Știați asta despre crenvurștii din România?

E-urile din crenvurștii de pui s-au menținut, în România, la același nivel din anul 2009. Aditivii și cantitatea de sare, în schimb, au crescut.

InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip crenvurști de pui în perioada 2009 – 2022.

În total, pe parcursul anilor, 90 de produse tip crenvurști de pui au făcut obiectul studiilor.

În ceea ce privește conținutul de aditivi alimentari, s-a constatat o menținere a numărului mediu de E-uri, după o fluctuație în perioada 2015-2018.

5 E-uri în studiul din 2009
6 E-uri în studiul din 2015
7 E-uri în cazul studiul din 2017
6 E-uri în 2018
5 E-uri în studiul din 2022.

Crenvurști de pui – Număr maxim de E-uri

8 E-uri în anul 2009
7 E-uri în anul 2015
12 E-uri în anul 2017
12 E-uri în anul 2018
10 E-uri în anul 2022.

Cel mai mare număr de E-uri într-un singur produs tip crenvurști de pui a fost identificat în studiile din anii 2017 și 2018, regăsindu-se 12 E-uri într-un singur produs, iar cel mai mic număr de E-uri a fost identificat în studiul din acest an, respectiv 2 E-uri.

A fost identificată o creștere a tipurilor de aditivi identificați în produsele tip crenvurști de pui:

10 tipuri de aditivi identificați în 2009
16 tipuri de aditivi identificați în 2015
21 de tipuri în 2017
15 tipuri în 2018
23 de tipuri în 2022.

În ce privește evoluția cantității maxime de sare din crenvurștii de pui, cantitatea maximă de sare a fost identificată în acest an: 3.2 g/100g.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

21 de Comentarii

  1. Nu mai maninc crevusti de peste 15 ani, dupa ce o cunostiinta, patron de fabrica a acestui produs, mi-a relatat cam ce se baga in compozitie! Otrava curata, dar omul sarac fierbe un crevusti si omoara foamea!!

  2. Multe dintre alimentele de pe piața sunt otrăvuri. Nu zic să fie scoase de pe piața, fiecare om trebuie să aibă dreptul de a alege) dar cred că dacă statul român ar avea minima intenție de protejare a sănătății publice (din ceea ce pare nu prea există această intenție) atunci etichete produselor ar trebui să conțină informații clare privind efectele asupra sănătății după consumarea îndelungată (ceva cum e pe pachetele de țigări). Doar așa omul, informat fiind, poate alege. Pe termen lung efectele ar fi benefice, produsele de calitate inferioară nu ar mai fi cumpărate și ar dispărea (nu poți deveni dependent de crenvurști la fel cum devii dependent de țigări și alcool).

  3. tot ce gasesti pe piata „romaneasca” – chiar si la „tarani” – cu foarte mici exceptii este contaminat de tot felul de substante chimice, cancerigene pentru organism. NIMIC nu este neatins. ganditi-va cu ce stropesc legumele si fructele, chiar si autohtone. culturile…. multe substante modifica genetic aceste culturi. animalele sunt hranite cu aceste produse otravite. totul este un joc de domino. altfel producatotii „bio” – cea mai mare minciuna a secolului – nu ar putea fura legal bietii naivi.

  4. ca sa citez o persoana publica :

    „cremwurstii sunt facuti din acele parti ale porcului pe care porcul nu stie ca le are”

    aveti grija ce puneti in farfurie

  5. Criminalul Andrian Nastase pe cand era PM a probat folosirea E-rilor cancerigene in produsele alimentare procesate industrial. Din prea mult ura si neiubire fata de poporul roman. Sub Ceausescu aceste E-uri erau interzise.

  6. Așa e! Cu regret o spun, dar crenvurștii și mai ales cârnații pe care i-am produs după ’90, din cauză de exces de eu-ri, ego-uri, sau cum le-o zice, au suferit mutații majore și au devenit progresiști.
    Cei mai prăjiți, au o activitate susținută pe forumuri, inclusiv la Cotidianul.
    Îi recunoaștem ușor, le place să mănânce muștar.

