Statele UE sunt conduse prin constrângeri externe

Defenes1trarea premierului Mario Draghi a speriat rău sistemul Italian și pe cel internațional. Nu e de mirare. Când a fost nominalizat pentru a fi premier, la începutul anului trecut, elitele politice și economice din Europa au salutat evenimentul ca pe un miracol. Aproape toate partidele parlamentare din Italia – inclusiv cele două partide ”populiste” care au câștigat alegerile din 2018, Mișcarea de 5 Stele și Lega – l-au asigurat de susținerea lor. Guvernatorul provinciei Campania, din partea Partidului Democrat, a spus chiar că Draghi este „Hristos”.

Toată lumea era de acord: un guvern condus de Draghi era o binecuvântare pentru țară, o ultimă ocazie de a se spăla de păcate și face Italia ”great again”. Toți spuneau că Draghi va putea controla dobânzile la care se împrumuta Italia, va face reformele structurale și va relansa economia, totul prin charismă, competență, inteligență și relațiile la nivel internațional.

Însă realitatea nu a fost pe măsura așteptărilor. Draghi lasă în urmă o țară sfâșiată. Ultima previziune macroeconomică a Comisiei Europene arată că Italia va avea cea mai lentă creștere economică din UE în 2023, de doar 0,9%, din cauza scăderii consumului, creșterii prețului energiei și investițiilor reduse – totul ca rezultat al dobânzilor mari pentru obligațiunile suverane și al întreruperii fluxului de gaze din Rusia”, scrie jurnalistul Thomas Fazi, pentru UnHerd.

”Italia mai are și una dintre cele mai rapide creșteri ale inflației din Europa. Acum este la 8,6%, cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani. Dobânzile la obligațiunile suverane au crescut patru ori de când Draghi a preluat guvernul, iar acum sunt la cel ridicat nivel din ultimul deceniu.

5,6 milioane de italieni, circa 10% din populație, inclusiv 1,4 milioane de minori, trăiesc în sărăcie absolută, din nou un nivel record. Mulți dintre ei au locuri de muncă, însă ritmul scăderii salariilor din Italia este cel mai mare din UE. Apoi, 100.000 de IMM-uri sunt în pragul insolvenței – o creștere cu 2% față de anul trecut.

 

Cam atât despre ”Super Mario”. Desigur, se poate spune că și alte țări au probleme asemănătoare, însă ar fi o mare greșeală să-l cauționăm pe Draghi. El a fost unul dintre cei mai înverșunați susținători ai măsurilor care au dus la această situație, a militat și pentru sancțiunile europene impuse Moscovei, sancțiuni care afectează grav economia europeană și nu au decât efecte minore asupra celei ruse.

Draghi s-a și lăudat că măsurile acestea curajoase vor elimina dependența energetică de Rusia, însă rezultatul este că Italia are cele mai mari prețuri ale electricității din întreaga UE. Absurditatea acestor politici devine evidentă când ne gândim că încercarea de a reduce dependența de gazul rus a dus la repornirea termocentralelor pe cărbune, care este importat în principal tot din Rusia.

Mai rău, Draghui nu a făcut nimic pentru a-i proteja de impactul acestor politici pe salariați, gospodăriile și micile afaceri. Reformele structurale adoptate de guvernul Draghi au fost orientate spre privatizare, liberalizare, dereglementare și consolidare fiscală – prin scoaterea la privatizare a unor servicii publice care scăpaseră până acum, prin „felxibilizarea” pieței muncii sau prin încercarea de a extinde serviciile de taxi incluzând operatori precum Uber, ceea ce a dus la mari proteste.

Pentru cine are o idee despre politicile lui Draghi, toate cele de mai sus nu sunt niște surprize. Draghi este încarnarea neoliberalismului. Nu este o surpriză nici că aceste politici au fost un eșec, având în vedere că logica neoliberală a UE, bazată pe privatizare, austeritate fiscală și reducerea salariilor, este principalul motiv pentru care Italia a ajuns într-o asemenea situație. Draghi a întărit controlul UE asupra economiei Italiei, susținând mereu ideea că Italia are nevoie disperată de fondurile de redresare post-Covid pentru a reporni economia, iar pentru a accesa aceste fonduri trebuie implementate reformele cerute de Bruxelles.

