Sondaj INSCOP: Ce cred românii despre Monarhie

Peste jumătate dintre români (56,4%) consideră că, dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după 1989, lucrurile ar fi fost altfel în anii de după Revoluție. Pe de altă parte, un procent similar (54,7%) ar vota împotriva monarhiei şi pentru menţinerea republicii, în cazul unui referendum, cu 13,7% mai mulţi decât în urmă cu 10 ani, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Referendum pentru monarhie

Întrebaţi cum ar vota la un eventual referendum dacă s-ar pune problema ca România să devină monarhie, 54.7% dintre români declară că ar vota împotriva monarhiei şi pentru menţinerea republicii (faţă de 41% în iulie 2013).  35.4% spun că ar vota în favoarea monarhiei (faţă de 27.2% în iulie 2013), iar 9.9% nu ştiu sau nu răspund (faţă de 31.8% în iulie 2013).

Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi, cei cu un venit mai redus declară că ar vota împotriva monarhiei într-o proporţie mai ridicată decât celelalte categorii de populaţie. Ar vota în favoarea monarhiei mai ales: tinerii sub 30 de ani, locuitorii din Bucureşti şi cei cu un venit mai ridicat, conform datelor socio-demografice.

Evaluarea Casei Regale

13.5% dintre cei chestionaţi au o părere foarte bună despre Casa Regală a României (faţă de 12.5% în iulie 2013), 35% bună (28.5% în iulie 2013), 36.2% nici bună, nici proastă (43.5% în iulie 2013), 4.8% proastă (5% în iulie 2013), 4.4% foarte proastă (1.4% în iulie 2013). Ponderea non-răspunsurilor este 6.1% din total eşantion (9.1% în iulie 2013).

Monarhie vs Republică după 1989

Întrebaţi dacă lucrurile ar fi fost altfel în cei 34 de ani care s-au scurs de la evenimentele din decembrie 1989, dacă Romania ar fi adoptat monarhia imediat după 1989, 56.4% dintre participanţii la sondaj spun că ar fi fost mai bine, 22.1% că ar fi fost la fel,  iar 11.2% că ar fi fost mai rău.  10.3% nu ştiu sau nu răspund.

”Deşi republica rămâne forma de guvernare preferată în prezent de români, peste două treimi dintre participanţii la sondaj apreciind că republica are avantajul că preşedintele este votat periodic şi nu există riscul să capete prea multă putere, monarhia îşi păstrează o popularitate surprinzător de ridicată şi în creştere comparativ cu situaţia din urmă cu zece ani. O treime dintre români declară că ar vota la un eventual referendum în favoarea monarhiei şi aproape 55% ar vota în favoarea republicii. De asemenea, popularitatea monarhiei este mai mare în rândul tinerilor de sub 30 de ani care ar vota în proporţii mai mari decât celelalte categorii în favoarea acestui tip de regim. Pe de altă parte, după 34 de ani de la prăbuşirea comunismului, societatea românească pare a regreta faptul că la acel moment nu am revenit la regimul monarhic, 56.4% dintre participanţii la sondaj declarând că situaţia ţării ar fi fost mai bună dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după 1989”, remarcă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

42 de Comentarii

 1. Iar ne ametesc securistii cu sondaje masluite aruncate pe piata in momentele cand romanii sunt preocupati de cu totul alte subiecte. Romania nu se va mai face bine din cauza acestor noi securisti.

 2. Peste 99% dintre români sint nishte gunoaie,
  nu e o exceptie pe Planeta.

 3. Indiferent de formele de guvernămînt,nația și năravurile rămîn aceleași .Eroiii luLei Caragiale rămîn nemuritori și tot mai actuali .

 4. Romanii au crezut si cred ce li se baga pe gat, repetandu-le zilnic tot ce este convenabil regimurilor in care traiesc. Astfel o minciuna spusa de 1000 de ori devine adevar de neconstesta. Ex.: prostia cu continuitatea daco-romana. Adevarul e ca monarhia romaneasca n-a fost cu nimic mai buna decat celalate regimuri, a fost la fel de corupta, sub-mediocra si mincinoasa. Sondaje de 2 bani.

