Spania, în stare de urgență: ce înseamnă asta

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat duminică instituirea stării de alertă, echivalentul stării de urgenţă sanitară, pe întreg teritoriul Spaniei, măsură însoţită de interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, pentru a încerca să atenueze răspândirea accelerată a coronavirusului.

Se impune lockdown-ul nocturn şi se oferă acoperire legală administraţiilor regionale, pentru a ajusta restricţiile. În Insulele Canare nu se vor aplica noile reguli.

Premierul a anunţat că se restrânge circulaţia persoanelor pe timpul nopţii şi lasă libertate liderilor regionali, pentru a reduce grupurile sociale la maximum 6 persoane sau să impună carantina pe localităţi sau pe provincii.

„Se va putea circula în intervalul de timp stabilit doar pentru cumpărarea medicamentelor, deplasarea la locul de muncă, întoarcerea acasă sau îngrijirea bătrânilor şi copiilor. Această restricţionare a circulaţiei de la 11 noaptea la 6 dimineaţa va fi aplicată în toată ţara, cu excepţia Insulelor Canare, care prezintă o situaţie epidemiologică foarte bună”, a spus Pedro Sánchez, premierul Spaniei.

El a confirmat că starea de alertă va avea iniţial o durată de 15 zile, aşa cum prevede Constituţia, dar va cere Camerei Deputaţilor prelungirea ei până la data de 9 mai.

În prezent, Spania a declarat 1.046.132 de cazuri şi o rată a îmbolnăvirii de 361 la 100 de mii de persoane.

Restricții și în Italia

Premierul Giuseppe Conte a semnat un nou decret de interdicţii care va intra în vigoare de luni. Se închid teatrele, cinematografele, piscinele, sălile de sport, sălile de concert. Barurile, restaurantele şi cofetăriile nu vor mai servi publicul după ora 18 ci doar în modalitate „food delivery”.

Pentru a treia oară în ultimele 10 zile, premierul italian a semnat un decret care impune noi măsuri de restricţii în lupta cu răspândirea virusului Sars-CoV-2.

Încă de la începutul conferinţei de presă, Giuseppe Conte le-a cerut italienilor să fie conştienţi că sacrificiile sunt necesare pentru a evita închiderea totală experimentată, deja, în primăvară.

Prin urmare, de luni vor putea merge cu prietenii la restaurant doar în grupuri de maxim patru persoane.

La rândul lor, toate activităţile Horeca vor rămâne deschise publicului în fiecare zi, până la ora 18.00. După această oră îşi pot continua activitatea în sistem de food delivery sau vânzare la pachet.

Cultura a fost drastisc penalizată. Rămân deschide muzeele, dar se închid teatrele, cinematografele, sălile de concert şi târgurile naţionale şi internaţionale de orice natură.

În aceleaşi condiţii se găsesc şi nunţile şi înmormântările care, momentan, sunt suspendate.

Competiţiile sportive nu se mai pot desfăşura, la fel şi antrenamentele individuale, în condiţiile în care sălile de sport şi piscinele se vor închide de luni.

Şcolile rămân deschide şi se vor desfăşura în prezenţă. Liceele şi universităţile trebuie să funcţioneze în prezenţă cu o capacitate de maximum 25%.

Italia a înregistrat 19.644 de noi cazuri în ultimele 24 de ore şi 151 de decese.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. De asta ies peste tot in strada oamenii. Peste tot in lume. Romanu’ aka „micu’ si berea” pana nu simte gheara in stomac si la punga este convins ca „pe el nu il va afecta”. Deja a inceput sa stranga „gheara” dar romanu’ suporta ca deh a stat in frig si in foame pe vremea dictatorului, dar nah ca a supravietuit. Romanu’ de atunci fura aka „se descurca”. Un neam de hoti tampi si slugarnici care nu sunt in stare sa lupte nici macar pentru plozii lor. Cine instaureaza dictatura china in Romania, a studiat natia si reactia ei de ani de zile. Merge bai, la aia merge. Le poti da si amenzi nelegale cu militia, ca platesc tot. Nu se opune nimeni. Mai bine umbla imbotnitati decat sa se lupte pentru drepturile lor, pentru justitie si pentru LIBERTATE. Desi au murit oameni in 1989, romanilor nu le pasa de LIBERTATE, nu o inteleg si habar n-au ce sa faca cu ea se pare, pentru ca ei fura oricum! Vad din ce in ce mai clar motivul pentru care a fost scrisa ai compusa „Desteapta-te, romane”, actual Imnul Romaniei pe care putini il cunosc de la inceput la sfarsit. Ne meritam soarta.

  2. Ce e rău în robie nu e atâta robia, rău îi că dacă trece prea multă vreme omu se învaă cu ea;

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.