Însă, din perspectivă economică, aceste fonduri sunt derizorii. În plus, ele sunt strict condiționate. Fondul Next Generation EU înseamnă creșterea controlului Bruxellesului asupra politicilor bugetare ale statelor membre și întărirea controlului exercitat de regimul tehnocratic și cu tentă autoritară al UE. Și în cine poți avea mai multă încredere decât în Draghi când e vorba să aplici aceste măsuri? Așa cum el însuși a spus, prin aceste reforme ”am creat condițiile pentru ca recuperarea economică a UE să continue indiferent de cine va fi la putere”. Asta înseamnă că viitoarele guverne nu se vor putea îndepărta de politica lui Draghi.

Draghi nu a lăsat doar o economie în comă, ci și o societate fracturată. Este responsabil pentru cea mai punitivă, discriminatorie și segregaționistă politică de vaccinare din Vest, care nu numai că a exclus din viața socială milioane de nevaccinați, inclusiv copii, dar a extins pașapoartele de imunitate la aproape toate sferele și a interzis multor oameni să meargă la munca. Draghi a făcut din cei nevaccinați ținta unui limbaj al urii instituționalizat. ”Daca nu vă vaccinați, vă veți îmbolnăvi și veți muri. Sau veți omorî”, spunea Draghi.

Presa italiană a acordat mare atenție unor ”demonstrații pro-Draghi” la care nu au participat decât câteva sute de persoane. Agenția Adnkronos a ajuns sa relateze că au participat la manifestațiile pro-Draghi și niște oameni ai străzii, iar unul dintre er fi spus: ”Draghi face diferența. Italia și-a recâștigat prestigiul și credibilitatea datorită lui. Ca om fără adăpost pot să spun că, datorită lui Draghi, ni se acordă mai multa atenție acum”.

Tot sistemul internațional l-a susținut pe Draghi. De la Financial Times, la The Giardian și la comisarul European Paolo Gentiloni, toți au explicat ce tragedie va însemna pentru Italia plecarea lui Draghi. Gentiloni a spus că plecarea lui Draghi va fi „furtuna perfectă”, în timp ce The Guardian scria că ”Draghi trebuie să rămână la putere deocamdată”. The New York Times a scris că demisia lui Draghi va pune capăt ”unei scurte perioade de aur” pentru Italia.

De ce, în ciuda acestor presiuni externe masive, trei partide italiene și-au retras sprijinul pentru guvern? O parte din explicație ține de modul în care Draghi s-a îndepărtat de partide precum Mișcarea de 5 Stele și Lega, refuzând să discute cu ele despre reforme sau să ia act măcar de faptul ca sunt în dezacord. De mai multe ori, Draghi a și spus clar care crede el că este rolul Parlamentului – să voteze orbește deciziile guvernului. Asta s-a văzut și din modul în care Draghi a abuzat de instrumentul votului de încredere.

La final de mandat, Draghi a spus în Senat că știe că oamenii își doresc ca el să demisioneze, însă el își dorește să rămână în fruntea guvernului atât timp cât Parlamentul nu se va opune deciziilor viitoare ale guvernului. Aroganța lui Draghi a mers și mai departe, iar Silvio Berlusconi aștepta demult momentul în care să se răzbune pentru modul în care a fost îndepărtat de la guvernare de către Draghi, în 2011, când cel din urmă era președintele Băncii Centrale Europene.

 

Nu ar trebui totuși să supraestimăm importanța revoltei anti-Draghi din Parlament. Draghi le-a spus partidelor un adevăr: ”Nu aveți putere reală, trebuie să acceptați”. Însă este un adevăr pe care partidele politice nu sunt pregătite să-l accepte. Nu vor să se confrunte cu o contradicție fundamentală între arhitectura instituțională formala a țării – o democrație parlamentară – și arhitectura instituțională reală, în care Parlamentul și partidele politice nu au aproape nicio putere, pentru că guvernul, în contextul zonei euro, are o autonomie economică aproape nulă. Partidele știu asta, însă nu vor sa admită, în special din cauza impactului asupra alegătorilor.