 5. Romanii educati au o parere formata. Ceilalti merg cu haur.

 6. Alexis Tu nu ca dezinformezi, dar esti un habarnist deplorabil.Fara regi Romania s-ar fi aflat si mai jos .Si aprop,de nu venea comunismul am fi fost peste Belgia,Norvegia. Dar ce stii tu, scrii ce au spus comunistii.

 7. Deci lumea e fericita in republica – daca nu au vazut alta lume, nici nu merita sa-i intrebi ceva ! A fost mai bine cu presediti comunisti, marinar betiv si profesoras de tara nemtesc !

 8. „Monarhia” (hai sa-i spunem asa …) in Romania tine deja de „capitolul” ISTORIE. La fel ca piramidele si faraonii, Henric al VIII-lea, Decebal sau Revolutia Franceza, de exemplu. Sub aspect zoologic, panaramele actuale care cica o reprezinta se incadreaza la categoria „Insecte”, subcapitolul „Capuse”, iar adeptii sai, sub aspect medical, cazuri clasice de ramolisment si IQ subunitar.

 9. Ia sa ne spună neocomunistii securiști veniți pe tancuri cât de înfloritoare și pe culmile progresului a ajuns România ,de asta in 89 l.au ucis pe Ceaușescu și militari romani și civili DEACORD cu generalii trădători de ,, patrie și neam românesc ,,dar nu pe cei din etnia conlocuitoare a poporului ales si superior ,cei care au inventat și propagat doctrina marxism/comunismului pe toată planeta.Daca Romania era regat era precum toate țările unde astăzi există monarhii poate cu resursele noastre ceva mai departe.Nu.i târziu niciodată mai lăsăm neocomunistii sa.di dea in stamba și îi eliminam si pe ăștia 🤨😉

 10. niciodata romanii nu vor vota pentru monarhie,faza societala depasita istoric;romanii vor lupta pentru desfiintarea pensiilor nesimtite,in Constitutie scrie ca sunt egali in fata legii,nu ce vrea CCR sa citeasca,’unii mai egali ca altii’

 11. biet roman ,,mereu ii mai bine n alta parte, mereu celalat ii mai correct etc..pai taticu,,,sa zicem ca era monarhie cum a mai fost ,,daaa conducerea deci fraiele boborului tineu tot ministry, ministere, derecori si alti ahati amploaiati; siii??deci era tat boc-cioc,ciuca si ciolacu ..iar laaa ezterne erea marele tacut ,,,omu ce vorbeste rar siii spune imbecilitate ,,ei nu chiar am spus o emorional ,,el este doar tolomac si retras,,aaa,,mda ,,EL,..si ca veni vorba cuuu alta parte,,pleaca romanu si Matura n italia, aspira n Alemania ,,siii,,,si dupa cate vaz la tv (caaa io nu mai ies din oras) zone intreji inundate de buruieni ,,in Romania ,,desigur ,,ce o sa fie peste cativa ani ..ei n ar trebui sa ma mai intereseze daaa asa ca ..fapt da diversiune.

 12. Ar vrea monarhie limbricii cu gena slugarniciei, indiferent de nivelul de educatie, gata sa dea cioara din mana pe vrabia de pe gard. Forma constitutionala de guvernare este republica, desi nevertebratele au omis din denumirea oficiala acest cuvant.

  Sondajele de opinie sunt o forma de manipulare, nu pot fi verificate, iar cei care le publica nu sunt obiectivi si credibili. Puturosii trebuie trimisi la munca ori sanctionati pentru dezinformare.

 13. Monarhie cu „regi” alogeni e aceiasi ocupare si subminare a tarii prin parazitare cu straini pentru a fi o colonie buna de exploatat si jefuit !

