Stat de drept și valori de vânzare

Președintele Franței este un mare susținător a statului de drept și al drepturilor omului. Acuză mereu statele membre UE care se îndepărtează de „valorile europene” și le avertizează că UE nu este un ”supermarket” de unde poți lua doar ceea ce dorești. Alături de Macron, partidul său La Republique en Marche și grupul din PE dominat de el, Renew Europe (condus de Dacian Cioloș) sunt campionii statului de drept, ai drepturilor omului și valorilor europene, degrabă săritori împotriva oricăror încălcări – în Polonia, Ungaria, România.

 

Nu însă și atunci când la mijloc se află interesele complexului militaro-industrial francez, esențial pentru a scoate economia din criză. Când vine vorba despre ocazia de a vinde Egiptului portelicopterele Mistral pe care NATO i-a interzis să le vândă Rusiei, când vine vorba despre câteva zeci de avioane de luptă, Emmanuel Macron uită de drepturile omului și de statul de drept.

La fel uită Macron și administrația prezidențială de la Elysee să treacă pe agenda publică a președintelui și  să posteze pe site-ul oficial imaginile în care președintele îi oferă omologului egiptean Abdel Fattah el-Sisi Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție pe care Franța o poate acorda unui străin. El-Sisi, fost șef al serviciilor de informații militare în regimul Mubarak, a venit la putere în 2013 printr-o lovitură de stat sângeroasă împotriva președintelui ales democratic Mohamed Morsi, mort în detenție. El-Sisi i-a persecutat apoi nu numai pe membrii Fraților Musulmani (organizație din care făcea parte și Morsi), ci și pe membrii firavei mișcări democratice ce apăruse în Egipt. Acum, Egiptul este un stat cel puțin la fel de autoritar ca și în perioada Mubarak. Televiziunile franceze au trebuit să preia imagini de pe site-ul președinției egiptene pentru a relata despre vizita lui el-Sisi in Franța.

Altfel, Macron a fost foarte limpede. ”Nu voi condiționa chestiunile economice și de apărare de aceste dezacorduri (privind drepturile omului)”, a spus el, luni, când l-a primit pe președintele egiptean. ”Este mult mai eficient să ai o politică a dialogului decât a boicotului, care nu face decât să reducă eficiența unuia dintre partenerii noștri în lupta împotriva terorismului”. Anterior, Macron și-a exprimat îngrijorarea că Egiptul s-ar putea îndrepta către furnizorii din Rusia și China, dacă Vestul nu-i asigură armamentul.

 

Iar dacă presa din Germania relatează cu multe amănunte despre vizita lui el-Sisi la Paris și despre duplicitatea lui Macron când vine vorba despre valori și drepturile omului, trebuie să spunem că lucrurile nu sunt cu mult diferite în Germania. Începând din 2019 și până la mijlocul acestui an, guvernul german a aprobat vânzări de armament de un miliard de euro pentru coaliția condusă de Arabia Saudită în războiul din Yemen, coaliție acuzată de ONU de crime de război și crime împotriva umanității. Experții și unii parlamentari germani au avertizat că aceste exporturi de arme nu fac decât să contribuie la intensificarea luptelor. Și Egiptul a fost un client bun al industriei militare germane, de la care a cumpărat, în 2019, o fregată și un submarin produse de ThyssenKrupp. La fel, puțin mai contează „valorile” când la mijloc sunt interesele complexului militaro-industrial.

 

În Statele Unite, lucrurile sunt și mai evidente. Când președintele Donald Trump amenință să se opună prin veto unei legi care ar duce la retragerea trupelor din țări straine, se găsește mai mereu o majoritate bipartizană care să-l împiedice. Când Trump spune că se va opune prin veto unei legi ce interzice vânzările de armament în Emiratele Arabe Unite (parte a coaliției din Yemen, unde EAU și-a creat un stat în stat controlat de miliții fidele, în ceea ce ar putea deveni, din nou, Yemenul de Sud), același Congres nu mai găsește voința politică de a asigura majoritatea necesară trecerii de vetoul prezidențial.

Astfel, la începutul acestei săptămâni, mai toți republicanii și democrații din Camera Reprezentanților au votat în favoarea unei legi a bugetului apărării care va permite menținerea trupelor americane în războiul fără sfârșit din Afganistan. Degeaba a spus președintele Trump că se va opune, pentru că majoritatea trece de cele două treimi necesare pentru respingerea vetoului. Ei bine, o zi mai târziu, Senatul SUA nu a reușit să adune voturile necesare pentru a respinge decizia lui Trump de a vinde arme Emiratelor Arabe Unite, parte dintr-un acord mai amplu în valoare de 23 de miliarde de dolari, pe care Casa Albă vrea să-l încheie până la finalul mandatului Trump (mai ales că EAU au recunoscut recent Statul Israel). Votul din Senat a venit după ce senatorii au încercat să mimeze opoziția față de Trump și să arate că sunt îngrijorați de nerespectarea drepturilor omului. Și astfel s-a împlinit vrerea lui John Bolton, fostul consilier de Securitate al lui Trump, care scria recent, în paginile The Wall Street Journal, că livrările de arme pentru EAU sunt esențiale, dacă SUA doresc să reducă ”amenințarea iraniană pentru pacea regională, amenințare care a modificat realitatea strategică din Orientul Mijlociu începând de la acordul nuclear greșit din 2015”.

