Statele Unite le cer aliaţilor un miliard de dolari pe an pentru Afganistan

Statele Unite au cerut aliaţilor din cadrul Forţei NATO în Afganistan (ISAF), o contribuţie de aproximativ un miliard de dolari pe an pentru a finanţa forţele de securitate afgane, după 2014, a declarat joi şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski.

„Statele Unite aşteaptă din partea ţărilor participante la operaţiunea ISAF, o contribuţie în valoare de aproximativ un miliard de dolari pe an”, a spus ministrul în timpul unei conferinţe de presă de la Varşovia, cu trei zile înainte de summitul NATO, consacrat cu precădere acestui subiect.

„Credem că aceste costuri de funcţionare a forţelor de securitate afgane se vor ridica la aproximativ patru miliarde de dolari pe an, ceea ce ar depăşi capacitatea statului afgan, un stat dintre cele mai sărace din lume”, a menţionat acesta. „Guvernul verifică de fapt acum şi capacităţile noastre”, a adăugat Sikorski, reticent la ideea în care Polonia va contribui la această sumă cu aproximativ 20 de milioane de dolari pe an, în timp ce India, China sau Rusia vor contribiu cu maxuimum zece milioane de dolari.

„Ar trebui să plătim o sumă cât China şi Rusia împreună”, a declarat ministrul, adăugând că Polonia nu a mai contribuit niciodată direct la bugetul de apărare al unei alte ţări.

Contingentul polonez din Afganistan atinge aproximativ 2.500 de persoane. Varşovia a preconizat retragerea trupelor sale până în anul 2014, atunci când se va încheia misiunea ISAF.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.