  Ceea ce sa si intamplat in a doua jumatate a secolului 19, cand am devenit colonie iudeomasonica jefuita de occidentul imperialist iudeomason …
  numai cateva exemple de jaf pe langa uciderea taranilor de catre alogeni si cozile lor de topor la 1907 exploatati de evreii favorizati de „regii” alogeni : afacerea Strousberg, Skoda, Marmoros Bank…
  DACA POPORUL VREA MONARHIE ATUNCI SA FIE DE-AL NOSTRU, URMAS AL STRAMOSILOR NOSTRI VOEIVOZII BINECREDINCIOSI MIHAI VITEAZUL, STEFAN CEL MARE, CONSTANTIN BRANCOVEANUL ….

  TREZEŞTE-TE ! Ridică-te împotriva alogenilor paraziţi iudeomasoni care ne-au ocupat, ne jefuiesc şi ne gonesc din țara noastră aducând în loc arabi, negri, asiatici, distrug copii, viitorul ţării, prin lgbt, desfrâu, droguri! Nu le mai da putere prin minciuna cardului bancar, „banul” digital ! Aruncă-l la gunoi, foloseşte numai banii numerar şi cere urgent revenirea la moneda fizică din aur ! Trezeşte-te ! Ridică-te!

 14. Din acest ,,sondaj” reiese ca aprox unul din doi romani ar fi favorabili monarhiei. O asa prostie este de neimaginat.
  Cati dintre voi aveti cam jumatate dintre cunostinte, favorabile monarhiei? Eu nu am niciuna.
  In plus, ce te faci daca la tron vine un dement beteiv ca Petrov, sau o scarba umana ca_Cucuveaua Mov? De Petrov mai scapi dupa 5-10 ani, de ala de pe tron nu mai scapi pana mor……[Rumburak]

 15. 1990, erea Misu Bal Bal, acum il plang.
  La noi este o vorba, sa ii dai romanului mintea de pe urma!

 16. In democratie, Parlamentul conduce, prin guvernul pe care-l alege. Presedintele este doar reprezentativ, semneaza in numele poporului roman. Monarhia este rezultatul unor familii degenerate, care se inmultesc intre ei. Din cand in cand aduc o nestiutoare, de prasila. Epoca regalitatii a trecut, mai exista in Europa, pentru scadaluri si la musulmani pentru ca-s retardati, camilele-s mai valoroase decat oamenii.

 17. Casa regala este ISTORIE , nu mai exista … De ce guvernul susține incă o fundătură ca aceasta ? Cui îi servește ? României sigur nu îi mai servește la nimic.

 18. @ Omu simplu de pe stradela; ..hai domnule se vede ca votezi ,,,cuuu speranta si nu ai aflat ce se intampla cu votatu si cu voturile in Romania,,,nu ati vazut filmul cu subsolurile cu sacii ..cuu da ce mai a fost o capodopera daaa poate am vazut io alt film..din alta tara ,,o tara care a fost ,,poate ,,ca sigur nu va mai fi ,,in ioropa cel putin..

 19. no comment ….
  dar…comment..
  fiecare era cu dedesubturile sale…oamenii cititi stiu ce i …
  insa ,un pic sa ramanem aici putin…
  ultimul rege -tradator de tara…Acum ridicat la rang de erou….
  la plecarea din tara …. s au dus cu desagii plini….bogati cu nemiluita
  au facut pe milogii in strainatate…avand privilegii…au facut filmulete ca au trai rau…
  dupa 90 … au luat tot pe gratis-de la pamanturi,paduri,domenii ce erau in proprietatea statului-au uitat romanii cu ce au plecat?
  acum populatia PLATESTE INMIIT CA SA STEA EI LA CALDURICA- ACEASTA E MONARHIA IN REALITATE

 20. … „pe cine intrebati?” – deoarece toti cei nascuti din 1990 si pana astazi habar nu au despre Monarhie.Un sondaj fara niciun rost, aiurea.Selectati cetatenii intre 50 si 80 de ani si pe cei intre 18 si 40 de ani.Sa vedeti atunci raspunsuri si grafice.

