Stare de urgență în Santorini

Noi seisme au zguduit insula greacă Santorini în intervalul cuprins între miercuri seară și joi dimineață, inclusiv unul care a avut o magnitudine de peste 5, înscriindu-se într-un val seismic care îi nedumerește pe oamenii de știință.

Șapte cutremure de pământ succesive, cu magnitudini de peste 4, au fost înregistrate joi între orele 02:23 GMT și 03:36 GMT de Institutul de Geodinamică din Atena, autoritatea de referință în materie de analiză seismică din Grecia.

Acea serie a urmat unui seism cu magnitudinea 5,2, cel mai puternic începând din weekendul trecut, care a fost înregistrat miercuri seară.

După acest cutremr, Guvernul Greciei a declarat stare de urgență în Santorini.

Experții în domeniu nu au putut deocamdată să ofere o estimare definitivă asupra momentului în care se va încheia această activitate seismică, însă au insistat pe faptul că ea este fără precedent.

În pofida ultimelor seisme succesive, ‘intensitatea scade, dar ea încă nu s-a stabilizat’, a declarat directorul de cercetare al institutului menționat, Athanassios Ganas, pentru televiziunea publică ERT

‘Ne aflăm la jumătatea drumului’, a adăugat directorul adjunct al institutului, Vassilis Karastathis, pentru același post de televiziune.

Institutul a anunțat joi că cel puțin 6.000 de cutremure au fost înregistrate în zona maritimă a insulelor Santorini, Amorgos, Anafi și Ios, toate destinații turistice, începând din 26 ianuarie.

Peste 11.000 de locuitori și muncitori sezonieri au părăsit Santorini de duminica trecută pe cale maritimă și aeriană, iar operatorii locali au intensificat legăturile cu Grecia continentală crescând numărul curselor de feribot și aeriene.

Experții subliniază că regiunea nu a cunoscut o astfel de activitate seismică în istoria măsurătorilor, care au început să fie efectuate în 1964.

Renumită pe plan mondial, insula Santorini se află pe un vulcan care a intrat în erupție cel mai recent în 1950, însă experții dintr-un comitet au afirmat luni că seismele actuale ‘nu sunt asociate cu o activitate vulcanică’.

Până în prezent, aceste cutremure nu au provocat pagube materiale și nici nu au rănit persoane.

Recomanda

2 Comentarii

  1. 2023 megacitremurul Siria-Yurcia, același an se ridică Câmpi Flegrei cu cutremure-n Napoli și Sicilia iar acum supervilcanul Santorini , cel ce a zguduit la propriu și a băgat în foame Antichitatea, toate trei pe linia de fracturăAfro-Eiropeană.Nu miroase-a bine.Daca se reactivează Santorini, e jale.

  2. Santorini este un super Vulcan Sfârșitul civilizației minoice și dezastrul celor 7 ani de foame din Egipt, menționat în Biblie de la explozia lui se trage.Ferească-ne Sfântul să o vedem și p’asta!! Ar fi un dezastru de nivel planetar cu întindere pe mai mulți ani! Întâi erupția de gaze și cutremurele Vezuviului iar acum Santorini, nu sună bine deloc, dar deloc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.