  7. Pentru asta Si Adrian Nastase si altii politicieni care stiu ce legi au adoptat,au fermele lor propii sau cumpara de la anumite ferme sigure,nicidecum de la magazine.pentru ca nimeni nu face vreo analiza de laborator aleatoriu pentru alimente ,produsele contin mult mai multe otravuri decat cele scrise pe ambalaz.Daca la a doua abatere ar inchide producatorul si l-ar judeca pe propietar ,nu s-ar mai intampla asemenea cazuri,pe cand o amenda …. AM SIMTIT la smantana ceva fainos si acum Mencinicopscki spune ca aceasta poate contine ,faina ,creta etc Unutul poate contine margarina,untura seu de vita, in miere ,clei de oase ,amidon gelatina ,in branza ,plasma sanguina,proteine vegetale mazare,praf din albus de ou ,cereale etc.Daca cerealele si legumele sunt date cu insecticidul reldan, scos de pe piata internationala ,ca fiind cancerigen si la noi inca se foloseste,daca glifosatul ierbicid,la noi inca se foloseste ,cum alimentele sa fie bio.

  8. Unde sunt … crenvustii D’ANȚẮRȚ … cei de pe vremea de dinainte de ’89 ???
    STATEAM la COADA … dar BAREM „MANCAM” … CRENVUSTI „SANATOSI” ca ORIGINE !!!
    Nu ca ASTAZI … cand „MANCAM” … doar „INLOCUITORI” PERICULOSI de CRENVUSTI … de pe PIATA cea COMUNA … de tip CAPITALISTA !!!

  9. Stiu tocmai de prin 2011 de la angajatii firmelor care faceau naveta dintrun judet in altul. Din vorba in vorba am ajuns sa aflu si despre aceste productii mizerabile(am scris imediat ce am aflat)! De cel putin 20 ani eu nu consum aceste produse prefabricate, acidulate si foarte rar carne de porc, in rest: pui, curcan, peste, legume si fructe cat cuprinde, plus tot ce apare sezonier in gradina gospodarului roman.

  10. am fost la fabrica de prelucrare si procesare a mezelurilor prin 1980 cred… sobolanii care alergau fericiti pe tevile care erau motate deasupra malaxoarelor enorme, unde erau amestecate niste gretosenii – cicase viitorii „crenwurst” si viitorul „parizer”, si mai cadea cate un puiut de sobolanel in malaxor …hac!! de multe ori cand cumparam „mezeluri” gaseam cate o gheruta sau o codita prin ele…iar in sticla de brifcor era un pui de soricel…ai putea scrie o carte cu ororile din fabricile de „alimentatie” comunistoide de pe vremea impushktului. dahh…. dar ce daca? ei nah!! ce chinezii nu manaca caini, pisici, lilieci, sobolani, serpi, greieri si alte maimutze…d-aia ii iubeste sorosh si ii vede u exemplu pentru „globalizare”. adica asa trebuie sa devenim toti ha! o ferma de 500 milioane ramasite umane care de foame se vor canibaliza…bai astia nu sunt oameni! NU SUNT OAMENI!

  11. Toate mezelurile sunt otrava. Eu nu mai cumpar. Gust oleaca numai pe la petreceri. Statul ar putea sa reglementeze chestiunile astea ca sa nu mancam otrava, dar intre sanatatea noastra si interese de afaceri, se aleg afacerile. Chiar si painea a ajuns sa se faca cu e-uri, ori statul ar putea lejer sa interzica e-urile in paine.

  12. Datorita acestor alimente lasate cu buna stiinta de catre politicienii nostrii sa se vanda ,romanii sint atat de bolnavi.Au sarit toti politicienii sa ne spuna ca spre binele nostru si in folosul sanatatii noastre trebue sa ne vaccinam,dar ca sa ia masuri si sa nu mai existe alimente pline de chimicale ,asta nu afecteaza sanatatea noastra si trebuesc mancate .

