Soviani: România va intra în incapacitate de plată

Dacă politicile nu se schimbă, România va intra în incapacitate de plată. Este avertismentul dur, transmis de Radu Soviani pe blogul său. Analistul economic mai scrie că „În 11 luni, guvernul României a făcut datorie publică mai mare decât în primii 19 ani de după Revoluție“. Soviani mai scrie: 

„Cifrele sunt clare și nu suferă loc de interpretare: datoria publică în primele 9 luni ale acestui an (măsurată prin deficitul bugetar) este de 67,27 miliarde lei (14 miliarde de Euro). La această sumă se adaugă datoria publică nouă din noiembrie și decembrie 2019, luni gestionate de același guvern: încă 19,5 miliarde de lei (4 miliarde de Euro). Astfel, în cele 11 luni ale guvernării #nimicpentrupopulație, prin complicitaea ,,putere” – ,,opoziție”, datoria publică s-a majorat cu 18 miliarde de Euro. Ele se adaugă stocului de datorie publică care, dacă va urca la 45% din PIB anul acesta, se îndreaptă spre 90 de miliarde de Euro“, mai scrie Radu Soviani pe blogul său. 

Cele 18 miliarde de euro datorie publică nouă în ultimele 11 luni (noiembrie 2019 – septembrie 2020) reprezintă mai mult decât toată datoria publică acumulată în primii 19 ani de la revoluție (1990-2008). Datoria publică acumulată în cei mai tumultoși ani ai economiei României (1990-2008) a fost de numai 17,2 miliarde de Euro. Țineți cont că aceia au fost ani de criză perpetuă (Revoluția, mișcările de stradă,mineriadele, prăbușirea sistemului bancar, falimentarea Bancorex pentru furutul resurselor acesteia, la scutul BNR, jocurile piramidale). Chiar și așa, datoria publică a României în primii 19 ani de la revoluție a însumat mai puțin decât datoria publică nouă din ultimele 11 luni.

Viitorul nu sună bine

Din estimările mele, în ultimele 3 luni ale anului (octombrie-decembrie 2020) guvernul nu va găsi resursele interne și se va împrumuta din nou, majorând datoria publică, cu încă 8 miliarde de Euro, spre un total în 14 luni de 26 de miliarde de Euro, ceea ce va conduce deficitul bugetar în 2020, în mod real, spre 13% din PIB (având în vedere că PIB-ul prognozat în România este în mod constant falsificat).

Datoria nouă (și cea veche) este finanțată la cele mai scumpe dobânzi din toată Uniunea Europeană. Ratele de dobândă pe termen lung în România sunt de 3,49% pe an, de 3 ori și jumătate mai mari decât în Grecia – țară aflată în categoria ,,junk” (1,08%), aproape triple față de Polonia (1,35%), mai mult decât triple față de Cehia (0,98%), de 17 ori mai mari decât Bulgaria (0,2%) și o dată și jumătate față de cele din Ungaria (2,39%). Dobânzile la care se împrumută România sunt de 13 ori mai mari decât în Spania și de 3 ori și jumătate mai mari decât în Italia. Cu excepția Bulgariei (care se împrumută de 17 ori mai ieftin) toate aceste economii au de finanțat datorii publice (ca pondere în PIB) inferioare ponderii datoriei publice a României (care va urca peste 45% în acest an).

Eu am atras atenția încă din martie că primul lucru pe care trebuia să îl facă România în această criză de sănătate publică era ca BNR să reducă semnificativ ratele de dobândă, spre 1%.

#nimicpentrupopulație

Ei au continut să facă #nimicpentrupopulație. Nicio presiune nu s-a manifestat pe fostul turnător la Securitate, Manole, pentru reducerea semnificativă

i) a ratelor de dobândă – cu efecte semnificative pentru populație, companii și buget;

ii) a marjelor de rate de dobândă (adaosul cămătăresc al băncilor, de până la 10 ori mai mare în România decât în zona Euro).

Acțiunile și inacțiunile Guvernului și BNR au asigurat acționarilor băncilor (austriece sau de aiurea) profituri record în pandemie, în timp ce cheltuielile cu dobânzile plătite până acum de statul român s-au majorat, în pandemie, în primele 9 luni ale anului, cu peste 20%. PSD este complice, prin conducerea sa, prin acțiuni și inacțiuni și prin premierul său – Ludovic Orban, de această degradere fără precedent.

