Soţii Radu şi Diana Nemeş (grupul Scwhartzenberg-Marta), arestaţi în SUA

Soţii Diana şi Radu Nemeş, complicii lui Codruț Marta, acuzaţi de fraudă în România, au fost arestaţi marţi de FBI şi vor fi extrădaţi în România, relatează Nisqually Valley News, potrivit Mediafax.

Pe numele celor doi Curtea de Apel București a emis mandat de arestare în lipsă, după ce aceştia au fugit în ţară şi s-au refugiat în SUA. Soții Nemeș, împreună cu fostul şef de cabinet al fostului şef al ANAF, Codruţ Marta, şi alte două persoane sunt inculpați în dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro cu carburanți.

Radu Nemeş, Codruţ Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemeş şi Mihai Gulea au primit mandate de arestare în lipsă din partea Curții de Apel București în iulie 2012.

Potrivit documentelor judiciare, soţii Nemeş locuiau în Yelm cu o viză expirată şi deţineau mai multe conturi bancare folosite pentru transferul banilor din România în conturi în Dubai.

Soţii Radu şi Diana Nemeş sunt cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi mai mulţi administratori de firme.

Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, cu Sorin Blejnar şi ANAF.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, în baza declaraţiilor că va fi transformată în păcură. În realitate, motorina era revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

Potrivit procurorilor DNA, gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere. Din unul dintre aceste paliere, denumit de procurori „palierul de protecţie”, făceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.

Procurorii DNA susţin că, din indiciile obţinute, Codruţ Marta se baza pentru menţinerea în funcţie, până la mijlocul lunii aprilie 2012, a lui Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă pe relaţiile deţinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticorupţie au mai arătat că Alexandru Codruţ Marta a promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF, în interesul omului de afaceri Radu Nemeş. Menţinerea în funcţie a lui Blejnar, au arătat procurorii, era esenţială pentru Radu Nemeş, care intenţiona să finalizeze o serie de proiecte şi „să demareze mecanisme evazioniste suplimentare”. În acest sens, Marta şi-a manifestat disponibilitatea atât pentru a încerca să-l convingă pe Blejnar să nu demisioneze, cât şi pentru a acţiona în sensul numirii unei alte persoane obediente, conturându-se indicii că cel vizat la acel moment pentru înlocuirea lui Sorin Blejnar era Sorin Florea, atunci comisar general adjunct al Gărzii Financiare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.