Spania, un ”guvern zombie” în Europa

După șocul alegerior din Italia, unde doar opoziția profund contestată a sistemului și a președintelui Sergio Mattarella a împiedicat venirea la putere a unei coaliții populiste cu accente eurosceptice și naționaliste, Spania dejapare să se adauge statelor problemă din UE.

Joi, parlamentul de la Madrid va dezbate o motiune de cenzură împotriva guvernului conservator al premierului Mariano Rajoy, pentru ca vineri pe 1 iunie, să aibă loc votul ce poate duce la căderea unuia dintre guvernele UE cele mai loiale liniei cancelarei Angela Merkel. Totul a plecat de la un verdict dat în urmă cu exact o săptămână de justiția spaniolă: condamnări ce însumează 351 de ani de închisoare pentru oameni de afaceri și membri ai Partidului Popular aflat acum a guvernare, vinovat pentru acte de corupție comise în anii 1990 si 2000. A fost cutremuru politic cu care s-au încheiat ani de investigații care atinseseră deja imaginea partidului.

Cel mai mare scandal de corupție

Verdictul afectează credibilitatea unui partid care a guvernat Spania între 1996 și 2004 și apoi, începând din 2011”, scrie cotidianul socialist El Pais, care arată că este vorba despre „cea mai vastă rețea de corupție din istoria democrației spaniole”. A fost condamnat incusiv Partidul Popular ca persoană juridică, pentru că a fost ”beneficiar al corupției instituționale”, arată verdictul. Totuți, admite El Pais, cotidianul socialiștilor, premierul Rajoy nu poate fi socotit nici pe departe marele vinovat penru acest uriaș scandal, el fiind mai degrabă moștenitorul nevinovat al unei situații dramatice produsă de predecesorii în fruntea partidului. Însă înțelegerea socialiștilor se oprește aici: Rajoy este nevinovat din punct de vedere legal, însă trebuie să-ți asume responsabilitatea politică ți să demisioneze din flruntea guvernului, altfel urmând să aibă loc votul de neîncredere.

Ecuația voturilor pentru moțiune

Justiția le-a oferit o bombă sociaiștilor spanioli, iar liderul socialist Pedro Sanchez vrea să detoneze bomba la dezbaterea de joi și la votu de vineri. Pentru asta, el a început discuții cu partidele ce-i pot furniza voturile necesare trântirii guvernului. Socialiștii au nevoie de 176 din totalul de 350 de voturi. Alianța cu Podemos, partid antisitem al stângii radicale, nu-i aduce suficiente voturi, căci socialiștii dețin 84 de mandate, iar Podemos 67. Socialiștii sunt puși în fața unei alegeri dificile – să facă promisiuni partidului de centru Ciudadanos, împreună cu care ar da jos guvernul, sau să facă promisiuni independentiștilor catalani reprezentați în parlamentul de la Madrid, cei care a creat atât de multe probleme țării anul trecut.

Opțiunea partidului Ciudadanos este însă diferită de cea a socialiștilor, care vor să ajungă la putere fără alegeri anticipate. Ciudadanos dorește însă înlturarea guvernului Rajoy, apoi înlocuirea sa cu un guvern interimar care să nu fie condus de socialistul Sanchez, guvern care să organizeze cât mai alegeri anticipate. Asta pentru că Ciudadanos, un partid foarte tânăr apărut pe valul protestelor antiausteritate din 2010-2011, este cotat cu prima șansă în sondaje. ”Va trebui să-l covingem pe Pedro Sanchez că este necesar să dea din nou cuvântul spaniolilor”, a spus secretarul general al Ciudadanos, Jose Manuel Vilegas. Oricât de mare ar fi rivalitatea dintre socialiști și populari, cele doua partide care și-au împărțit puterea în Spania postfranchistă nu sunt dispuse să o cedeze acum unor forțe nou apărute pe scena politică Este motivul pentru care până ți oficali de seamă din rândul Partidului Socialist (PSOE) susțin că moțiunea nu are șanse să treacă. În acest context, presa conservatoare din Spania este sigură de victoria lui Rajoy. ”Moțiunea de cenzură nu va fi adoptată. De mulți anim politica spaniolă se împarte între un om inteligent, Mariano Rajoy, și trei ageamii – Pedro, Albert si Pablo. (Pedro Sanchez, Albert Rivera și Pablo Iglesias, ultilmii fiind liderii Ciudadanos, respectiv Podemos).

Probleme pentru aliatul spaniol al Angelei Merkel

Indiferent care va fi rezultatul votului, verdictul justiției spaniole pune guvernul într-o poziție dificilă. ”Un guvern zombie” este titlul moțiunii de cenzură a socialiștilor, iar un guvern cu credibilitatea afectată în Spania nu este o veste bună pentru Germania Angelei Merkel și pentru atotputernicului Partid Popular European, din care face parte premierul Rajoy. Nu o dată, Rajoy a avut parte de derogări de la aplicarea regulilor bugetare europene datorită relației apropiate cu conservatorii germani, nu o dată au fost lansate săgeți peste Pirinei între fostul regim socialist francez și Rajoy, tocmai pentru că Franța nu beneficia de aceste derogări. Iar acum situația este mult mai complicată, căci săgețile pot veni din partea populiștilor italieni care pot acuza din nou imixtiunea Berlinului și Bruxellesului în politica unei tari UE.

Uriașul caz de corupție din Spania poate fi privit și din punctul de vedere al bugetului UE pentru perioada 2021-2027, unde fondul de coeziune de care beneficiau în primul rând țările estice este redus foarte mult, iar bună parte este transferată către țările sudice ale UE, poarta de intrare și cel mai afectate de imigrație. Oficial, Comisia Europeană nu invocă nerespectarea statului de drept sau corupția din țările estice pentru această mutare, însă dezbaterile ce vor urma in Parlamentul European și în Consiliul UE vor indica mai bine cât de mult a contat fronda esticilor. Iar dacă se va dovedi că a fost aplicat un criteriu pur politic în distribuirea fondurilor UE, fapt fără precedent, va fi legitim ca statele estice să întrebe cu cât și de ce este mai virtuos parcursul democratic și anticorupție al Spaniei și Italiei din ultimii ani față de cel al fostelor țări socialiste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

1 Comentariu

  1. Astia sunt popolarii europeni, cea mai mare haita de hoti din istoria democratica. Si care tot ei striga: Hotul! Peste tot si-au subordonat justitia, ca sa-si elimine cu ajutorul ei adversarii politici. Dar iată ca macar in Spania justitia s-a scuturat de jug. Bravo lor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.