Standard and Poor’s retrogradează 15 grupuri bancare din Italia

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s a revizuit în scădere ratingurile mai multor grupuri bancare din Italia invocând temerile că recesiunea cu care se confruntă a treia economie a zonei euro ar putea duce la pierderi masive pentru creditorii italieni, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Astfel, ratingul Monte dei Paschi di Siena SpA a fost retrogradat de la ‘BBB’ la ‘BBB minus’ dar banca încă beneficiază de un calificativ investment grade (recomandat pentru investiţii). Banca a anunţat un plan dur de restructurare dar este percepută ca fiind cea mai slabă dintre principalele bănci italiene, iar în iunie a fost forţată să ceară ajutorul statului pentru a-şi majora capitalul.

„Italia se confruntă cu o recesiune mai adâncă şi mai prelungită decât am estimat iniţial şi apreciem că este în creştere vulnerabilitatea băncilor italiene la riscurile legate de credite. În acest context, efectul combinat al problemelor legate de activele băncilor şi reducerea rezervelor pentru acoperirea pierderilor face băncile mai vulnerabile la impactul unor pierderi mai ridicate, în special în eventualitatea deteriorării suplimentare a valorii activelo”‘, se arată în declaraţia S&P.

Unione di Banche Italiane Scpa, a cincea mare bancă din Italia, a fost retrogradată de la ‘BBB plus’ la ‘BBB’ dar banca încă beneficiază de un calificativ investment grade (recomandat pentru investiţii).

În schimb, Banca Carige SpA şi-a pierdut calificativul investment grade (recomandat pentru investiţii), fiind retrogradată de la ‘BBB minus’ la ‘BB plus’.

În cazul altor bănci a fost confirmat ratingul, încă la un nivel investment grade, inclusiv la Mediobanca SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi UniCredit SpA, prezente şi în România, care beneficiază de un calificativ ‘BBB plus’. De asemenea, ratingul acestor bănci a fost scos de sub supraveghere, cu implicaţii negative.

În 17 iulie şi agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul a 13 bănci italiene, printre care UniCredit şi Intesa Sanpaolo, la câteva zile după ce a revizuit în scădere ratingul Italiei.

Analiştii avertizează că Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenţă financiară, din cauza creşterii costurilor sale de creditare şi a adâncirii crizei din zona euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.