 21. Bai elemente procentuale de sondaj ce santeti,cui dracu trebuiti voi.Eu nu am votat și nu voi vota cu nimeni niciodată,Sânt INDIVID AUTONOM ,mă folosesc de toate oportunitățile sa.mI vad liniștit de viață.Chestia asta cu partidele ideologiile monarhia e o invenție parazitară.Eu sânt Regele, Președinte,Prim Secretar,General și DUMNEZEU deasupra mea.

 22. Acest „sondaj” nu este decat o mare diversiune foarte urat mirositoare. Adevarul este ca, cel putin 75% din populatie este impotriva revenirii Romaniei la monarhie. Daca (Doamne fereste!!!), ne-am trezi pe cap cu „majestatea sa” margareta si cu „printul consort” duda (dupa care Constitutie??) ei bine, asta ar fi cea mai mare (si ultima!!!) prostie pe care am putea-o face! Cei care nu cred, ar face bine sa puna mana pe istorie, caz in care nu ar mai fi atat de vulnerabili la asemenea „sondaje”, propaganda, minciuna, etc!!
  P.S. Un intelept spunea ca „as fi de acord si cu monarhia, cu conditia sa-mi aleg regele din 4 in 4 ani”!!. Dupa mine, monarhia este cea mai antidemocratica forma de guvernamant!

 23. Monarhii sint si Leshoto si Tonga, nu numai Norvegia si Suedia, pe care le admiram noi. In Africa, a existat chiar si un imperiu, cel Centrafrican, al lu Bokasa. Nu cred ca era un exemplu bun de urmat.

  Nu forma de guvernamint conteaza ci regimul politic. Coruptie si disfunctionalitati pot exista si in monarhie. Se vede azi la altii, dupa cum s-a vazut la noi sub toti regii, cel mai clar exemplu find Carol al II-lea.

  De altfel, singurul monarh din epoca moderna, care merita stima romanilor, este regina Maria. E insa nu era o Hohenzollern, adica nu provenea din niste vamesi de prin deal, ajunsi sus prin cine stie ce tertipuri.

  La urma urmei, ce servicii aduce Romaniei familia Duda, de i se acorda atita trecere si renta viagera?

 24. Românu-i prost,..informat.. Care-i experiența turmei cu cei patru regi avuți ?? Pricepe careva de cum merg lucrurile și la nivel de regat…in romanistan ?? Crezi că un titlu, deja puse de ”baroni” de ” ochi abastri” de ”dalațieni ” sau de care o fi ti-au schombat viața ?? Ai de făcut regionalizări autonome independente de central,..Lasă omul liber la produs și la supraproducție pentru care doar asigură piața.. ATÂT BRE !!

 25. Cu Republicani ca Ciolacul taie si cei 500 de lei pe care ai Meritau Pensionarii cu 1100 de lei de la 1 ianuarie 2024 ! De la 1 ianuarie 2024 le da Chiu Chiu ! Si de la 1 septembrie 2024 le da Sfântul Ashteapta !

 26. Despre ce ,,monarhie,,vorbim oameni buni ? Asa ceva a disparut odata cu moartea regelui Mihai,nu mai avem monarhie.Probabil ,,elitele,,adica noii securisti,aia care se dau social democrati,auriti,udemeristi ,independenti sau liberali,urmaresc o cale de prosteala pentru a ramane mai departe la ciolan.Vor naparli ca in 89 dandu-se mari monarhisti din tata in fiu.La vremuri noi tot noi.Va puteti imagina un ,,rege,,ca Iohannis care doarme in post ca Bula toata viata ? Pai asta ajunge sa se traga cu schiurile pe Kilimanjiaro si sa faca safari prin toata Africa zeci de ani pe banii prostilor care platesc taxe si impozite.Macar acum cu toate hibele democratiei putem scapa de lichea odata la cinci ani prin votul la urne.

