Statul plătește alocații pentru copii decedați și ajutoare pentru înstăriți

Statul român a plătit alocații pentru copii decedați, ajutoare sociale și indemnizații pentru creșterea copilului deși în familie s-au realizat venituri care atrăgeau după sine exlcuderea acordării de aceste ajutoare.

Există însă și situația inversă în sensul că unul din zece copii din România nu primește alocații de stat, drept stabilit prin lege.

Într-un raport al Curții de Conturi privind Performanța acordării unor beneficii de asistență socială pentru prevenirea și combaterea sărăciei, susținerea copilului și a familiei sea arată că au pătruns în sistemul de asistență socială a unor beneficiari care nu aveau dreptul, în detrimentul celor îndreptățiți.

Pe tipuri de beneficii auditate, în urma misiunilor de audit desfășurate la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Plăți și Inspecție Socială și la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială, au rezultat plăți necuvenite după cum urmează:

– indemnizaţii pentru creşterea copilului, inclusiv stimulentul lunar/de inserție, în sumă de 11.962 mii lei acordate necuvenit ca urmare a nedeclarării realizării altor venituri pe perioada încasării acestui drept, nerecalculării cuantumului dreptului în funcţie de veniturile efectiv realizate, potrivit deciziei de impunere finală eliberată de autoritățile fiscale, nesuspendării plăților pentru ultima lună de plată, în condițiile în care celălalt părinte nu a solicitat acest drept pentru ultima lună din perioada totală a concediului cuvenit de creștere a copilului, precum și acordării stimulentului lunar/de inserție în situația în care nu s-a făcut dovada începerii activității și implicit obținerea de venituri supuse impozitării, condiție legală pentru acordarea acestui drept.

– ajutoare sociale (VMG) şi alocaţii pentru susţinerea familiei, în sumă de 12.895 mii lei, cauzele principale fiind: nedeclararea, de către beneficiari, a unor venituri nete realizate, deţinerea unor bunuri care atrag excluderea acordării acestor beneficii de asistenţă socială, neachitarea impozitelor pentru bunurile deținute în proprietate, nedeclararea conturilor deținute, mai mari de 3 mii lei, la bănci, neprezentarea adeverințelor de la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă de unde să rezulte că sunt în cautarea unui loc đe muncă și nu au refuzat un loc de muncă, care din punct de vedere legal, conduc la excluderea acordarii acestor drepturi;

– alocaţii de stat pentru copii, în sumă de 307 mii lei, acordate unor minori decedaţi, copii exmatriculaţi, care au abandonat şcoala sau au repetat anul şcolar, întrucât nu s-au transmis la timp documentele justificative, de către Inspectoratele Şcolare, pentru beneficiarii care nu mai întruneau condiţiile legale.

Totoadă, în raport se arată că unul din zece copii născuți în anul 2015 nu primește alocația de stat, dreptul stabilit prin lege la 200 de lei lunar. „În anul 2015, deși s-au efectuat demersuri în vederea folosirii unor instrumente cât mai eficiente de informare şi consiliere atât în cadrul misiunilor de inspecţie tematice şi inopinate, cât şi în cadrul activităţilor de monitorizare a măsurilor dispuse în campaniile anterioare, beneficiile de asistență socială nu au fost focalizate întotdeauna către categoriile de beneficiari care aveau cea mai mare nevoie de acestea.

Din numărul total de 198.745 copii născuți în anul 2015, numărul copiilor care primesc alocația de stat pentru copii este de 177.388, diferența de 21.357 copii nou născuți (11% din total) nu beneficiază de alocație de stat pentru copii, deși aveau acest drept”, se spune în document.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.