În loc de concluzie:

România se împrumută la cele mai ridicate dobânzi din Uniunea Europeană;

11 economii din zona Euro (19 state) se împrumută la dobânzi negative;

Alte 2 economii non-Euro se împrumută la dobânzi negative

Estimarea mea este că, dacă politicile nu se schimbă (și nu dau semne de schimbare), până în 2025 România va avea datorie publică de 108% din PIB (față de 45% în prezent și față de 13,2% din PIB acumulat în primii 19 ani de la revoluție (1990-2008).

De asemenea, estimarea mea este că, dacă politicile nu se schimbă, România va intra în incapacitate de plată, Guvernul și BNR nereușind să obțină finanțare de pe piața externă de capital în ritmul în care se degradează bugetul.

O altă marionetă

Șeful Guvernului, Ludovic Orban, premier votat de PSD, vrea alegeri pentru ca PSD să nu ducă România spre faliment. În mod evident, el este cel care vrea să o ducă, sprijinit de PSD, indiferent de rezultatul alegerilor din 6 decembrie.

Dacă puterea politică s-ar schimba după alegerile din 6 decembrie, am avea doar o altă marionetă ,,dă la PSD”, care să consemneze intrarea în incapacitate de plată a României, pe fondul degradării puternice a finanțelor publice, fără precedent în România, arată complicitatea transpartinică a clasei politice pentru propășirea lor și pentru împovărarea financiară fără precedent și fără eficiență pe care o vedem în această perioadă”.

Articol preluat de pe blogul lui Radu Soviani. (Titlurile aparțin redacției cotidianul.ro)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. pai…tovarasi securisti deep-shit pentru asta ati semnat, nu? schema plandemica aka genocidul romanilor si faramitarea Romaniei prin indatorare. hai „succesuri”!

  2. Mai mariti salariile putorilor de bugetari, mai cresteti pensiile speciale ale nesimtitilor si totul o sa fie bine. Tot timpul am spus, ca o tara unde bugetarii castiga mai mult ca cei directi productivi nu are cum sa mearga bine. Multumim psd, asteptam alte mariri pentru putori si sa iasa la pensie putorile din armata si politie la 35 de ani! Halal sistem de salarizare si pensionare!

  3. Chiar ar fi mijto după votul 66,66% PNL face prostia supremă??????

    Liberalii răspândacii de prostie???

  4. Luci, ori esti prost ori te faci. Anul acesta, adicatelea 2020 nu s-au marit pensii si nici salarii. Anul acesta s-a furat ca in codru si stii ceva? Ups nu era PSD la guvernare. Vina PSD este ca i-a lasat pe agaricii astia sa distruga ce a corectat Ponta si urmatorii. Daca mai era Dragnea, nu se intampla, dar GHINION, omul e la mititica. O economie in care PIB-ul a crescut constant, era si normal sa creasca si veniturile populatiei. Da tu atata stii PSDEEeee ….. pesede … Ai invatat de la tatu Johanis!

  5. Nu cred ca avem sanse sa intram in incapacitate de plata. Anulam achizita de avioane si alte prostii, nu mai dam 2% la NATO ci doar 0.5, mai desfiintam 5 servicii din 7, crestem varsta de pensionare la politisti si servicii, impozitam pensiile speciale, punem inapoi taxa la bancii (alt mld de euro), politicul sa nu mai finanteze presa si media pe sub pres, 300 de parlamentari etc etc si ete sa vezi cum o sa fie bani, din toate partile. Ok, asta e utopie, dar nu s-ar putea face? ma intreb …

  6. In faliment se rupe tara mai ușor.merkel si hienele ue abia așteaptă salivand pentru portul Constanța hidroelectrica cec si ce-o mai rămâne pana atunci.raspunde orban sau Manole? Raspunde iohanis 7 case? Raspunde criminalul Câțu? Sau helvig, raspunde cineva ?

