Un Dughin american studiază ”naționalismul populist” din Europa

Steve Bannon, în luptă cu ”hienele” globaliste și ”Partidul Davos”

Donald Trump și fostul consilier Steve Bannon

Steve Bannon, patronul site-ului Breitbart și fostul consilier pentru srategie al președintelui Donald Trump, unul dintre creierele campaniei prezidențiale din 2016, este pentru presa de main stream una dintre întruchipările urii, discursului naționalist exaltat. El îi numește pe acești ziariști ”hiene” și ”departamentul de propagandă a elitelor globaliste”. Marile publicații îl ridiculizează sau îl compară cu o altă întruchipare a răului – rusul Alexander Dughin, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin.

De la Goldman Sachs, la populism

Cand președintele Trump l-a numit membru în Consiliul Național de Securitate pe Banjon, Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova în primul mandat al președintelui Barack Obama, spus: „Ar fi ca și cum Putin l-ar numi pe Aleksandr Dughin în consiliul lui de securitate și le-ar spune șefilor FSB și Statului Major al Armatei că vor fi chemați doar când va fi nevoie de ei“. Dughin a fost încântat de alegerea lui Donald Trump. „A fost unul dintre cele mai frumoase momente din viața mea“, a scris el la învestirea noului președinte.

Ultranaționalistul și rascolnicul Dughin, fiul unui general sovietic, este adeptul dreptei alternative (alt-right). Bannon este un fost bancher de la Goldman Sachs care spune acum că ”doar oamenii care au fost în sistem îl pot deconstrui”. Cei doi nu s-au întâlnit niciodată, însă viziunile lor se întrepătrund, iar Bannon a evocat nu o dată viziunea lui Dughin și s-a pronunțat în favoarea naționaliștilor care „își doresc suveranitatea țărilor lor“. În plus, Dughin și Bannon și-au creat instrumente similare de propagandă: Bannon a patronat site-ul Breitbart, în timp ce Dughin este redactorul-șef al televiziunii ruse Țarigrad TV. Televiziunea lui Dughin a fost singura din Rusia care a difuzat discursul rostit la Moscova în 2016 de petrolistul Carter Page, acum aflat in centrul anchetei FBI privind implicarea Rusiei in alegerile din SUA.

Bannon a fost demis de la Casa Albă în august 2017, după jumătate de an de activitate. A avut apoi remarci deloc blânde despre președintele Trump. A părăsit și la site-ul Breitbart News pe care l-a înființat. Acum, Bannon colindă prin lume pentru ”a învăța” și ”a observa” naționalismul populist. Săptămâna aceasta a ținut conferințe în Cehia și in Ungaria. La Budapesta a fost intervievat de Euronews și de postul public maghiar de televiziune. Mai jos, declarațiile lui Bannon pentru Euronews.

Cine va lua marile decizii peste 20 de ani?

”Cred că UE va exista și în viitor. Credeam că merge spre modelul SUA, cu statele națiune cedând suveranitate și făcând parte dintr-o organizație mai mare. Acum avem însă de a face cu populismul, care da oamenilor mai mult control asupra țărilor lor și cetățeniei lor și cred că naționalismul va face ca UE să fie o organizație formată din națiuni robuste”.

”Marile decizii ale omenirii vor fi legate în următorii 10-20 de ani de biotehnologie, inteligența artificială și convergența lor către ceea ce oamenii de știință numesc singularitate. Și astfel vom ajunge să vorbim despre ceea ce este uman și ce nu este uman. Dacă atunci nu vom avea populism, dacă oamenii nu vor avea mai mult control asupra destinului lor, aceste decizii din următorii 10-20 de ani vor fi luate de elitele științifice, manageriale și financiare, iar atunci clasa muncitoare va avea de suferit”.