  13. Nu otrava ucide ci doza. De aceea omunl cumpatat va manca putin si rar, va fi mai putin comod si isi va prepara mancarea nu o va lua din comert. Orice tocatura/carnati,pate, etc. contine nitrati pt consevare, daca mai au si altele, nu mai socotesc. Cat despre sanatate nu crede ca-s mai bolnavi ai nostri decat altii. Fiecare poarta mai multe daruri, „zile de la Dumnezeu”, zile din ADN unde sunt scrise, defectele/predispozitiile si zile pe care ni le facem singuri prin excese, accidente/intoxicari/contaminari. Chiar daca zestrea mea este de 90+, daca nu voi duce o viata cumpatata, excese alimentare, tutun, alcool, stres fara o compensare prin muzica, literatura, etc. Nu voi ajunge nici senior. Avem o cale depinde de noi daca mergem pe drum sau prin sant.

  14. Vreti sa va sinucideti ? Mananca ceva ce se numeste cremwursti ! Este minunat ! Mananci azi , mananci si maine si dai coltu fara sa simti in cateva zile ! Dar de ce este asa ? Pentru ca nu suntem toti specialisti in E-uri , iar celor care au habar , nu le pasa de sanatatea acestui popor ! Nu duc o campanie riguroasa si perseverenta pentru ca sa informeze omul de rand despre acest pericol, pentru eliminarea lui ! Natura l-a facut pe om sa se hraneasca din darurile sale , sau l-a facut ca sa traiasca, hranindu-se cu inlocuitori ? Eh, mare lucru , in fiecare zi ne hranim cu minciuni cu inlocuitori fara valoare si cu promisiuni neonorate! Traim intr-o vesnica minciuna ? Asa o fi si la altii?

  15. Pai vreti sa nu va mai imbolnaviti?!pai,vanzarea de sute de miliarde pe medicamente?;vreti sa dea aia faliment!?oricum,si alea nu ajuta la nimic!!!

  16. Nu inteleg de ce nu se vand si nu se produc mezeluri cu retetele vechi din 1970 cand parizerul era bun, sunca de praga era OK, iar cremvustii erau super, cel putin ca gust. Chiar daca asta ar cere alte preturi. I-ti permiti, le dai, nu, nu.
    Gasesc in comert mezeluri di Republica Moldova, mezeluri adevarate afumate, din care nu CURGE APA PUSA CA SA CREASCA PRETUL PLATIT PE KG. Dar le gasesc greu.
    As vrea mezeluri romanesti, dar asta se pere ca e imposibil. Intebare? Unde e Parizerul din 1970, unde e sunca de Praga din 1970, unde sunt „salamul vanatoresc”, „salamul torpedo”, Baconul si ale mezeluri care erau in perioada aceea.
    Chiar daca apar la alte preturi, ar trebui sa existe.

  17. Bizar articol: “E-urile din crenvurștii de pui s-au menținut, în România, la același nivel din anul 2009. Aditivii și cantitatea de sare, în schimb, au crescut” Păi “Aditivii alimentari (cunoscuți în limbaj uzual și ca E-uri) reprezintă orice substanta naturală sau chimică care nu este consumată ca aliment în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării…” Adică E-uri = Aditivi alimentari, nu înțeleg ce vrea să îmbălmăjească InfoCons autorul studiului.

  18. Nu sunt procurorii in țara asta?
    Nu mai e niciun STAS,era comunist?
    Nu mai e niciun standard de calitate!
    Fiecare PFA, SRL sau cum se mai numesc fac mezeluri ,cârnați, cernvursti si tot soiul de preparate fără omologare, control, etc
    DEBANDADA generalizată! Ca doar e STAT MAFIOT și EȘUAT. (autori;T Băsescu si K Iohannis).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.