Din nou, când vine vorba despre interesele complexului militaro-industrial, mai cu seamă în vremuri de criză economică, drepturile omului, valorile, statul de drept sunt de vânzare, pentru „prețul corect”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

8 Comentarii

  1. O medalie din aur pe care sa fie inscriptionat „Sikkktir!” se poate inmana oricarui presedinte de tara, stat sau ce masa se considera! Am spus de una persoana si nu de mai multe! Se poate folosi si ca premiu nobel, ca altfel de premiu!
    S-a dat si nobelul pentru hrana! https://www.stiripesurse.ro/pam-este-laureatul-premiului-nobel-pentru-pace_1542740.html
    Cititi si va lamuriti cum se dau premiile astea! Cica e de ani de zile haleala sanatoasa pe glob! Bai tampitilor, deja e vechime in orezul artificial, a aparut si carnea artificiala si vor continua! Asta e hrana sanatoasa?! Ce sa mai zic, nu are rost sa ma enervez la cate stiu, spun doar ca totul este bazat pe afaceri si totul e afacere! Va amintiti proverbul:”cui pe cui se scoate”? Asa si cu premiile astea, dau premiu contra ceva care va fi introdus fortat pe piata sau „fals” in memoria colectiva!

  2. Macron nu are incotro,vinde arme Egiptului ca aprobarea si la dorinta Israelului!De ca sa nu fie inarmat Egiptul cu arme controlate electronic de satelitii israelieni,nu am inteles?
    Plus ca de gastronomia,turismul,Horeca,etc adica economia franceza s-a ales praful in era COVID Ce sa mai vanda ?
    El Sissi (care e cum ii spune numele),lupta la intern cu „Fratia musulmana”,pe viata si pe moarte,organizatie declarata terorista!Justitia fiind o gluma sinistra in Egipt,nu ma mir,economia e la pamant si oricum turismul in aceea tara a murit,doar familiile de spioni mai fac turism in Egipt,pe raspunderea lor:))

  3. @Ko Pilu Sekuritatii:
    Observ ca ai scris despre egipt si All Sisi presedintele plus fratia musulmana si economia!
    Tin sa iti recomand o vacanta de 2-3 luni in zona sa iti poti face o idee din tot ce vezi, daca mai ai si traducator, e perfect! Saracia si mizeria au fost din totdeauna in egipt, ca au tinut la imaginea tarii, e altceva! Cat despre afaceri, comert si economie, inca se misca binisor. Investitiile la ei sunt uriase dar doar armata este folosita la constructii de orice fel! Sa vezi ca de dupa orice deal mai inalt sau mediu ca inaltime si din departare apar serpuite drumurile perfect asfaltate, te intrebi: de unde apar, cand si cu cine le-au construit. In 2017 timp de 8 luni de zile, au taiat un munte si pe mijloc au construit autostrada care duce in Hurgada si Sharm-el-Sheik, nicio sonda de extractie din ocean sau mare nu e aproape de plaja! Stiu mult mai multe, deocamdata atat.

  4. Kopilu ai spus un lucru interesant…poate aud si romanii.
    O tara vinde arme cu electronica pe ele. In caz de conflict aceste arme sunt controlate de altii din satelit.
    Tu roman trimiti racheta spre o tinta si din satelit altii ti-o intorc in cap la o adica daca nu esti cu ei in aceeasi tabara. Poate afla si Ciuca chestia asta.

  5. si macron e un actor de duzina, servitorul ocultei mondiale care conduce lumea prin ura si violenta.

  6. Sforile, groase ca otgoanele cu care se fixeaza navele la chei, cu care sint trase toate aceste marionete de catre complexul militar (printre altele) se vad de pe Luna ! Iar macroul de Sena e un foarte bun exemplu !

  7. Vai, ce lume mizerabila. Unde sa ne ascundem? Mai bine „iesim din sistem”.

  8. Se pare că internauții au uitat că Trump a vândut arme de câteva miliarde Arabiei Saudite, tot cu acceptul bipartizan al congresului. Ca şi cum Arabia Saudită ar fi campionă la respectarea drepturilor omului doar atunci când le vinde Trump arme. Dar când vinde Macron Egiptului dintr-o dată totul devine naşpa. Franța vinde arme țărilor magrebiene de pe vremea lui Charles de Gaulle pe care nu îl poți acuza că a fost globalist sau progresist, doar că Macron continuă tradiția. Iar America vinde arme țărilor din golful persic tot de decenii indiferent de culoarea politică a majorității congresului sau preşedintelui. Antiglobaliştii sau antiprogresiştii ăştia de pe forum sunt insuportabili cu logica lor scalâmbă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.