Asta face ca statul să fie mereu într-o stare de disonanță cognitivă, ducând la ”un ciclu politic al constrângerilor externe”. Ca în toate țările ”normale”, partidele concurează pe baza unor platforme electorale, iar partidele care promit ”schimbarea” se întâmplă să câștige cel mai frecvent. Însă partidele care ajung la guvernare își dau seama că le lipsesc instrumentele de politică economică necesare pentru a schimba ceva în termeni socio-economici. De fapt, nu au de ales decât să facă ceea ce li se spune de la Bruxelles și de la Frankfurt și, dacă nu joacă așa cum le cântă Banca Centrală Europeană, atunci apar presiunile.  Daca guvernul nu face pasul înapoi, BCE va pune la cale o criză financiară (așa cum a fost în Italia, în 2011, sau în Grecia, în 2015), o criză care face ca partidele politice să se orienteze către tehnocrați susținuți de UE pentru a rezolva problema pe care tocmai UE a generat-o.

Dacă guvernul cu pricina nu cedează, tensiunea tot mai mare dintre constrângerile externe și revendicările cetățenilor (revendicări pe care partidele nu le pot rezolva, pentru ca nu au instrumentele necesare) duce tot la orientarea către niște tehnocrați care să rezolve impasul, aplicând reformele pentru care partidele nu vor să-și asume responsabilitatea. Apoi, la un anumit moment, vin noi alegeri, partidele simt nevoia să se relegitimeze în ochii alegătorilor și bagă duhul tehnocratic înapoi în lampă. Asta până la următoarea criză, care va relua ciclul.

Asta este și este povestea începută cu alegerile italiene din 2018 și până la demisia lui Draghi. Mișcarea de 5 Stele și Lega au virat de la populism anti-UE către Draghi în doar câțiva ani. Iar viitoarele alegeri vor începe un nou ciclu, în prim-plan urmând să fie probabil un guvern condus de Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d’Italia, acum considerat de extremă dreapta. Însă, pentru că situația socială și economică se agravează, aceste cicluri vor fi tot mai scurte. Un viitor guvern de centru-dreapta – ”populist” sau nu – va avea o capacitate mică sau nulă să rezolve crizele lăsate în urmă de Draghi. Ca și până acum, deciziile vor fi luate la Bruxelles și la Frankfurt.

Banca Centrală Europeană a lansat recent așa-zisul Instrument de Protecție a Transmisiei, care îi va permite din punct de vedere tehnic să facă ”tot ce este nevoie” pentru a nu permite discrepanțe mari între dobânzile la care se împrumută țările din zona euro. O asemenea intervenție depinde însă de respectarea cadrului fiscal al UE și de reformele stabilite pentru fiecare țară, pentru a putea accesa ”fondurile de redresare” (în cazul Italiei, aceste reforme au fost deja bătute în cuie de Draghi). Cu alte cuvinte, următorul guvern italian, dacă dorește să se mențină pe linia de plutire la nivel financiar, nu va putea decât să accepte dictatul UE. În acest context, cât va mai dura până să dispară și ultimele rămășițe ale legitimității democratice în țările UE? Iar apoi ce va urma?

În cele din urmă, este mult mai probabil ca următoarea criză euro să înceapă pe străzile Europei, nu pe piețele financiare”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

21 de Comentarii

  1. ‘ Evrika ‘, a fost vreodată altfel, indiferent despre ce arie geografică ar fi vorba ?! In topic : titlul articolului nu are legătură cu textul inserat !

  2. „Trebuie să fii pregătit de luptă. Deci, îmbrăcați-vă cu toată armura lui Dumnezeu. Luați atitudine împotriva schemelor stângii. Stai ferm cu cureaua adevărului înfiptă în jurul taliei tale. Veți înfrunta focul de la săgețile aprinse, dar scutul credinței vă va proteja”. Ron DeSantis

    https://www.youtube.com/watch?v=FKJrF3WwVis

  3. „statele-ue-sunt”- o constructie a- si pentru dobitoci,
    pentru sărăciile pamantului,
    „functioneza” numai pe selectie negativa
    -„premieru” ciuca(a reaparut guvernu mascatilor, vedi umdigi24)
    ar fi furat de la c.a.p impreuna cu Preshedintele
    (cu prezidentu ceapeului;tot la ceapeu ar fi violat si ciolacu- vaci sau babe).

