Stingătoarele de incendiu – ce trebuie să știi la locul de muncă

În contextul securității și sănătății în muncă, stingătoarele de incendiu reprezintă elemente esențiale pentru prevenirea și gestionarea riscurilor. Stingatoarele de incendiu sunt acele echipamente de primă intervenție care nu pot lipsi din nicio instituție clădire publică sau privată. Aceste echipamente ajută la lichidarea unui mic incendiu sau la ținerea sub control a unui focar, până la sosirea echipei de pompieri.

Implementarea măsurilor de securitate, în conformitate cu reglementările privind Sănătatea și Securitatea în Muncă și Protecția împotriva Incendiilor (SSM și PSI), este extrem de importantă pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur, pentru protejarea vieții lucrătorilor și a bunurilor, dar și pentru respectarea legislației în vigoare.

Tipuri de stingătoare și clasele de incendii

În funcție de agentul de stingere, de performanță și de tipul de utilizare, extinctoarele sunt clasificate în normele tehnice privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea și scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu.

Stingătoarele pot fi împărțite în funcție de agentul de stingere după cum  urmează:
– Pe bază de apă
– Cu spumă
– Cu pulbere
– Cu dioxid de carbon
– Cu înlocuitori de halon

Funcție de tipul de presiune interioară, stingătoarele pot fi presurizate permanent sau presurizate la utilizare.

Pe lângă clasificarea stingătoarelor, este important să cunoașteți și clasele de incendiu, pentru că fiecare tip de stingător este compatibil cu un anumit focar de incendiu, respectiv cu instalațiile electrice.

Incendiile se impart în următoarele clase:
– Clasa A – incendii de materiale solide, în urma arderii se formează jar;
– Clasa B – incendii de lichide sau solide lichefiabile;
– Clasa C – incendii de gaze;
– Clasa D – incendii de metale;
– Clasa E – incendii uleiuri vegetale și animale (implică aparatură de gătit);

Producătorul de stingătoare de incendiu are obligația de a marca pe etichetă toate informațiile importante: numărul de aprobare, clasificarea și tipul de stingător, compatibilitatea cu clasele de incendiu și performanța de stingere.

Evaluarea riscurilor, selectarea corectă a stingătoarelor și instruirea angajaților

Pentru a alege stingătorul potrivit, este esențial să evaluați riscurile specifice la locul de muncă. În urma evaluării, vor fi identificate materialele inflamabile și mediile de lucru cu potențial ridicat de incendiu pentru a stabili apoi o politică corectă de Protecție Împotriva Incendiilor (PSI).

Există firme de consultanță SSM și PSI care pot oferi aceste servicii de evaluare riscuri, plan de evacuare în caz de incendii, training și informare lucrători, prezența la controalele efectuate de reprezentații ISU. Prin consultarea specialiștilor SSM și PSI veți obține și cele mai bune recomandări în selectarea stingătoarelor adecvate pentru situații de urgență aplicate în firma dumneavoastră.

Un rol important în siguranța la locul de muncă îl constituie informarea angajaților. Aceștia trebuie să fie instruiți cu privire la normele de protecție, la planul de evacuare în caz de urgență, dar și cu privire la utilizarea corectă a stingătoarelor. Fiecare angajat trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care o are în caz de urgență, iar aceasta include și cunoașterea locației stingătoarelor, a modului de utilizare și a procedurilor de evacuare.

Utilizarea corectă a stingătoarelor de incendii

Este foarte important ca toți angajații să știe cum se utilizează corect un stingător de incendiu pentru că această cunoaștere poate face diferența între viață și moarte în situații de urgență. Utilizarea adecvată a stingătoarelor este vitală în minimizarea riscurilor la locul de muncă. În procesul de instruire a angajaților trebuie introduși pașii de bază pentru utilizarea unui stingător în caz de incendiu și care sunt precauțiile pe care o persoană trebuie să și le ia.

De asemenea, este important ca tipul de stingător să fie folosit pe clasa de incendiu compatibilă, pentru a evita orice alt pericol.

Principalii pași pentru utilizarea corectă a stingătorului de incendiu:
1. Selectarea stingătorului potrivit, în funcție de tipul de incendiu.
2. Apropierea cu atenție de sursa focului, la o distanță sigură. Totodată, calea de ieșire trebuie să fie liberă pentru ca zona să poata fi părăsită rapid dacă este nevoie.
3. Deblocarea și activarea stingătorului conform instrucțiunilor.
4. Folosirea stingătorului asupra sursei de incendiu, menținând distanța recomandată.

Toate acțiunile trebuie făcute cu calm și siguranță iar experiența dobândită în cadrul sesiunilor de instruire este de foarte mare folos.

Pentru a vă asigura de funcționarea corectă a stingătoarelor în orice moment, este important să respectați protocoalele de întreținere și verificare. Întreținerea se face conform specificațiilor producătorului, iar verificările se efectuează periodic de către personal specializat.

Conform SSM și PSI, utilizarea și mentenanța regulată a stingătoarelor de incendiu este obligatorie în toate medii de lucru. Dar pe lângă obligațiile legale, cunoașterea și folosirea adecvată a stingătoarelor în caz de necesitate va contribui la salvarea atât de vieți omenești, cât și la gestionarea și minimizarea pagubelor materiale ale unei companii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. E util si un articol in presa, dar teoria nu se compara cu practica.
    In alte tari toti angajatii participa obligatoriu la cursuri antiincendiu, sanitare si de siguranta la locul de munca de cateva ore platite ca si timp de lucru. In Romania inainte de lovitura de stat, elevii participau la pregatirea militara, unii dintre ei la pompieri. Fara pregatire nu stim sa luam masuri de prevenire, iar in caz real ori ne sperie un inceput de incendiu, ori nu evaluam corect riscurile si intram ca berbecii in foc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.