 27. Votati voi odata la 5 ani ! Pana vin Comunistii la Putere si pe urma se termina cu toata Democratia ! Dar si cu Sărăcia Oamenilor si a Imbuibatilor de la Putere !

 28. @Narele Urs (de fapt, un mare magar mincinis):

  Prost … informat esti tu. Te opreste cineva de la produs, daca nu esti stat in stat, asa cum vreti voi?

 29. NEAGU MIRCEA , mare dreptate ai . Romania se indreapta spre dictatura , cu viteza . Romania este republica . Dar este si monarhie , are casa regala . I s-aU dat castele , paminturi , conace , tot ce a vrut . acum guvernul ii repara castelul Peles , desi statul nu mai este proprietar , iar veniturile le incaseaza REGINA SI REGELE . Care de fapt, sunt morti .

 30. Daca renta viagera, oferita fostului rege Mihai de catre regimul comunist, se poate explica prin ‘meritul’ de a-i fi oferit tara pe tava, e de intrebat care este motivul pentru care aceasta renta continua si pentru urmasi.

 31. „Meritau Pensionarii cu 1100 de lei”

  Aia 1100 de lei ii ai de la republicanul ceausila. Altfel, monarhii iau bani, nu dau ! In plus, nu reprezinta poporul, pentru nu provin din el, deci sunt alti investiti nealesi. Acum ca votati aiurea, e treaba voastra. La munca, bey !

 32. Credeti ca eu pun Botul la toate minciunile voastre ? Nu vedeti ce Imbuibatzi sunt Politicienii de la Putere ? Ca nu dau 500 de lei in plus la Pensionarii cu 1100 lei pensie .

 33. Astia incearca marea cu destul.Tot insista ca prostiul in prostie. Nistorescu, Cristoiu si gasca, si altii ca ei, caliti de comunisti la greu vor acuma monarhie. S-au saturat de anarhia la care au contribuit 30 de ani si au inceput linsul la duda si margareta, iepele lui bal bal cum le chema Vadim. Vor sa-si albastreasca sangele acum la batranete cu monarhia. Ar rezolva-o mai repede si fara multa tanguiala prin ziare daca ar face-o cu preafericitul Daniel, are locas nou,bune conditii, de ce numai la Belu?

 34. Avem un trintor la Cotroceni pe care il schimbam o data la 5-10 ani. nu ne trebuie un trintor pe viata mai ales din oameni care nu au facut nimic in viata.Sa terminam cu prostiile astea. Asta-i tot ce ne mai lipsea in trintor cu camarila lui.

 35. Lucrurile arată mai bine ca acum câțiva ani. Românii încep să se deștepte . Dar acest INSCOP este foarte alunecos in exprimări. Nu știm dacă românii au răspuns la două întrebări . De ce exprimarea nu a fost ,, dacă era mai bine după 1989 cu forma de stat Monarhie ? INSCOP a inlocuit- o cu ,,altfel” . Denota din nou ca actualul FSN – prorus care a acaparat puterea in decembrie 1989 și care a continuat critica desantata 34 de ani a Monarhiei va avea surprize. Românii cu toate ,,măscările “ aplicate de puterea de după 1989 ,Monarhiei , o preferă ca o alternativă mai bună decât struto-camila actuală la a cărei conducere ajung indivizi ca CIOLAN , nume predestinat precum Drgnaea din ,,gratia “ după care a ajuns în final. O singură soluție , pe care și Albania a adoptat- o este REFERENDUMUL.Ca și afișarea siglei regale precum Rusia, Serbia , Albania, Muntenegru , etc. Numai România nu adoptă stema REGALĂ ?

