Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a anunțat un calendar neobișnuit pentru evaluările României în 2025, incluzând o analiză suplimentară la începutul anului, pe 24 ianuarie. Această decizie vine în contextul în care, în mod obișnuit, S&P realizează doar două evaluări anuale, în primăvară și toamnă. Măsura survine la scurt timp după ce agenția Fitch a înrăutățit, în decembrie 2024, perspectiva ratingului de țară al României de la „stabilă” la „negativă”.
Pentru anul 2025, agențiile de rating au planificate evaluări astfel:
S&P: ianuarie, aprilie, octombrie
Fitch: februarie, august
Moody’s: martie, septembrie
Contextul economic și mizele evaluărilor
Ratingurile acordate de aceste agenții sunt esențiale pentru marii investitori, influențând costurile de împrumut ale statelor. Un rating mai slab crește dobânzile pentru împrumuturi, în timp ce schimbările de perspectivă (stabilă/negativă) indică direcția în care ar putea evolua calificativul, oferind statelor timp să-și ajusteze politicile.
România traversează o perioadă dificilă, cu deficite bugetare ridicate și un necesar semnificativ de finanțare, inclusiv de pe piețele externe. În acest context, evaluările agențiilor devin critice. S&P, de exemplu, evaluează România cu rating BBB-, ultima treaptă din categoria „investment grade” (recomandat investitorilor), cu perspectivă stabilă.
De ce graba S&P este un semnal de alarmă?
Evaluarea din 24 ianuarie are loc cu doar câteva zile înainte ca Ministerul Finanțelor să publice proiectul de buget pentru 2025, așteptat pe 27 ianuarie. Aceasta sugerează o atenție sporită din partea S&P asupra politicilor fiscale și bugetare ale României, în special după adoptarea recentă a unor măsuri de austeritate, inclusiv înghețarea salariilor și pensiilor, tăieri de cheltuieli și creșteri de taxe.
Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste măsuri sunt suficiente pentru a atinge ținta de deficit de 7% din PIB, stabilită pentru 2025, conform planului fiscal convenit cu Comisia Europeană. În 2024, România a depășit probabil ținta de deficit de 7,9%, crescând presiunea asupra Guvernului pentru ajustări fiscale rapide și coerente.
Perspectivele economice și riscurile
În decembrie, Fitch a subliniat incertitudinea politică drept un factor negativ major pentru consolidarea fiscală, avertizând asupra unui posibil impact asupra ratingului. Similar, analiștii Erste consideră că o retrogradare a ratingului României este puțin probabilă înainte de toamna lui 2025, dar aceasta depinde de implementarea unui plan fiscal multianual credibil.
„Dacă măsurile fiscale adoptate nu vor fi considerate suficiente de către agențiile de rating, riscul unei retrogradări devine real. Cu toate acestea, Guvernul are încă timp să implementeze ajustări adecvate pentru a stabiliza situația,” arată analiștii Erste.
Ce urmează?
Graba S&P de a programa o evaluare suplimentară ar putea reflecta îngrijorări privind capacitatea României de a gestiona datoriile și de a-și respecta angajamentele fiscale. În lipsa unor măsuri clare și eficiente, retrogradarea la categoria „junk” (nerecomandată investițiilor) ar putea deveni o posibilitate reală, cu consecințe grave asupra costurilor de împrumut și stabilității economice.
Rămâne de văzut dacă Guvernul va reuși să adopte reformele necesare pentru a calma temerile investitorilor și agențiilor de rating, evitând astfel o retrogradare care ar afecta întreaga economie.
Reducerea la zero a cheltuielilor militare, inutile de altfel, rezolva problema. Introducerea suspendarii autorizatiei de functionare in cazul neplatii a TVA si anchetarea managerilor pentru delapidare (societatile comerciale sunt doar colectori ai taxei in contul MF, nu sunt proprietarii sumelor de bani).
Ha, ha! Nu mai putem noi di ievaluăr’le lu’ S&P… Principalu-i că avem bani pintru reluaria alejerilor pân’ iasă cin’ trăbă, nu cin’ vria pliava soc’cetățâ! Di aseminia dac’ avem bani pintru Patriuate car’ le donăm Ucrainei să puati zâce că iconomia nu duduie? Ș-un egzemplu în aist sens: nu-i normal cân’ rezervuarăle di gaz dân România-s pline să-i ajutăm ș’ pi săracii dân Austria ș’ Jermania( car’ ș-o tăiat sânguri creaca di sub chiciuari) să șâ-le umple pi-ale lor?…
Mda..Au priceput ceva și ei și nu se vor de cacao cu rumînistanu real sub negativ.. Acu s-au prins de cap acuzați de somnolență și văd realității ale ”flancului de sud est”..O țară fără infrastructură, aglomerată, imposibilă, fără căi ferate, fără poduri, fără nimic funcțional, care nu are cum fi numită europeană,. E balcanicul bigot intunecat ortodox.
Nu ăștia i au evaluat și pe ăia de au dat faliment după o lună și le au dat 10+? Mă mir că mai există instituțiile astea, ma rog, firme.
Este de fapt o amenintare ! Sa votam cu cine trebuie, daca nu am sfeclit-o, cresc rata dobanzilor …..Anterior Andrew Backer( cautati sa vedeti cine este !) i-a transmis in scris amenintarea lui Iohanis.
Andrew Backer, director al Comitetului American al Tichiutelor…..Q.E.D.
@Cosmin Pam Matei: Asta e rezultatul anularii alegerii prezidentiale de catre Miller, UrSSula, IohanniSS.
Acești auditori sunt asasinii economici de care se folosesc cei care stǎpânesc SUA ca sǎ distrugǎ și sǎ preia pe nimic orice vor. Atunci când Lehman Brothers (a patra bancǎ din SUA, evreiascǎ) era în faliment, auditorul Ernst&Young asigura lumea cǎ situația este minunat de stabilǎ. Și cum de o țarǎ cu 35.000mld USD datorie are calificativ AAA+?
la toate aceste agentii ratingul scade din cauza situatiei politice nu a situatiei economice, ca daca era dupa situatia economica ar fi scazut demult. deja suntem o tara nesigura in care constitutia si legile sunt incalcate chiar de cei care ar trebui sa vegheze la respectarea lor
Falimentul Occidentului își spală chiloții-n România.Mai era o megabancă care dădea ratinguri pentru alții până când a dat ea, faliment Ăi mai vechi au auzit de Barrings care era atât de tare pe afară pâna când a dat chix pe mâna unui bălălau dinăuntru.