  7. „În 11 luni, guvernul României a făcut datorie publică mai mare decât în primii 19 ani de după Revoluție“
    Aia atata au putut, noi suntem mai perfomanti ca aia de au guvernat in aia 19 ani.

    „Șeful Guvernului, Ludovic Orban, premier votat de PSD, vrea alegeri pentru ca PSD să nu ducă România spre faliment.”
    Corect, salvam tara de PRESUPUSUL faliment PSD-is cu pretul bagarii in SIGURA insolventa iohannista. Sunt multe PIB-uri ale „partenerilor strategici” de alimentat prin cumparari de arme (avioane, rachete, corvete, blindate), profituri ale multinationalelor de mentinut la nivelul dorit de patronatele lor. Iar asta costa… pe cetatenii romani. Guwernereala iohannista nu e ieftina stimati concetateni. E mai scumpa ca cea PSD-ista, dar e mai de calitate. Sunt sigur ca simtiti diferenta si va bucurati de binefacerile ei.

  8. PSD și ALDE au tot adus propuneri de primminiștri la Cotroceni și cineva tot strămba din nas, că nu. Până n-au adus pe unii aprobați de Secu și cine mai știe de afară, de la Cotroceni au primit reject.
    Tot ăia sunt acum cei care mimează o închipuită opoziție la actualul guvern dar nu fac practic nimic. Cei care s-au opus minciunii cu anticorupția actuala conducere PSD i-a dat afară. Nu mai miră nimic de luminosul viitor globalist spre care vrea să îndrepte o țară întreagă PNL și Guwernul Meu înnecând-o în datorii istorice.

  9. SOLUTII DE BUN SIMT , dar, DOAR DACA SE VREA si exista VOINTA POLITICA !

    – afara cu toti cei care taie frunza la caini in sistemul bugetar .
    ( in ministere, primarii, prefecturi si restul )

    – desfiintarea pensiilor speciale
    FURT NATIONAL !
    În 2010, în plină criză economică, administrația Emil Boc A ELIMINAT toate pensiile speciale introduse de majoritățile parlamentare anterioare.
    DECI, A FOST CONSTITUTIONAL .

    – salarii decente atat in sistemul privat cat si in sistemul bugetar.

    – indexarea pensiilor in SUMA FIXA .
    Cei care au contribuit mai mult au oricum pensii mai mari si nu le sunt afectate.
    Doar ca, procentual, tot pensiile mari vor avea de castigat si cei cu pensii mici tot
    bani mai putin primesc.
    Una e 10 % la 1.000 lei – 100 lei, si alta e la 7.000 lei – 700 lei .
    Si decalajul se adanceste .
    Si, sa fim seriosi , ce-i mai deosebeste pe pensionarii , unii de altii.
    Tot cu o gura mananca.

    – interzicerea cumulului de PENSIE – SALARIU
    In privat da , ar nu in sistemul bugera.
    Azi iesi la pensie pe o usa si maine intri pe aceeasi usa ca salariat
    Clar NU !
    – la MUNCA TOATA LUMEA LA FEL !
    Sunt sectoare unde se pensioneaza la 40 – 45 de ani si mai putin ( mai ales in armata )
    Unde s-a mai pomenit asa ceva???????
    Luati exemplul american ; un ofiter nu mai doreste sa serveasca tara.
    Solicita pensionarea .
    Continua sa munceasca si pensia o primeste la varsta de 65 de ani, cand se iese la pensie din armata.

    Si exemplele pot continua…..

    De ici un pic, de colo un pic si uite asa se aduna banii.
    Mai bine investitii masive in educatie, sanatate si infrastructura.
    Ca suntem coada Europei.
    Si ne-au plecat tinerii valorosi afara si am ramas cu toti hotii si ticalosii care se pare, vor sa
    distruga si putinul care a mai ramas !

    MARE PACAT !

  10. Si, sa nu uitam PARLAMENT cu 300 de parlamentari !
    POPORUL vrea , parlamentul se face ca nu vede si nu aude !
    Cu un parlamentar statul roman cheltuie lunar cca. 40.000 lei .
    Sumele sunt …..astronomice pentru cei actuali.

  11. Toti de dupa 1989 au contribuit la subminarea Romaniei inclusiv acest individ pe nume Soviani!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.