 36. Cotidianul ca ziar, cred ca-i gata si el ! Dupa comentariile mandrilor romani care pretind ca sunt liberi si vorbesc despre stapan si sluga, dupa un sondaj despre monarhie ! Perceptia lor a ramas la nivelul sloganurilor lui Iliescu – Vine Regele si isi ia pamanturile – cu roaba si pleaca cu ele ??? Comunismul a reusit sa distruga mintea omului ! Intr-adevar cu Margareta care are propaganda progresista, ecologista si neo-marxista ca de altfel toate partidele de la noi, sa nu plecam dupa fenta AUR, Romanica a terminat Monarhia !

 37. Monarhia nu are nici un avantaj fata de republica, forma de guvernamint cea mai raspindita in lume. Monarhul, oricare ar fi acesta, va trebui sa domneasca prin acelasi sistem de partide, cu aceleasi tare si aceeasi camarila.

  Oare monarhistii isi pot apara argumentatia in SUA, Franta, Elvetia? Nici o tara care a renuntat la monarhie nu o regreta. In lume domneste meritocratia, nu privilegiile ereditare.

  Deci nu este vorba de Iliescu, FSN, comunism, etc., etc. Apropo de comunism, fostul rege Mihai s-a avut prea bine cu comunistii. Altminteri, ar fi impartasit soarta celorlalti monarhi rasturnati de comunisti. Or, in loc sa il ia pe sus si sa il azvirle afara, comunistii i-au permis o plecare lejera, cu tot ce a vrut, plus o consistenta renta viagera, care (paradoxal oare?) continua si azi pentru urmasi.

  In plus, in cazul (nefericit totusi) al restaurarii monarhiei, ar apare problem succesiunii. Familia Duda nu are urmasi, deci se deschide calea luptelor de succesiune. Exact asta ii mai lipsea sarmanei Romanii!

  Adoptarea stemei monarhice este un moft subtire, o forma fara fond. Romania nu devine nici mai prospera, nici mai educata, nici mai respectata. Va fi doar ceva in genul Imperiului Centrafican al lui Bokassa dar in Europa. Ma rog, sintem la portile Orientului si orice e posibil.

 38. Mai are cineva nevoie de așa ceva în secolul XXI ? De unde veniți cu ideile astea peste noapte ?

 39. daca ar exista o Marie si un Ferdinand, numai in atari conditii as fi de acord cu monarhia. au fost ultimii din linia lor: PATRIOTI SI MARI IUBITORI DE ROMANI. Dumnezeu sa-i odihneasca si sa aiba LUMINA, acolo unde sunt.

 40. DINCOLO de Toate Ideile vanturate, fisteCARE dupa … :)”Bugetuu’ CiribomFlexeruu’ din Dotarea genetica,
  CeaMaiRea Urmare SI imediata, ar fi O Alta CAMARILA Regala, care pe FONDuu’ mostenit de Balcanism, Fanariotism, DELOC eliminate, ar desavarsi Demolarea Definitiva si I-Revocabila a Romaniei.
  Nici dupa Cuza,
  Nici dupa Carol I,
  Nici dupa (MAI ALES !) Carol al Doilea,
  Golanul Rege, InStabilPsihic SI Criminal, si SI Agent NKVD, impreuna cu Elena Lupescu SI Mihail Moruzov, Seful SSI,
  NU s-a lucrat la o TOTALA Resetare a Urmarilor SPURCARII Morale DestulDeMaricica a Romanilor in Cursul Istoriei CRUNTE, din Cauza Invaziilor CvasiPermenente – Timp de Zeci de Secole – ale LIFTElor Dreacuu’ … 😊..
  ( De Foame, de Disperare Timp de Secole de Jaf TOTALsi Ucideri LIFTEsques)
  Odata facuta Prima UNIRE, de la 1859, trebuia sa fie urmata IMEDIAT de ReSetarea TOTALA Morala a Romanilor, prin Educatie si Buna Conducere a Tariii, dupa Model German.
  O GERMANizare in Spirit si Cultura a Romaniei !
  Rapida, inteligent manageriata, ar fi fost urmata implacabil de o Dezvoltare Fulgeratoare a Romaniei.
  CUM sa se dezvolte Romania cu o Clasa de Boieri insuficient scoliti,
  (Fata de CE NE trebuia, o CLASA de Intelectuali Rasati si Autentici la Putere, ca Bani au avut sa invete BINE in Strainatate !)
  care s-au dus la Paris BOI si au venit indarat VACI, adica de atunci au invatat Cestii Parsive, Gen le Marquis de Sade … 🙂 adica un Fel de LGTBQ avant la Lettre …:).

