Statul corupt, bun de plată

Economia liberă românească a fost compromisă de corifeii fraudei politico-financiare imediat după 1990, iar de atunci, nimic esențial în schimbarea stării lucrurilor nu s-a întâmplat. Guvern după guvern a lucrat împotriva interesului național, la vedere. Atunci când interesul național a fost invocat, s-a produs o întoarcere a țării în spiritul sistemului mafiot piramidal încă în funcțiune. Capitaliștii români apăruți din cenușa comunismului s-au pierdut în orizontul economic globalist, via justiției tematice. Faptul pozitiv de a scoate din joc dinozaurii finanței artificiale nu a fost decât animarea unui preambul pentru distrugerea sistematică a elementelor firave ale inițiativei economice interne. Astăzi, după presupusa revoluție judiciară, constatăm o inflație în creștere, emigrație, debusolare publică. Bugetul național, construit prin politici de subminare a dezvoltării durabile, are destinații lipsite de relevanță pentru societatea românească. România a devenit sursa de finanțare a unor grupuri de interese tot mai mult situate în exterior, iar faptul acesta pare a fi tot mai firesc. Între aceasta și administrarea tot mai absurdă a ce mai rămâne din buget, avem, în tot, imaginea declinului de neoprit.

Spectacolul juridic prin care a fost arestat un fost prim-ministru pentru niște termopane, la inițiativa unui rival politic, se vede procedural drept un eșec și abuz. Un asemenea eveniment ar fi trebuit să ducă la o revoluție administrativă și politică. Blocajul ascensiunii unor personaje ar fi trebuit să nu fie unilateral, asta dacă justiția nu ar fi fost un debil organism politic. Dobândind prestigiul unei vedete interlope, omul politic actual își caută încă sensul într-o realitate paralelă, pe care o construiește legislativ. În loc să critice multinaționalele, din convingerea că acestea sunt marele rău, ar trebui văzută degradarea și descurajarea ca rezultat al legislației deficitare. Multinaționalele se află în situația de-a fi singurul actor antreprenorial într-un mediu socio-economic debilizant. Operațiunile justiției
de scoatere din scenă a corupției au amplificat ­fenomenul în registre tot mai complexe. Criza ­justiției este vădit una centrală, ­asemenea corupției.

România profundă, rurală sau urbană, se află într-un proces de deconstrucție a rădăcinilor ancestrale. Tot procesul acesta aparent de modernizare de acum nu poate fi similar decât unei realități specifice călătorului. Acțiunile justiției ar fi trebuit să genereze dezvoltarea, însă direcția este contrară. Tot mai străini în propria țară, românii se confruntă cu un specific al hărțuirii care îl înlocuiește pe cel al spațiului comunitar și solidar. În nicio țară din Europa fostă comunistă nu se regăsește un dispreț atât de virulent asupra locuitorilor, venind din varii medii instituționale.

Dispariția băncilor cu capital autohton, privatizate strategic de interese străine României, a fost primul semnal al unor complicații imposibil de contracarat. Pierderea unor importante bănci, trecute din patrimoniul mafiei autohtone în formare în proprietatea altora cu același impact, se resimte deja frustrant. Doar înființarea unor instituții bancare cu capital autohton ar fi o salvare economică, în foarte multe sensuri, prin revitalizarea generică a inițiativei.

Spectacolul de sunet și lumini al sistemului mafiot, girat de o clasă politică imposibil de sancționat, teoretic, s-a încheiat în aceste zile. Statul român corupt devine bun de plată pentru abuzurile în justiție împotriva propriilor cetățeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Cine fura azi un ou (termopane) maine fura un bou (Bancorex si alte banci). nu va faceti ca nu stiti ca Al Capone a fost arestat pentru nereguli financiare iar nastase pentru termopane. Asta este!

  2. Este evident faptul ca, Alina Bica impreuna cu subordonatii sai l-au favorizat pe Videanu de a putut face un dosar de doi lei pentru Videanu astfel incat acesta va scapa basma curata. Alinuta acum se relaxeaza in Costa Rica. Pe banii cui se relaxeaza?

  3. Modernizarea nu este aoarenta insa de gsve in folosul ALTIRA ” si nu de azi de ieri :si cand vin cu drum de fier/Tiate cantecele pier!” . OAr cestia cu sistemul bancar … basta . Nea- p[us cpac . Si asta fiindca banii nostri (ai mei, ai tai , ai lui) „muncesc” ptr profitul altora ! Adica eu, tu, el depeunem banii la o banca straina care apoi cu banii nostri cumprara binuri de sta6ta romanesti si ne da si noua un firfiric insa progitul gras se duce la austieci si greci si latyi opamjeni saraci …

  4. LEGEA LUSTRATIEI , ERA LEGEA CARE AR FI FACUT POSIBILA RENASTEREA ROMANIEI ! O FI TIRZIU ?

    • Care „ION” esti musiu? Ala care e cu securistii de „dreapta” care-i ataca pe securistii de „stanga”? Sau acel „ion” excedat de
      toti securistii? Faptul ca ceri legea lustratiei tinde spre a doua varianta…

    • @ ION Nu-i tarziu, e chiar foarte tarziu si imposibil de aplcat. O tumora se extirpa in stadiul incipient, nu dupa ce a produs metastaze. ( Harakiri )

  5. AL CAPONE nu ra invitat la Casa Albă, iar A Nastase a fost mai periculos decit Al Capone.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.