Elita globalistă vs. oamenii obișnuiți

Bannon spune că a venit în Europa pentru a observa și a învăța despre ”naționalismul populist de dreapta”. Întrebat dacă nu se ”joaca cu focul” folosind acest concept în Europa, unde ar putea aminti de o perioadă neagră, Bannon spune: ”La alegerile din Ungaria și Italia, naționaliștii populiști au obținut două treimi din voturi. Nu am văzut revolte și nu am văzut foc în aceste țări, ci discuții și dialog. Globaliștii vor să spună că ”va jucați cu focul”. Arătați-mi unde a fost ”foc” în Italia și Ungaria. Globalilștilor le-a plăcut democrația liberală până în momentul în care au început să piardă alegerile. După aceea, după ce au fost distruși în anumite țări europene, globaliștii susțin brusc că ne jucăm cu focul”.

Pentru Bannon, populismul este asimilabil subsidiarității promovate de UE, este aducerea deciziei cât mai aproape de popor. ”În Europa aveți elite globaliste pe care eu le-am numit ”Partidul Davos” – elita științifică, managerială, financiară, care ia deciziile în City-ul londonez, la Bruxells – cu o atitudine de guvern central, de oameni care se consideră mai inteligenți decât oamenii obșinuiți. Nu sunt de acord cu asta. Am fost în Marina SUA, iar apoi la Harvard. Am observat acolo cum cele mai luminate minți aveau mai puțin bun simț al lucrurilor și înțelegere a oamenilor decât indivizii obișnuiți”.

”Departamentul de propagandă” al elitelor

În timpul conferinței sale de la Budapesta, Bannon i-a numit ”hiene” pe ziariștii marilor publicații de main stream. ”Hienele” nu au avut acces la eveniment. Bannon se disculpă, spunând că au participat o sută de ziariști, însă că eventualele restricții au fost decise de organizatorii maghiari. Cei din urmă au invocat motive de securitate pentru a limita accesul presei. Bannon s-a arătat profund deranjat de trunchierea afirmațiilor sale de către BBC și Euronews, în primul rând a celei despre eticheta de rasist care ar trebui purtată ca o medalie. ”Sunteți departamentul de propagandă al elitei globaliste. Asta e NBC, compania mamă a Euronews. Nu e vorba despre lenea jurnalistului de a căuta contextul, deși știu că sunteți leneși. Nu e vorba nici de incompetență. O faceți deliberat”. ”Departamentul de propagandă a elitelor globale (The Economist, BBC, Financial Times și Euronews) este cel care spune că populiștii sunt periculoși”.

În ce privește naționalismul economic, Bannon consideră că el este împărtășit și de electoratul american de stângă, de cei care au votat pentru democratul Bernie Sanders. ”Mentalitatea globalistă arată că, dacă deții dreptul de proprietate intelectuală sau controlul corporatist într-un domeniu, asta înseamnă că poți muta locurile de muncă in orice parte a lumii, unde costul producției este cel mai mic. E o teză centrală a globalismului. Este greșită. Daca ar fi vorba doar despre matematică și economie, ar putea fi corectă. Dar globaliștii nu înțeleg ce este societatea. Societatea civilă este alcătuită din angajații cu slujbe cu valoare adăugată mare. Or, voi credeți că este o legitate ca acestea să se mute”.

”Eroul” contra ”omului malefic”

Steve Bannon a izbucnit în momentul în care discuția a atins problema ONG-urilor din Ungaria. ”George Soros este unul dintre cei mai malefici oameni din lume. A încercat să distrugă granițele SUA. Din prima lui zi in SUA a încercat să distrugă Statele Unite”. Întrebat dacă susținându-l pe Viktor Orban nu susține un guvern care a închis gura presei, Bannon spune: ”Orban este un erou al mișcării naționalist populiste”.

