Variola maimuței: ”Europa, epicentrul”

Europa se află în centrul răspândirii variolei maimuţei, a declarat miercuri biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care şi-a exprimat preocuparea în legătură cu riscul apariţiei de noi cazuri, relatează AFP.

”Europa rămâne epicentrul acestui val în plină creştere, cu 25 de ţări raportând peste 1.500 de cazuri, sau 85% din totalul la nivel global”, a declarat într-o conferinţă de presă Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, care reuneşte 53 de ţări, dintre care unele din Asia Centrală.

Pentru instituţia ONU, prioritatea este combaterea transmiterii bolii.

”Amploarea acestei epidemii prezintă un risc real: cu cât virusul circulă mai mult, cu atât îşi va răspândi mai mult raza de acţiune şi cu atât boala va apărea mai mult în ţările neendemice”, a avertizat Hans Kluge.

Circulând de obicei în Africa Centrală şi de Vest, virusul este, în afara Europei, prezent de acum în Australia, Orientul Mijlociu, America de Nord şi America de Sud, însumând peste 1.600 de cazuri.

OMS a anunţat marţi că va convoca o reuniune a comitetului său de urgenţă, pe 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuţei reprezintă o „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, relatează AFP şi Reuters.

Acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de OMS, care în prezent se aplică doar în cazul pandemiei de COVID-19 şi poliomielitei.

Creşterea numărului de cazuri este „neobişnuită şi îngrijorătoare”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Consideram că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali „ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a adăugat şeful OMS.

Până în prezent, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei în acest an, dintre care 72 de decese, în 39 de ţări, inclusiv în cele în care acest virus se răspândeşte în mod obişnuit, a anunţat OMS.

Variola maimuţei este endemică în anumite părţi ale Africii, însă au existat mai multe cazuri decât în mod obişnuit în aceste ţări, printre care se numără Nigeria şi RD Congo, fiind semnalate cazuri şi în alte zone ale lumii. Virusul provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii, şi se răspândeşte prin contact apropiat.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost confirmat în ţările în care boala nu este endemică.

OMS ia în considerare în prezent „schimbarea numelui virusului variolei maimuţei”. „Vom face anunţuri cu privire la noile nume cât mai curând posibil”, a spus Tedros.

„Obiectivul OMS este de a ajuta ţările să limiteze transmiterea şi să oprească epidemia prin instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv monitorizarea, urmărirea contactelor şi izolarea pacienţilor infectaţi”, a mai spus directorul general al OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat marţi linii directoare provizorii privind utilizarea vaccinurilor împotriva variolei maimuţei.

OMS nu recomandă vaccinarea „în masă” în acest moment.

„Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată” (…) „pe baza unei evaluări a riscurilor şi beneficiilor, de la caz la caz”, consideră OMS.

„Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că OMS lucrează cu statele membre şi partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri şi tratamente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Păi, să se numească Kill Guiț în cinstea marelui medic planetar, un înflăcărat iubitor de vaccinuri și de copii.

  2. Păi să se numească variola maimuței de Bruxelles. Că dacă avem varza de Bruxelles, maimuțoi de Bruxelles, de ce să nu avem și variola de Bruxelles? Că n-o fi variola de București.

  3. Scenariu cunoscut. „OMS nu recomandă vaccinarea „în masă” în acest moment”. Nici la ticalosia Covid n-au recomandat-o initial. Se lucreaza la fel, progresiv si in etape din ce in ce mai coercitive, iar virusul va deveni periculos exact cat vor producatorii lui sa fie. OMS-ul e doar cu regia artistica si prezentarea.

  4. Sa se numeasca variola babuinilor rusnacii si care,de fapt,este un Cancer ce trebuie tratat cu rachete care sa curete Marea Neagra de ei si de shandramalele lor cu care inca zburda pe unde au ei chef sa talhareasca si sa saboteze lumea civilizata cu fumurile lor imperialiste in cap,incat s-a saturat lumea de ei.

  5. pt ca alora de care pomenesti la plac femeile, pe cand virusul are alte afinitati…xy+xy=virus cu bubite

  6. Zeci de laboratoare UE și USA în Ucraina unde s-au lucrat cu sârguință pentru noi boli. Se numește bioterorism! Credeți că rușii doar au distrus aceste laboratoare?! O nu, nicidecum, ne-au trimis la pachet rezultatele! O să apară pe lângă „variola maimuței” niște boli atât de mortale încât ciuma bubonică o să fie mizilic! Să vină! Să se distrugă hoitul ăsta denumit UE și NATO, să fie îngropate în viermi! Nu am nicio problemă dacă îmi piere inclusiv stirpea mea cât timp se face dreptate, iar dreptatea este una singură: pentru crimele ei săvârșite în timpul plandemiei, pentru laboratoarele in care au crescut moarte, UE și NATO trebuie să fie arse de vii și îngropate! Asta e dreptate!

  7. hai cu stropeala din aer neamule! cati bani luati pentru propaganda?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.