  4. despre dragnea-a reaparut zilele astea-
    s-a pronuntzat cineva care-l cunoaste:
    „nu te-ar fi phootut nici catzelele!”

    -e caz de „conducere” prin LIMITARE,
    nu cat prin constrangere…..
    (daca aurescu nu se batea cand era mic cu fratii pe shociciu de porc(nu de viezure)
    nu mai stim ce sa credem…..)

  5. „Statul are caracter de clasa El reprezintă interesele proprietarului mijloacelor de producție” Lenin

  6. Se poate trai foarte bine si fara rusia si fara sua! nu sint necesare. viata nun a aparur nici in sua si nici in rusia. credeti ca maine s-ar opri planeta daca sua si rusia nu vor mai exista, nu va mai rasari soarele, nu mai cresc pomii? ba chiar as spune ca aerul ar deveni mult mai respirabil. am fi scutiti de orgoliile criminale ale unor primitivi. Si lista din pacate e lunga iar pe ea sint o gramada de tari cu populatie alba, asa zisele imperii civilizatoare dar criminale pana in maduva oaselor! E cazul sa ne uitma putin in spate sa vedem ce am facut si sa schimbam abordarea. Si sa cerem iertare! Rusia prin agresiunea razboiului a revenit la ceea ce stie sa faca ami bine. O scula a crimei. Nu-si pierde obiceiurile ….La fel ca SUA, Anglia, Spania, Belgia, Germania etc. Pe bune, cei mai mari criminali sint cei mari civilizatori???

  7. Nazistii au pierdut ww2 dar au avut planul b uniunea europeana fascista. Al treilea reich care e o epava se face al patrulea reich acelasi bolnav moral copil al unor bolnavi morali imperialisti. Se schimba placa cind pica euro.

  8. Daca Europa ar fi neutra fara sa mai ne lasam in vine pantalonii nici in fata americanilor si nici in fata rusilor ,crede cineva ca nu vom traii mai bine ca acum ? Sigur ca putem face diverse contracte comerciale si cu unii si cu altii ,dar fara sa ne transformam in sclavii lor .Fiecare tara sa isi vada de problemele ei si sa nu mai devina un vataf al celorlalte tari .NATO sa dispara definitiv din Europa si sa ne lase linistiti pt. ca nu o sa ne atace nimeni ,atita timp cit ne vedem de treaba noastra si la fel nici alte tari nu le va ataca nimeni, daca fiecare isi vede de ograda ei.Gogorita asta bagata in ureche ca trebue sa fim paziti si aparati de cineva ,este o prostie.Am ajuns sa platim foarte multi bani pt. cineva care se face ca ne apara si are grije de noi.Asa mare grije a avut de noi, incit la ora actuala sintem sfatuiti sa facem economie la toate si sa traim mult mai rau ca inainte.

  9. Eheheeeee! Au dat pe goarna abua acum, din 2017 cand era obama presedinte am aflat si am scris despre acest subiect. Nu este o noutate! Nici la romanica nu este noutate ca manariile se fac prin spatele politicienilor si politicienii spun masurile dar nu isi asuma niciuna din masuri!

  10. Călin Marchievici Ba baiatule, tu ai o problema serioasa. De ce nu te duci tata in Rusia sa ti se respecte toate dreoturile ? Mergi Caline si lasa-ne pe noi sa traim in aceasta UE. Buna rea, este mult mai buna decat Eurasia tovarase trol.
    Tuturor ce le pute UE,sa aleaga ,sa emigreze in Rusia. Cum milioane de romani au ales sa plece in UE,pteti pleca si voi in Rusia si gata „galceava” lui Calin pui de bolsevic.

  11. Paulian Ionescu Ba limba de lemn,Europa este pentru oameni civilizati. Rusia e de voi.Plecati naibii si nu va mai plangeti atata. Ba fraiere,te vor parasi si nepotii ,sa ramai un batran garbovit si indracit .Sa te scuipe lumea pe strada. Siktir prostule.

