Spiritualitatea dacică, relevată de inscripţiile unui ofiţer roman

O rugăciune în versuri, cioplită pe o placă de calcar, din perioada Daciei romane relevă continuitatea spiritualităţii dacice şi după cucerirea provinciei de către Roma. Arheologii susţin că descoperirea făcută în castrul roman de la Germisara este de o importanţă crucială.

Potrivit istoricului Eutropius, Dacia romană a fost o provincie fără daci. informează zhd.ro. „Fundamentalismul” statului dac a obligat Roma să radă de pe suprafaţa pământului toate sanctuarele dacilor, lucru pe care Imperiul nu l-a mai făcut decât la Ierusalim. Se presupune că populaţia masculină a fost cvasi-decimată, iar, în compensare, Roma a decis o colonizare masivă, cu persoane de sex masculin, a provinciei Dacia, a cărei capitală a fost stabilită la Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, în judeţul Hunedoara de astăzi.

Atât de „energică” a fost romanizarea în Dacia încât până acum nu s-au găsit dovezi relevante a continuităţii spiritualităţii dacice în epoca romană.

Găsită recent, scrijelită pe o bucată de calcar de circa un metru pătrat, rugăciunea în versuri a unui ofiţer superior roman cuprinde elemente care fac trimitere la daci şi la spriritualitatea lor. Semnată „Miles Britannicus”, inscripţia, descoperită în castrul roman de la Germisara, foloseşte termeni ca „getice”, „nimfă divină”, „Odrista”, toţi provenind din zestrea de spiritualitate dacă.

Potrivit profesorului dr. Ioan Piso, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, cuvintele găsite sunt o dovadă clară că în spaţiul roman elementele definitorii ale civilizaţiei dacice au fost preluate de vocabularul învingătorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.