Statistica a confirmat creșterea economică de 5%

Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat creşterea de 5%, serie brută, a economiei româneşti în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar a revizuit, în jos, datele din seria ajustată sezonier, de la 5,1% la 5% conform unei informări a INS.

Cabinetul Dăncilă mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%. Primele date referitoare la creșterea de 5% au fost publicate în luna mai. Dacă pe serie brută s-a menținut avansul, datele ajustate sezonier au fost scăzute.

Astfel, Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 251,236 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,3% faţă de trimestrul IV 2018 şi cu 5% faţă de trimestrul I 2018. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 200,384 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5% faţă de trimestrul I 2018. Anul trecut, economia românească a crescut cu 4,1%, serie brută, faţă de 2017, au aratat primele estimări publicate de INS în februarie. Seria brută  și seria ajustată sunt indicatori folosiți în statistică pentru marjele produsului intern brut și cel net. Seria brută indică valorile de creștere sau descreștere pe o perioada de timp a unuei variabile economice sau a unui fenomen economic. seria ajustată înseamnă marja de eroare sau de corecție făcută pentru datele statistice pe un anumit eșantion.

Tot astăzi, INS a anunțat că în luna mai câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 14,7% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 3.101 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 10,2%, potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În aprilie, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3115 lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut (+14,8%), dar şi faţă de luna precedentă cu 40 lei (+1,3%).

În mai, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.101 lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut (+14,7%), dar în scădere faţă de luna precedentă cu 14 lei (-0,4%). Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 110,2%. Indicele câştigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna mai faţă de luna precedentă.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 213,5%, cu 1,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2019.

În luna mai, faţă de luna aprilie, în majoritatea sectoarelor, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie 2019 de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), potrivit INS.

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna mai au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 17,8% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, de 17,1% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv de 16,2% în extracţia minereurilor metalifere.

Totodată, în mai faţă de aprilie, cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 19,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi între 2,5% şi 7,5% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea de mobilă.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: învăţământ (+2,6%), administraţie publică (+1,4%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+0,5%),

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4609 Articole
Author

2 Comentarii

  1. daca avem o crestere de 5% la un PIB de aprox. 210 de nu se stie ce, INS nu comunica valoarea PIB-ului, pe grafic apare doar cifra de 210, mere, bomboane, etc. sunt bugetari cum poti sa le ceri si sa gandeasca logic, ei doar tasteaza niste cifre si apoi ni le comunica. Daca facem analogie cu wiki, atunci PIB-ul este de 210 miliarde $ si deci vom avea un spor de 10,5 miliarde de $ la finalul anului. Cat o fi salariul si cati angajati or fi la INS de nu pot realiza niste informari complete? Sa fie doar un director? Ce face 8 ore pe zi 20 de zile/luna, la trei luni o statistica? sa nu-l trezim din somn…http://www.insse.ro/cms/ro/tags/comunicat-evolutia-pib imi cer scuze INS are presedinte, vice deci mai sunt si directori, nu-i de glumit cu numarul de angajati…de aceea nu putem sti care este valoarea PIB-ului sunt prea multi

  2. 650 Euro salariu mediu net,astazi,in Romania, reprezinta,raportat la preturile carburantilor,energiei,alimentelor,caselor si serviciilor ceva cam in genul Republicii africane Congo!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.