urma crizei economice determinate de epidemia de coronavirus şi aceste venituri trebuie drămuite cu multă chibzuinţă, astfel încât aceste resurse să poată să fie cât se poate de folositoare. Şi, ca atare, am luat această decizie, care mi se pare de bun-simţ, cât se poate de normală într-o astfel de situaţie”, a detaliat Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Paiata de premier a uitat ca a ajuns accidental in aceasta functie. L as intreba, pe el si pe seful lui din deal, de ce naiba n au gestionat bine reintoarcerea diasporei? De ce nu au facut un triaj serios, cu teste si carantina si nu cu autoizolare?! Pentru ca, dupa cum s a vazut, unii diasporeni, care ne horarasc noua soarta cu voturile lor, nu stiu deloc ce inseamna a fi civilizai si a fi cetateni carora le pasa de ce se intampla in tara lor. L as mai intreba pe aceasta caricatura de premier si pe parsivul lui sef de ca n au achizitionat ventilatoare si echipamente necesare stiind inca din ianuarie de acest virus? La aceasta ultima intrebare raspunsul este simplu: pentru ca pe ei si intreaga sleahta galbena de incompetenti ii preocupau DOAR alegerile anticipate si modul cum sa ramana la butoane!!!

  2. Păi dacă demnitarii au de lucru până peste cap, de ce să renunțe la salariu ?
    Dacă V. Alexandru nu are nevoie de salariu, înseamnă că se descurcă de minune , ca și S.Pintea. Suspectă mișcare … Sau poate e vorba doar de prostie !

  3. Corecta masura cu somaj tehnic si pt bugetari. Pe cand insa o noua grila de impozitare a tuturor veniturilor – salarii si pensii ?. Pai daca tot vorbim de solidaritate atunci sa trecem la fapte. Nici un venit – de orice natura ar fi – nu trebuie sa fie mai mare decat venitul Presedintelui tarii!!. Se aude baieti de toate culorile politice??. Cand treceti la fapte??. Nu este corecta o impozitare care sa te duca cu gandul la comunism dar o impozitare graduala este de dorit!. Iar ce depaseste venitul Presedintelui sa fie impozitat cu 95%!!.

  4. Nesimtitii, cer violentei sa imparta si la ai lor bugetari de lux! Bai frate, astia chiar sunt apti pentru viza de flotant cel putin 6 luni si chiar mai mult, sau definitiv la balaceanca!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.