  12. UE=denumirea sub care este cunosuta TABARA MILITARA AMERICANA dislocata in Europa.

  13. @ Paulian Ionescu, ai dreptate! Makacii dâ india sunt coprofagi din naștere.

  14. Cand a fot nominalizt elitele politice și economice din Europa au salutat evenimentul ca pe un miracol.
    „Guvernatorul provinciei Campania, din partea Partidului Democrat, a spus chiar că Draghi este „Hristos”.”
    Este exact invers.
    Unul ca Draghi si alte „elite”sunt Ahriman si daca ne uitam bine „ahriman”este repartizat in tarile UE,sau chiar mai multi.Noi,romanii am ajuns sa ne uiam in gura unui Vitor Orban ceea ce am facut recent cind a venit aici pt.ca nu avem nici-o voce contra ahrimanului ierarhic superior-UE ce-si trimite ostile pe teran-la noi -un Isarescu si bandele lui si nu numai-Platim pt.piata euro,desi nu suntem in ea si cite si mai cite-„o ruina,o colonie”…
    Ahriman este un spirit al minciunii care ii induce omului prin vraja sau scamatorii,sau iluzii care impreuna cu tovarasii lui actioneaza intr-o lume spirituala.Nu el el este o iluzie,o fantoma!Insa scamatoriile care se fac sub influenta ochiului spiritual al omului,acestea sunt iluzii fantome.
    „Din tot ce s-a spus,dv.puteti conchide ,sa zicem asa-,ca tocmai prin aparitia lui Christos,Ahriman a fost inatusat,daca vrem sa folosim aceasta expresie,insa a fost incatusat doar pt.aceia care incearca tot mai mult sa patrunda Misterul Christic.Si tot mai mica va fi protectia in lume fata de influenta lui Ahriman in afara fortelor care se revarsa de la Misterul lui Christos.Anumite doctrine secrete numesc cetele lui AHriman si Asurasi,sunt bineinteles Asurasii rai,care la un moment dat au deviat de la linia eolutiva a Asuasilor etc.(Rudolf Steiner Omul intre creatura si creator pg.165).
    Tb. sa iesim din ac.vraja,din ac.hipnoza .

  15. caca maca – Ti-ai ales exact cum esti dumneata pseudonimul,ti se potriveste perfect !Ai grije insa de vocabularul folosit in opiniile dumitale pt.ca poti sa ai probleme ,chiar daca nu iti semnezi opinia cu adevaratul nume si prenume.

  16. Uniunea Europeană=un avorton capitalist al istoriei. Nu deviați de la subiect, stimați tovarăși! Ăsta-i capitalismul, vă e frică să puneți degetul pe adevărata rană?

  17. @Paulian Ionescu
    Corect! La nivel de strada, cei care se ofera sa iti asigure fortat protectia contra unor sume de bani sunt infractori, tot asa si la nivel international, SUA nu e jandarmul mondial, e infractorul mondial. O armata a UE ar fi suficienta pentru apararea Europei. NATO nu are ce sa caute aici. Problemele actuale din Ucraina si pe cale de consecinta si din Europa exista tocmai oentru ca NATO si-a varat coada incercand sa puna sula in coaste Rusiei.

  18. De ce ar vrea oltenii sau maramureșenii, de exemplu, să accepte părerea unora de la București, de la mama dracului? De ce să renunțe la naționalismul regional pentru un centrism aiurea, bazat doar pe faptul că vorbesc cu toții o limbă cu rădăcini comune? Nu înseamnă asta pierderea unei independențe , și un control prea strict al centrului asupra baronilor locali, obișnuiți sa facă legea și să fure nestingheriți prin teritoriu?
    UE este o structură care combate în primul rând derapajele periculoase ale unor inși ce se consideră reprezentativi pentru o regiune unde ei au obiceiul să facă ce vor, în dauna populațiilor locale. Nimeni nu se consideră mai patriot și demn dr încredere ca un ins care fură de stnge, fluturând cu disperare steagul local, ce pentru el e doar o cârpă bună de șters vasele murdare. Când el vorbește despre naționalism, patriotism, popor își, el se referă la faptul ca el și gașca lui trebuiesc crezuți pe cuvânt ca au intenții bune și ca n-au furat, iar oricine pune la îndoială cinstea și loialitatea lui e dușmanul nu doar al lui, ci al întregii comunități. Iliescu, Roman, Tăriceanu, Voiculescu, Dragnea,Năstase… sunt astfel de personaje toxice. Și doar o structură suprastatala îi poate pune la punct, căci ei folosesc puterea pentru a nu fi deranjați niciodată și a utiliza resursele doar în interes personal.
    UE nu e perfectă, dar e cu siguranță mult mai de preferat oricărei forme de autonomie nesimțită a unora care se poarta ca niște javre, dar serenitate ca niște salvatori naționali și regionali.
    Meditați bine la adta!