Într-un interviu pentru postul public de televiziune din Ungaria, Bannon a arătat că Viktor Orban a devenit „un personaj politic mondial” şi de aceea este atacat.  „Victoria lui Orban şi amploarea acesteia – şi în particular faptul că a susţinut atât de vocal faptul că acest lucru este în apărarea Occidentului iudeo-creştin – sunt privite în America, Anglia şi restul Europei Occidentale ca un moment realmente revoluţionar”, a spus Bannon, avertizând că „Orban a ajuns un personaj politic mondial şi va fi intens atacat”.

Vorbind despre alegerile din Italia și formarea guvernului de către Mișcarea de 5 Stele și Liga (Nordului), Bannon atrage atentia asupra unei evoluții extrem de importante. ”Italia merită atenție. Partidele populiste antisistem au trecut peste divergențele stânga (M5) – dreapta (Liga) pentru o guvernare populistă. Cred că și în SUA o parte din electoratul lui Bernie Sanders ni se va alătura, pentru că susține naționalismul economic”.

În cele din urmă, Bannon a avut o remarcă despre Facebook și recentul sacandal Cambridge Analytica. Porivit lui, multe informații vor ieși la iveală în scurt timp. ”Facebook valorează sute de miliarde de dolari pentru că îți ia datele, le monetizează și le vinde. În SUA, Partidul Democrat și Partidul Republican au au intrat în posesia acestor date”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

4 Comentarii

  1. Ancheteaza cineva cum a ajuns (cu sprijinul Facebook)Iohanis Presedinte ?

    • NU. Dar, nu e interzis. Daca insa lumea isi va reveni,cel putin la nivelul anului 1950, asemenea crime impotriva umanitatii precum , de exemplu, aceasta ordinara manipulare prin Face book vor fi interzise.Sa nu ne facem, totusi, iluzii.

  2. Dughin nu are nimic de a face cu alt-right! Nu poate fi si crestin si ne-crestin in acelasi timp. Breitbart NU a fost nicidecum infiintat de Bannon, ci de de Andy Breitbart. Ce zice un democrat, fost ambasador al lui Obama despre un conservator, e in mod sigur extrem de real :)))) Bannon nu a parasit Breitbart News, ci a fost dat afara. Cum a fost dat afara si de la Casa Alba, dar nu pt. ca nu avea dreptate in ceea ce spunea, cu pt. ca Trump nu a reusit sa-si consolideze o majoritate pe care sa se bazeze si a fost nevoit sa apeleze la sustinerea generalilor din complexul militar-industrial. Probabil ca alegerile mid-term, care se desfasoara acum, ii vor conferi stabilitatea de care are nevoie ca sa asaneze „mlastina” de la Washington. Bannon are dreptate in ceea ce spune: „Globalilștilor le-a plăcut democrația liberală până în momentul în care au început să piardă alegerile”. Nu poate nimeni explica in mod coerent de ce a tine cu tara ta este ceva gresit. Bannon are dreptate si in ceea ce priveste presa! Cei care incita inclusiv la asasinate sint exact “ziaristii” democrati, vezi cazul CNN! Care e legatura cu Dughin? In primul rind, avem la nivel mondial 2 curente politice mari si late: progresismul (de stinga – cu Obama, Merkel, Junker, Trudeau, Macron) care se bazeaza neo-marxism si vor sa aduca modelul chinezesc, ateu, pina la urma comunist, si curentul traditionalist, de dreapta (cu Trump, Putin, Orban, Visegrad etc.) care ramine crestin, si capitalist – intr-o simplificare din asta pt. tot poporul. Primii sint finantati de bogatasii detinatori ai marilor corporatii si bancilor, dar si ai mass-media, asa incit, desi sint o minoritate (!) par sa fie egali in dimensiune cu ceilalti. Nu sint. De asta, nici in Romania, tinerii cu #rezist (copaiata 1 la 1 dupa #resist-ul lui Soros din America) + Ciolos + Iohannis si alte ciudatenii si vietati de-astea politice de o zi, nu au succes. Nu au cui sa se adreseze.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.