  S-r putea obiecta ca si Alte BOBOARE din Zona au avut Clase POLITICE Boiereti cam de aceeasi Factura MORALA.
  SI ?
  CE NE intereseaza pe Noi, Romanii CE si CUM si CATE Cazaturi au avut si ALTII ?
  AIA NU au avut Situatia NOASTRA Istorica TERIBILA, de Genocid permanent si deci SI Urmarile Morale remanente la NOI, la Al;tii au fost mai estompate …
  NU cu mult … 😊…

 41. POVESTIREA CONTINUA …
  Au lasat pe Altii, Arendasi Romani sau Alogeni, Greci, Evrei, Ruteni sa le exploateze Mosiile, UNII organizati in Trusturi Arendasesti si pe Tarani la Discretia lor …
  ASA s-a ajuns in 1907 la Rascoala, dincolo de Intriga RUSEASCA reala, sa LASE Taranii, practic POPORuu’ Intreg ca IOBAGI la Arendasi si apoi sa TRAGA in Tarani cu Pusca si cu TUNuu’ … 😊
  Boierii de la 1866 si pana la 1916
  au condus PROST Romania si au creat Conditiile Stagnarii TOTALE, FAPT care a dus la Catastrofa Militara din 1916.
  Boierii InterBelici s-au intrecut in NeSimtire SI Prostie si au creat Conditiile Ruperii Romaniei Mari, in Iunie 1940,
  Boierii Comunisti au RATAT o Mare Ocazie ca Romania sa devina un Stat Dezvoltat, desi au condus CelMaiPutinProst,
  TOCMAI din Cauza Originii de Sarantoci rau scoliti a Activistilor, PUSI perfid, de CINE Le STIA si care a modelat Rusia Sovietica EXACT cum LE TREBUIA …
  (Idee Bolsevica, “NU stiu daca m-ati inteles”, zic si IO, precum Cristoiuu … 😊
  aparent tampita, da’ NU TAMPITA ci, PERFIDA :
  ca un Muncitor ajuns Activist cu un Pospai de Marxism ESTE in Mod Obiectiv mai destept in TOATE decat Specialistii … 😊
  Reaua Educatie a Majoritatii POPORului Roman din Interbelic, a CREAT aceasta Clasa de Viitori Activisti Comunisti, insufficient scoliti, culesi si PUSI SUS.

 42. IAR MA PRINSE SOFTUU’ (DREACuu’ ?) CU DIMENSII … 😊 AGABARITICE
  ACUuu’ CE sa fac ?
  Sa TAI ?
  NU pot Pen’ca sa TAI Ceva VIUuuuu … 😊
  ASA li s-au pus Comunistilor din Romania SI din TOATE Tarile Socialiste PIUNEZE MARI sub CURuri …😊
  Si, cand Comunismul din aceste Tari s-a trezit intru Nationalism, CEEA CE ar fi dus InExorabil la “Cai CHINEZE” specifice fieCAREI Tari,
  l-AU scos din Palarie de Urechi, pe Narodul Secolelor, Idiotuu’ UTIL Gorbaciov.
  La FEL cum Camarila Regala Golanului Ticalos Carol al Doilea a DISTRUS Romania Mare si
  NU a alfabetizat INTEGRAL pe Romani si NU a scolit INTEGRAL pe Cine TREBUIA, PCR NU a avut CADRELE care trebuiau …
  DACA le avea, altfel se scria Istoria Romaniei din 1945 pana in 1989 , fie si O VREME,Comunista.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.