  19. Mda…ceva creier-dar nu mult….te mai ajut eu: Basescu (si fetele), Macovei, Udrea, Blaga, Videanu si Nelutu Mexicanu’, Coldea si mai noii – Cacatu, Ciolos si Barna si nu ultimul (pe lista) Joiannis! Astia sunt toxici dar cu aprobare de la UE, deci buni pentru noi! Mai mediteaza ca poate, poate…..

  20. @rad de prosti….au romanii o vorba – prostii pana nu-s fuduli nu sunt prosti destul. te-ai uitat in oglinda sa vezi cat esti de prost?

    Calin nu face altceva decat sa il citeze pe jurnalistul Thomas Fazi, pentru UnHerd. Il trimiti si pe el in Rusia?
    Cred ca tu nu citesti articolele, dar cum vezi numele lui Calin Marchevici te apuci sa il spurci.
    Ma „dasteptul” ploii, Calin Marchevici nu este TROLL, ci unul din jurnalistii cei mai informati, care munceste din greu sa ne informeeze si cu ce spun alti jurnalisti, analisti si politicieni despre situatia internationala actuala.

    Faci parte dintre cei incremeniti intr-o imagine falsa a Occidentului, asa cum ne-a fost livrata acum 30 de ani.
    Pana si in comunism aveai voie sa nu fii de acord cu CAER sau Trataul de la Varsovia, vad ca uni ca tine nu cred ca e permis sa critici UE si NATO!!!! Democratia si libertatea cuvantului este numai despre rusi si chinezi, doamne fereste sa critici Occidentul?

    Stii de ce pleaca romanii spre Vest? pentru ca s-au saturat de politicienii roamani si pentru ca nu avem liber sa mergem in Rusia – iti trebuie viza. dar sa stii ca foarte multi molodveni lucreaza in Rusia, iar pietele din Moscova sunt tinute de moldoveni cu legume si fructe din Republica Moldova.

  21. @meditatu: Cam ai dreptate, dar Băsescu a fost primul care a lansat un program anticorupție real, iar cei care au furat ani de zile fără să fie deranjați latră și azi! Toți corupții se dau astăzi martiri, și au impresia că lumea va tine cu ei, împotriva Uniunii. Nu contest că și UE mai sare peste cal în anumite chestii, dar rămâne cea mai stabilă organizație de pe planetă, în ciuda crizelor.
    Nu UE i-a ales pe piticienii noștri, ci chiar populația bună de dus de nas. Toate hoțiile mari, distrugerea sistemului de irigații, vânzarea pe nimic a fostelor întreprinderi și privatizările frauduloase s-au petrecut înainte de întrarea în UE, iar cei vinovați și-au tras legi care îi exonerează de vină. Dacă ar fi fost atunci România în UE, toți patrioții puși pe jaf ar fi făcut de mult pușcărie adevărată! Dar așa patrioții în chestiune stau pe forumuri și fac propagandă anti-UE și pro-Putin!
    @ salvamache: O viza pentru Rusia costa puțin și seobtine imediat. Dar una e sa vizitezi Rusia ca turist UE, cu buzunarele pline de bani (mult mai mulți decât ai unui rus obișnuit!), și alta e să pleci acolo definitiv, sa te fure toți, tovărășește, de să ajungi sărac și cu banii luați în câțiva ani! Când ești străin în țară cu legi proaste nu poți decât sa capotezi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.